Resmi rakamdan 4 milyon kişi daha fazla yaşıyor
İBB Başkanı İmamoğlu, İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’ndaki konuşmasında, İstanbul'un resmi nüfusunun 16 milyon olduğuna işaret ederek, "Bugün tüketilen su miktarından diğer verilere baktığımızda, 20 milyona yakın insanı barındıran bir şehirdeyiz" dedi.
02.07.2024 20:50:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ





İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katıldı. İSO'nun Beyoğlu Odakule'deki merkez binasında yaklaşık 300 sanayicinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan İmamoğlu, Türkiye'deki atmosferin kurumları bazen birbirinden uzaklaştırabildiğine işaret etti. İmamoğlu, şunları söyledi: "İstanbul'un ne yazık ki, üst ölçek çevre düzeni planı yok. 1/100.000'lik çevre düzeni planı niçin yok? Aslında 1/100.000'lik ölçek dediğimiz şey, bir kentin anayasasıdır. Kültürünü tarifler, sanatını tarifler, eğitimini tarifler, doğasını, yaşamını, suyunu tarifler... Biz, İstanbul meselesinin özetini şöyle okuyoruz: İstanbul, yaklaşık 16 milyon. Resmi nüfusundan bahsediyorum. Bugün tüketilen su miktarından diğer verilere baktığımızda, 20 milyona yakın insanı barındıran bir şehirdeyiz. İstanbul, Marmara'nın bir parçası. Marmara Bölgesi'ne baktığımızda da yaklaşık 26-27 milyon civarında resmi nüfusa sahip bir bölgeden bahsediyoruz. Ve bu bölge, aslında Türkiye'mizin neredeyse 10'da 1'i. Ancak burada Türkiye'nin üç kişiden birisini yaşatıyoruz. Belki sanayisinin yüzde 50'sine yakınını barındırıyoruz. Gayrisafi milli hasılanın oranını siz daha iyi biliyorsunuz. Yüzde 55-60'lara kadar çıkabiliyor bu rakam. Veya ithalat-ihracatta ne kadar devasa bir orana geldiğini görebiliyoruz."
İstanbul, Türkiye'yi sırtlıyor
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da İstanbul sanayisinin Türkiye ekonomisini sırtlayan bir güce sahip olduğunu belirterek, "İstanbul'un ülke ekonomisindeki ağırlığı ve muhtemel bir depremin senaryo analizleri ortadayken, beklenen riski kabul edilebilir bir seviyeye indirmek adına eyleme geçmezsek, ne yazık ki bedelini yine ülke olarak hepimiz ödeyeceğiz. İstanbul'da 'kentsel dönüşüm' benzeri bir 'sanayi dönüşümü' programının ivedilikle başlatılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. İstanbul'un geleceğinin sanayiye bağlı olduğunu ifade eden Bahçıvan, "İstanbul'un menfaatleri ile sanayimizin menfaatleri birlikte ele alınmalıdır. İstanbul'da bilgi ve teknoloji yoğunluğu yüksek, katma değerli üretim yapan sanayi için yeni alanlar oluşturulmalı. Ayrıca İstanbul'umuzun bugün en büyük ihtiyaçlarının başında dünya ölçeğinde bir fuar alanına sahip olmak geliyor" diye konuştu. İstanbul'un sorunları arasında 'trafik yoğunluğunun' ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Bahçıvan, şunları söyledi: "Özellikle sanayinin yoğun bulunduğu yerlerde lojistik de trafik sıkışıklığına sebep oluyor. Avrupa ve Anadolu yakasında kurulacak lojistik merkezleri bu soruna bir nebze çözüm olabilir. Genişleyen İstanbul'da eskiden merkez dışında olan Erenköy ve Haydarpaşa Gümrükleri artık şehrin içinde kaldıkları için ciddi bir trafik sorunu oluşturmakta. Öte yandan taksi sisteminin acilen rehabilite edilmesi, İstanbul'un itibarı ve marka şehir olması yolunda yapılması gereken çalışmaların başında geliyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.