S-400 testiyle gerilim arttı
Rusya'dan satın aldığı S-400 sistemini Türkiye’nin 16 Ekim’de test ettiğinin doğrulanmasının ardından Ankara-Washington arasındaki söz dalaşında tansiyon yükseliyor. ‘Türkiye’yi en güçlü şekilde kınıyoruz’ diyen ABD’li mevkidaşı Hoffman’a dün yanıt veren Milli Savunma Bakanı Akar’dan “S-400'ü kullanacağız" açıklaması geldi
24.10.2020 17:20:00





Türkiye'nin Rusya'dan satın alınan S-400 füze sistemlerini 16 Ekim'de Sinop'ta test ettiği şeklindeki iddiaların önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından doğrulanmasının ardından, zaten gergin durumdaki Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, S-400 testlerinin Sinop'ta yapıldığını doğrulamış ve "Testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve ABD'nin bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkânların testlerini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu da biz kalkıp Amerika'ya soracak değiliz. Sadece S-400 değil, bunların dışında da ABD'den aldığımız birçok hafif, orta ve ağır silahlar var onların da testlerini yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Yunanistan'ın elindeki S-300'leri test etmekten öte kullandığını savunan Erdoğan, "Oraya böyle bir şey Amerika soruyor ya da söylüyor mu? Yok. Yani burada özellikle Rusya'ya ait bir silah olması demek ki bu beyefendileri rahatsız etti. Biz kararlıyız, yolumuza da aynı şekilde devam ediyoruz" diye konuşmuştu.
Washington'dan sert tepki geldi
Erdoğan'ın bu açıklamalarına ABD'nin tepkisinin ne olacağı merak ediliyordu. Bu konudaki merakları ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un yaptığı açıklama giderdi. Türkiye'nin 16 Ekim'deki S-400 denemesini en güçlü şekilde kınadıklarını açıklayan Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, "ABD Savunma Bakanlığı, Erdoğan'ın teyit ettiği 16 Ekim tarihli S-400 hava savunma sistemi denemesini en güçlü şekilde kınıyor. Pozisyonumuz konusunda açık ve tereddütsüz olduk, operayonel bir S-400 sistemi Türkiye'nin ABD ve NATO müttefiki olarak taahhütleriyle bağdaşmamaktadır. Türkiye'nin güvenlik ilişkimizde ciddi risklerle sonuçlanacak bu sistemi test etmesine karşıyız. Türkiye hâlihazırda F-35 programından çıkarılmış durumda ve S-400'ler ikili ilişkilerde olabilecek gelişmelerin önünde önemli bir engel olmayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı.
Hoffman'a Akar yanıt verdi
Pentagon Sözcüsü Hoffman'ın yukarıdaki açıklamalarına yanıt, dün Kayseri'de konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi. S-400 uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi kontrol ve hazırlıklarının, planlandığı şekilde devam ettiğini belirten Bakan Akar, "Bu sistemin tedariki, deneme ve sistem kontrolleri, Türkiye için NATO'dan uzaklaşmak anlamına gelmemektedir. S-300 sistemi, NATO ittifakı içinde nasıl kullanılıyorsa biz de S-400'ü aynı şekilde kullanacağız" dedi. Akar, ayrıca uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi tedarikinin 83 milyon halkın, vatanın ve onun semalarının egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliği için bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini de vurguladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.