Sağlık sistemi SOS veriyor
Enfekte sağlık çalışanı sayısında artış var. Ankara’da 850, İzmir’de 499, Diyarbakır’da ise 600 sağlık çalışanı enfekte. Uzmanlara göre önlem alınmazsa, sağlık sistemi çökme noktasına gelebilir.
12.09.2020 18:01:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Sağlık Bakanlığı'nın en son verilerine göre Türkiye'deki Covid 19 pozitif olan sağlık çalışanı sayısı 7 bin 428. Ancak sahadan gelen bilgiler, bu sayının çok daha fazla olduğuna işaret ediyor. Öyle ki, Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç'a göre yalnızca Ankara'daki enfekte sağlık çalışanı oranı, kentteki toplam sağlık çalışanlarının yüzde 1'i oranında. Ankara'da hekim, hemşire, laborant ve sağlık memurları da dahil 74 bin sağlık çalışanı bulunuyor. Bunların 48 bini Sağlık Bakanlığı, 24 bini üniversite, iki bini de özel hastanelerde görev yapıyor. Karakoç'un aktardığına göre, kaç sağlık çalışanının enfekte olduğu net olarak bilinmiyor. Karakoç, "Ulaşıp teyit edebildiğimiz enfekte sağlık çalışanı sayısı iki gün önce 799'du. Elimdeki bilgilere göre sayı bugün 850'ye yükselmiş durumda. İlerleyen günlerde bu sayının iki ya da üç katı olacağını biliyoruz" dedi. Tabip odalarının yayınladığı veriler, İzmir'de 499, Ankara'da 850, Diyarbakır'da ise 600 sağlık çalışanının enfekte olduğunu gösteriyor.
Neden enfekte oluyorlar?
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Tarla da, enfekte sağlık çalışanı verilerine son 1.5 aydır ulaşamadıklarından yakınıyor. En son Ağustos ayında ellerine veri ulaştığını, o dönemde sayının 740'larda olduğunu, şimdilerdeyse bin civarında olabileceğini söylüyor.
Peki, sağlık çalışanlarındaki pozitif vaka artışının sebebi ne? Karakoç'a göre bunun sebeplerinden biri yetersiz ekipman. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan ise bunu, bulaş zincirinin kırılamamasına bağlayarak, şunları kaydetti: "Böyle olunca sağlık emekçilerinin omzuna fazladan yük biniyor. Zaten şu anki sağlık personeli sayısı maalesef yetersiz... Enfekte olan sağlık çalışanlarının da olmasıyla, geride kalan arkadaşlara daha fazla yük biniyor." Bir diğer soruna daha dikkat çeken uzmanlar enfekte olan sağlık çalışanlarıyla ilgili uygulamalardan da şikayetçi. Test sonucu pozitif çıkan normal vatandaşın 14 gün karantinada tutulduğunu hatırlatan uzmanlar, sağlık personellerinin 7. günün sonunda negatif çıkması durumunda işlerine geri döndüklerini söylüyor. Karakoç bu uygulamanın faturasını şu sözlerle özetliyor: "Mesleki yükümlülüğümüz gereği ön saflarda çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Ama sonuçta enfekte olduğunuzda ve gelip çalıştığınızda daha çok bulaş kaynağı oluyoruz."
Psikolojileri bozuldu
Sahada bin bir zorlukla görev yapan uzmanlar, işin psikolojik boyutuna da vurgu yapıyor. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Tarla, "Biz her gün bir arkadaşımızın vefatıyla uyanıyoruz. Ya da bir arkadaşımızın hastalandığını ve acil plazma ya da acil yoğun bakım ihtiyacı olduğunu öğreniyoruz" dedi. Ankara Tabip Odası Başkanı Karakoç da bu konuda şunları söyledi: "Sağlık çalışanlarının tamamında bir bitkinlik durumu söz konusu. Bizim sağlık çalışanı sayımız OECD ülkelerine göre az. Daha yoğun çalışıyoruz. En düşük ücreti de yine biz alıyoruz. Atama bekleyen bir sürü hemşire arkadaşımız, sağlık memuru arkadaşımız, laborant arkadaşımız var. Yani yetişmiş sağlık personeli, emek gücü var. Hekimler, okullarını bitirdikten sonra 8 ay atamayı bekliyorlar. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması gibi bir ucubeyi halen Sağlık Bakanlığı uyguluyor."
Sistem çökme noktasına gelebilir
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Turan, sağlık emekçilerinin canla başla çalıştığına işaret ederek, "Bunu halk sağlığı temelinde gördüğü için gerçekten büyük bir özveriyle çalışıyorlar fakat onlarda da fiziki ve mental olarak bir yorgunluk gelişmiş durumda. Çalışma şartlarının düzenlenmesi gerekiyor, özlük haklarının verilmesi gerekiyor" dedi. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Tarla ise sağlık çalışanlarının enfekte olma oranının artması halinde sistemin çökme noktasına gelebileceğine işaret ederek, "Hastaları koruyabilmemiz için sağlık çalışanlarını korumamız gerekiyor. Koruyucu ekipmanlarla daha donanımlı hale getirmemiz gerekiyor" dedi. Türk Tabipleri Birliği'nin geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, son 10 günde hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı 16. Uluslararası Af Örgütü'nün yayınladığı rapor ise, Türkiye'de bugüne dek 41 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.