Ruble ile ticarette sorun var!
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Rusya ile ticarette sorunlar yaşandığına işaret ederek, "İhracatçılarımız ürün bedelini ruble olarak almayı kabul ettiklerinde ve bu bedeller Türkiye’ye geldiğinde, rublenin Türk bankacılık sektöründe süratlice TL’ye çevrilebilmesi gerekmektedir. Fakat şu anda bu mümkün olamamaktadır" dedi.
26.03.2022 00:36:00





Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi mart ayı olağan toplantısı "Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı Nedeniyle Ekonomi, İhracat ve Sanayimizin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Arayışı" ana gündemiyle gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, yüksek enflasyonun satın alma gücünü aşındırarak talebi olumsuz etkilediğini ifade ederek, zayıflayan güven ve artan belirsizliklerin yatırımların askıya alınmasına yol açtığını, bu gelişmelerin büyüme beklentilerini sınırlayarak yüksek enflasyon-düşük büyüme ortamına yani stagflasyona da zemin hazırladığını dile getirdi. Bahçıvan, Rusya-Ukrayna savaşının üzerinden henüz bir ay bile geçmeden gıda, enerji ve ham madde fiyatlarında çarpıcı artışlarla karşı karşıya kalındığını dile getirdi.
Rusya'ya SWIFT yasağı iflaslara yol açacak
Bahçıvan, Ukrayna savaşı ve Rusya'ya yönelik yaptırımların küresel çapta finansal ve ticari bağlantıları olumsuz etkilediğini dile getirerek, "Rusya'nın SWIFT ödeme sisteminden dışlanması ve uluslararası ödemelerin aksaması, Rusya'da borçların şimdi olmasa da bir süre sonra temerrüde düşmesine neden olabilir. Bu durumun Rusya ile iş yapan şirketler için nakit akışı sorunlarına hatta iflaslara kadar uzanan riskler barındıracağı unutulmamalı" dedi. Bahçıvan, savaşın başladığı günden itibaren, İstanbul Sanayi Odası olarak çok yoğun bir çaba sergilediklerini belirterek, İSO bünyesinde "İSO Ukrayna - Rusya Ticaret Sorunları Koordinasyon Masası"nı kurduklarını, sanayiciler tarafından iletilen sorunların çözüm noktasında, ilgili bakanlıklarla irtibat halinde olduklarını bildirdi. İletilen sorunlara bakıldığında firmaların tahsilat, para transferi, dahilde işleme rejimi, kara - deniz taşımacılığı, Eximbank ihracat kredileri ve sigortacılık alanlarında sıkıntılar yaşadıklarının görüldüğünü ifade eden Bahçıvan, şunları kaydetti: "Sanayicilerimiz Rusya ve Ukrayna'da mevcut müşterilerini kaybetmemek için imzaladıkları sözleşmelere ve siparişlerine riayet etme gayreti içindeler ve gerekirse yerel para birimleri ile de çalışılabileceğini belirtmektedirler. Ancak ödeme araçlarının çalışmaması ve Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması nedeniyle, bu ülkeye yapılan ihracat bedellerinin dolar veya Euro cinsinden ülkemize gelmesi sınırlı miktarda mümkün olmaktadır. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin ruble ile yapılabilmesi bu soruna çözüm olabilecektir. Öte yandan, ihracatçılarımız ürün bedelini ruble olarak almayı kabul ettiklerinde ve bu bedeller Türkiye'ye geldiğinde, rublenin Türk bankacılık sektöründe süratlice TL'ye çevrilebilmesi gerekmektedir. Fakat şu anda bu mümkün olamamaktadır. Ödemelerde rublenin etkin bir şekilde kullanılabileceği bir sistemin devreye girmesi Rusya ile ticaretimizin istikrarlı şekilde sürmesi açısından büyük önem taşımaktadır." EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.