logo
24 NİSAN 2025

Rehavete kapılmak için erken

Pandeminin ikinci yılına özel bir de video hazırlayan Solunum Derneği TÜSAD, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlara ve çözümlere dikkat çekti. TÜSAD, Covid-19 salgınında “Rehavete kapılmak için henüz erken” uyarısı yaptı
 

11.03.2022 15:40:00
Rehavete kapılmak için erken
Rehavete kapılmak için erken
Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandeminin ilan edildiği 11 Mart 2020'den bu yana iki yıl geçti. Bu süreçte yaşananları ve gelinen noktayı değerlendiren Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), "pandemi bitmiş" gibi davranmanın doğru olmayacağını hatırlattı. DSÖ verilerine göre dünyada toplam vaka sayısının 448 milyonu, Covid-19'a bağlı ölüm sayılarının ise 6 milyonu geçtiğine dikkat çeken TÜSAD, önlemleri hafifletmek için henüz erken olduğunu vurguladı. Kuş gribi, domuz gribi, SARS ve MERS gibi diğer salgınlara göre çok daha uzun süreli olan ve yaşamı daha fazla etkileyen Covid-19'un fiziksel sağlığın yanı sıra ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan TÜSAD, pandemide gelinen son durumu şöyle özetledi: "Kasım 2019' da Çin'in Vuhan kentinde SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs ile ortaya çıkan hastalık, pandemiye dönüştü ve tüm dünya alarma geçti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 9 Mart 2022 itibarıyla ülkemizde toplam vaka sayısı 14 milyon 424 bin 747, toplam vefat sayısı 95 bin 811 olarak kayıtlara geçti. Mart ayıyla birlikte çeşitli ülkelerde pandemi kısıtlamaları tamamen kaldırıldı ancak bir kısmında kapalı ortamlardaki kısıtlamalar ve aşı olma koşulu sürüyor. İllere göre haftalık vaka sayısı ve günlük vefat sayısı oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Bu sebeple pandemi sona ermiş gibi davranılmamalı, bireysel farkındalık ve tedbirlere mutlaka dikkat edilmelidir."


Hatırlatma dozu oranı düşük


Pandemi sürerken hızla devam eden aşılama çalışmalarıyla pek çok farklı aşının kullanım onayı aldığına ve aşılar sayesinde milyonlarca insanın hastalığı hafif geçirdiğine değinen TÜSAD, şu istatistikleri aktardı: "Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre dünyada toplam 10 milyar 704 milyon dozun biraz üzerinde aşı yapıldı. Geldiğimiz noktada ülkemizde 1.doz aşılama sayısı 57 milyon 721 bin, aşılama oranı yüzde 92 civarında.  2. doz aşılama sayısı 52 milyon 874 bin ve ikinci doz aşılama oranı da yüzde 85,18. Alışmanın etkisiyle 3. doz aşı yaptırma oranı çok daha düşük kaldı ve 27 milyon 324 bin 399 seviyesinde gerçekleşti. Bu arada Türkiye'de yerli aşı çalışmaları ivme kazandı ve yakın zamanda acil kullanım onayı alan TURKOVAC da kullanılmaya başlandı. Virüsten tam korunma için aşılamaların tam doz olarak yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz."


Hekimler videoyla mesaj verdi


Pandeminin yıldönümü için geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir video hazırlayan TÜSAD, tüm bu süreçte yaşanan sorunlara da dikkat çekti. 14 Mart Tıp Bayramı yaklaşırken, başta şiddet olmak üzere son zamanlarda artan sorunların aktarıldığı videoda 'sağlıksız sağlık sistemi" vurgusu yapıldı. Uzm. Dr. Gizem Köybaşı tarafından seslendirilen videoda şu mesajlar verildi: "Pandemi herkese sağlıklı yaşamın önemini öğretti. Ne yazık ki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ne kadar yaşamsal ve önemli bir iş yaptığını anlatmaya yetmedi. Çok değil daha iki yıl önce, pandeminin başlangıcında "kahraman doktorlar", "fedakâr sağlık çalışanları" gibi sıfatlarla onore edilmiş, Meclis'te ve sokaklarda alkışlarla desteklenmiştik. Tüm bunlar için teşekkür ederiz. Ancak biz kimse tarafından kahraman ilan edilmek, kutsallaştırılmak istemiyoruz. Çünkü biz gündeme göre popüler olan bir meslek icra etmiyoruz. Döneme göre popülist söylemler geliştirmiyoruz. Biz gerçek sorunlara gerçek çözümler üretmeye gayret ediyoruz. Biz hekimlerin talebi aslında oldukça net: Giderek kötüleşen yaşam standartlarının düzelmesi istiyoruz. Çalışma saatlerinde ortaya çıkan sorunların giderilmesini, özlük haklarımızın düzenlenmesini istiyoruz. Kimseye git denmemesini, kimsenin de gitmemesini istiyoruz. Aksine meslekten uzaklaşan gençlerimizin kazanılmasını, ülke dışına giden gençlerimizi döndürecek koşulların sağlanmasını talep ediyoruz. Gitmek ya da gitmemek çözüm değil. Ancak emeğimizin karşılığını alamadan geçen her gün ve her sağlıkta şiddet haberi geleceğe dair umutlarımızı tüketiyor. Artık biz bu umutsuzluk girdabından kurtulmak istiyoruz. Çünkü henüz pandemi bitmiş değil. Biz tüm gücümüzle COVID-19 ile mücadelemize devam etmeliyiz. Daha sağlıklı günler için daha sağlıklı bir ortamı şimdi inşa etmeliyiz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Rusya'dan Avrupa'ya sert uyarı
'Saldırı olursa nükleer kullanırız'
Ekim Apartmanı davasında 22 yıl 6'şar ay hapis talebi
42 kişi yaşamını yitirmişti
Bosna Hersek'te neler oluyor?
Gerginlik, iç savaşa dönüşür mü?
Erdoğan'dan İstanbul depremi açıklaması
'Kentsel dönüşüm projelerini süratle...'
Kıbrıs mesajı
'Kıbrıs hiçbir zaman Rum adası olmamıştır'
DEM Parti heyeti Adalet Bakanı ile görüştü
Ertelenen görüşme gerçekleşti
Yenidoğan çetesi davası
Davanın 4. duruşması sürüyor
Onlarca şehit daha
İsrail Gazze'de katliama devam ediyor
Artçılar sürüyor
Sayıları 300'e yaklaştı
ABD'de 12 eyalet Trump yönetimine dava açtı
"Gümrük vergileri sonlandırılsın"
Büyük İstanbul depremi ne zaman olabilir?
İstanbul bu depreme hazırlıklı mı?
Trump'tan Rusya-Ukrayna müzakereleri ile ilgili açıklama
"Rusya ile anlaştık, sıra Zelenskiy'de"
Depremi ABD'li GPS SATURN gemisi mi tetikledi?
DMM o iddiayı yanıtladı
15 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde
AFAD kırılan segmenti açıkladı
İstanbul'da 3,7 büyüklüğünde deprem
Artçı sarsıntılar devam ediyor
Rusya'dan Avrupa'ya sert uyarı
'Saldırı olursa nükleer kullanırız'
Ekim Apartmanı davasında 22 yıl 6'şar ay hapis talebi
42 kişi yaşamını yitirmişti
Bosna Hersek'te neler oluyor?
Gerginlik, iç savaşa dönüşür mü?
Erdoğan'dan İstanbul depremi açıklaması
'Kentsel dönüşüm projelerini süratle...'
Kıbrıs mesajı
'Kıbrıs hiçbir zaman Rum adası olmamıştır'
DEM Parti heyeti Adalet Bakanı ile görüştü
Ertelenen görüşme gerçekleşti
Yenidoğan çetesi davası
Davanın 4. duruşması sürüyor
Onlarca şehit daha
İsrail Gazze'de katliama devam ediyor
Artçılar sürüyor
Sayıları 300'e yaklaştı
ABD'de 12 eyalet Trump yönetimine dava açtı
"Gümrük vergileri sonlandırılsın"
Büyük İstanbul depremi ne zaman olabilir?
İstanbul bu depreme hazırlıklı mı?
Trump'tan Rusya-Ukrayna müzakereleri ile ilgili açıklama
"Rusya ile anlaştık, sıra Zelenskiy'de"
Depremi ABD'li GPS SATURN gemisi mi tetikledi?
DMM o iddiayı yanıtladı
15 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde
AFAD kırılan segmenti açıkladı
İstanbul'da 3,7 büyüklüğünde deprem
Artçı sarsıntılar devam ediyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.