Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Yetim, pekmezin özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken çok değerli bir besin olduğuna dikkat çekerek, "Pekmez, büyüme çağındaki çocuklar, işçiler, sporcular, gebe ve emzikli anneler için, eşsiz bir gıda maddesidir" dedi. Prof. Dr. Hasan Yetim, geleneksel Türk tatlılarından olan pekmezin, en çok üzümden üretildiğini, bunun yanı sıra Anadolu'nun bir çok yöresinde dut, incir, erik, şekerpancarı, karpuz, keçiboynuzu (harnup) ve hurma gibi şeker içeriği yüksek meyvelerden de pekmez yapılabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Hasan Yetim, bebeklerin beslenmelerindeki en önemli gıdamaddelerinden iki tanesinin protein ve karbonhidrat olduğuna dikkat çekerek "Bebek ve çocukların yedikleri karbonhidrattan yararlanmalarıiçin, bunların sindirim sistemindeki enzimler tarafından monosakkaritlere kadar parçalanmaları gerekmektedir. Pekmez, içermiş olduğu şekerin tamamı monosakkarit olduğundan, bebek ve çocukların beslenmesinde çok önemli bir besin kaynağıdır. Bebeklik dönemi beyin gelişmesinin en önemli dönemi olup, bu dönemde beynin enerji ihtiyacı çok fazladır. " dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.


































































































