Sakin şehirde 'lavanta' esintisi
Türkiye'nin ilk "sakin şehri" olan İzmir'in Seferihisar ilçesinde başlatılan lavanta üretiminin, ilçede alternatif tarım ve turizm imkânı oluşturması bekleniyor
10.07.2016 00:00:00
Dünyada en fazla Fransa'nın Province bölgesinde üretilen lavanta, Türkiye'de de hızla yayılıyor. Kıraç topraklarda yetişmesi, sıcak ve soğuğa dayanıklı olmasıyla cazip üretim olanakları bulunan lavanta, uçucu yağı, suyu ve kurusunun yanı sıra sabun ve bal üretiminde de değerlendiriliyor.
Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerafettin Budak, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeteri kadar lavanta üretimi olmadığını söyledi. Lavanta ihtiyacının önemli bölümünün ithalatla karşılandığını belirten Budak, üretim ve pazarlama koşullarının çok uygun olmasına rağmen bilgisi bulunmadığı için üreticinin bu ürüne uzak kaldığını dile getirdi. Mandalina üretimiyle geçinen ilçe çiftçisinin son yıllarda fiyat koşullarından memnun olmadığını anlatan Budak, onlara alternatif oluşturmak amacıyla başlattıkları çalışma kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne başvurduklarını bildirdi. Budak, buradan aldıkları lavanta fideleriyle geçen yıl 5 dönümlük arazide deneme üretimi yaptıklarını kaydetti.
Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerafettin Budak, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeteri kadar lavanta üretimi olmadığını söyledi. Lavanta ihtiyacının önemli bölümünün ithalatla karşılandığını belirten Budak, üretim ve pazarlama koşullarının çok uygun olmasına rağmen bilgisi bulunmadığı için üreticinin bu ürüne uzak kaldığını dile getirdi. Mandalina üretimiyle geçinen ilçe çiftçisinin son yıllarda fiyat koşullarından memnun olmadığını anlatan Budak, onlara alternatif oluşturmak amacıyla başlattıkları çalışma kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne başvurduklarını bildirdi. Budak, buradan aldıkları lavanta fideleriyle geçen yıl 5 dönümlük arazide deneme üretimi yaptıklarını kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.