Rusya kripto paraları ateşledi
Yaptırım kıskacındaki Rusya’da rubleyle yapılan bazı kripto para işlemlerinin hacimlerinde yüzde 400'e yakın artışlar yaşandı. Rusya'nın dost gördüğü ülkelerle petrol ve doğal gaz ticaretini Bitcoin olarak alabileceğini açıklaması Bitcoin'in fiyatını Cuma günü 44 bin 500 doların üzerine taşıdı.
26.03.2022 00:25:00





Rusya'da vatandaşlar, tasarruflarını koruyabilmek ve yurt dışına para transfer edebilmek için kripto paralara yoğun ilgi gösteriyor. İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası Binance verilerine göre, Ukrayna'da savaşın başlamasından bir gün önce, 23 Şubat'ta, Rus rublesiyle işlem yapılan Bitcoin (BTC) hacmi yaklaşık 100 BTC düzeyindeydi. Savaşın başladığı 24 Şubat'ta ise bu rakam yüzde 330 artışla 430 BTC'ye çıkarken, 7 Mart'ta 500 BTC'ye yükseldi. 'Sabit coin' olarak tanımlanan Tether'da ruble ile yapılan işlemler de 23 Şubat'a kıyasla yüzde 400 artarak 28 Şubat'ta 35 milyon dolara çıktı.
Kripto varlıklara ilgi büyük
Rusya Merkez Bankası tahminlerine göre Rusların kripto para birimleriyle yıllık işlem hacmi yaklaşık 5 milyar dolar düzeyindeyken, bazı uzmanlara göre ise Rusya vatandaşlarının sahip oldukları toplam kripto varlıklar yaklaşık 200 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Rusya'da savaş öncesinde kripto paraların ülkede tümüyle yasaklanması gündeme gelirken, yetkililerin artık bu alana yönelik yaptıkları ılımlı açıklamalar da dikkati çekiyor.
Son olarak ülkenin en büyük bankası Sberbank'a dijital finansal varlıkları ihraç ve takas etme lisansı verilirken, Rus hükümeti, ülkede kripto para madenciliği yapanlara yönelik yasakların gelmeyeceğini aksine bu sektöre yönelik mevzuatların geliştirilmesi gerektiğini duyurdu. Rusya'da uygulamaya konulan sermaye kontrolleri nedeniyle vatandaşların yurt dışına döviz gönderilmesi yasaklanırken, kripto para piyasalarına yönelik gönderilere ise herhangi bir kısıtlama getirilmedi.
Kripto paralarla yaptırımlar deliniyor
Batılı ülkeler de Rusya'nın kripto paralarla yaptırımları delebileceği endişesiyle bu alanda çeşitli kısıtlamalar getirmek istiyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde da 23 Mart'ta yaptığı açıklamada, kripto paraların Rusya'ya uygulanan yaptırımları delmekte kullanıldığını söyledi. Ancak Rusya'daki en yaygın kripto para borsası Binance'ten yapılan açıklamada, yaptırımların, kripto paraların felsefesine aykırı olduğu gerekçesiyle Rusya'daki vatandaşların varlıklarına veya işlemlerine yönelik bir yasak getirilmeyeceği bildirildi. Moskova'daki Finans Üniversitesi'nin Sosyo-Ekonomik Araştırma Enstitüsü Direktörü Aleksey Zubyets, Rus rublesindeki değer kaybının söz konusu talebi artıran önemli bir unsur olduğuna işaret ederek, "Diğer nedeni ise şu anda yaptırımlar nedeniyle belirli ürünleri alabilmek için yurt dışına para göndermekte sorun yaşıyoruz. ABD ve Avrupa Birliği tarafından ilan edilen ekonomik savaşta, kripto paralar ambargoyu aşabilmek için bir araç haline gelebilir" dedi.
Enerji ticaretinde doların yerini Bitcoin mi alacak?
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Bütçe Komitesi Başkanı Pavel Zavalnıy, Rusya ile dost olan ülkelerle enerji ticaretini yerel para birimleriyle, gerekirse Bitcoin'le de yapabileceklerini söyledi. Zavalnıy, başkent Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın dost olmayan ülkelerle enerji ticaretini Rus rublesi üzerinden yapma kararını değerlendirdi. Yaptırımlar nedeniyle dolar ve Euro ile doğal gaz satmanın artık sorunlu bir hale geldiğine işaret eden Zavalnıy, dost olmayan ülkelerin doğal gaz için rublenin yanı sıra altınla da ödeme yapabileceklerini söyledi. Ancak uzmanlar, Rusya'nın doğal gaz ve petrol satışının büyük bölümünün devletlere yapıldığını dile getirerek, gelişmeyi "Devletlerin Bitcoin'e yönelmesi, sayısı sınırlı olan Bitcoin'in fiyatını yükseltir, enerjiyi daha da pahalı hale getirir. Dahası bu durum yerel para birimlerini olumsuz yönde etkiler" şeklinde değerlendirdi. YENİ MESAJ-AA / DETAY HABER
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.