Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, kurbanlık hayvanlardan insanlara geçebilecek paraziter hastalıklar konusunda vatandaşları uyararak kurbanlarını, hijyenik ortamlarda kesmelerini istediUludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi, kurbanlık hayvanlardan insanlara geçebilecek paraziter hastalıklar konusunda vatandaşları uyardı. Veteriner Fakültesi'nden yapılan açıklamada, kurbanlık hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yürümede zorluk, ağız-burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler ve benzer organlardaki rahatsızlıklar olması halinde hastalıktan şüphelenilmesi gerektiği vurgulandı.
Dikkat edilecek hususlar:
* Yerde yapılan kesim sırasında, kan akışını artırmak amacıyla hayvanın üzerine bastırılarak zorlanmamalı. Aksi halde oluşacak negatif basınç nedeniyle dışarıdan ve sindirim sisteminden birçok mikroorganizma kolayca ete bulaşacaktır.
* Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar, sağlam kısımların kesim ve parçalanmasında yeniden kullanılmamalı
* Sütlü ve hastalıklı memeler varsa karkastan hemen uzaklaştırılmalı
* Bağırsaklar çıkarılırken mideden ayrılmamalı, ayırma durumunda ise bağırsak düğümlenerek bağırsak içeriğinin karkası kirletmesi önlenmeli
* Karkasa bulaşan bütün kan, bağırsak içeriği ve benzeri kirleticiler uzaklaştırılmalı, karkas temiz su ile yıkanmalı
* Kesim sırasında atılan hastalıklı organların, kedi ve köpekler tarafından yenmesinin önüne geçilmelidir. Zira parazitli organların kedi ve köpekler tarafından yenmesiyle başta "hidatioz" olmak üzeri çeşitli paraziter hastalıkların insan ve hayvanlara bulaşması mümkün olmaktadır.Açıklamada, kesim sonrası yapılması gereken işlemler de anlatıldı. Buna göre, sağlıklı ve temiz bir kesim sonrası, kurban sahiplerinin:
* Kesilen hayvanın karkasının rengi anormal ve tuhaf koku mevcut mu?
* Kesilen hayvanın kanı koyu renkli ve akışkanlığı az, pıhtılaşmıyor veya rengi normaldan açık mı?
* Karaciğer büyümüş mü?
Yüzeyinde beyaz noktalar görünüyor mu?
* Akciğerlerde aşırı şişlik veya peynirimsi bir görünüm var mı?
* Dalak normalden 3-5 kat daha büyük mü?
* Bağırsaklarda aşırı derecede gaz veya kan oturmaları mevcut mu?
* Bu şekildeki sorulardan herhangi birine "evet" denilmesi durumunda, derhal en yakın veteriner hekime başvurulması gerekiyor.
* Açıklamada, kesimden sonra etin buzdolabında muhafaza süresinin 5-6 günü geçmemesi, bu sürenin kıymada daha kısa olduğu belirtilerek, "Uzun süreli muhafaza için et derin dondurucularda eksi 18 derecede muhafaza edilmelidir" denildi.
Dikkat edilecek hususlar:
* Yerde yapılan kesim sırasında, kan akışını artırmak amacıyla hayvanın üzerine bastırılarak zorlanmamalı. Aksi halde oluşacak negatif basınç nedeniyle dışarıdan ve sindirim sisteminden birçok mikroorganizma kolayca ete bulaşacaktır.
* Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar, sağlam kısımların kesim ve parçalanmasında yeniden kullanılmamalı
* Sütlü ve hastalıklı memeler varsa karkastan hemen uzaklaştırılmalı
* Bağırsaklar çıkarılırken mideden ayrılmamalı, ayırma durumunda ise bağırsak düğümlenerek bağırsak içeriğinin karkası kirletmesi önlenmeli
* Karkasa bulaşan bütün kan, bağırsak içeriği ve benzeri kirleticiler uzaklaştırılmalı, karkas temiz su ile yıkanmalı
* Kesim sırasında atılan hastalıklı organların, kedi ve köpekler tarafından yenmesinin önüne geçilmelidir. Zira parazitli organların kedi ve köpekler tarafından yenmesiyle başta "hidatioz" olmak üzeri çeşitli paraziter hastalıkların insan ve hayvanlara bulaşması mümkün olmaktadır.Açıklamada, kesim sonrası yapılması gereken işlemler de anlatıldı. Buna göre, sağlıklı ve temiz bir kesim sonrası, kurban sahiplerinin:
* Kesilen hayvanın karkasının rengi anormal ve tuhaf koku mevcut mu?
* Kesilen hayvanın kanı koyu renkli ve akışkanlığı az, pıhtılaşmıyor veya rengi normaldan açık mı?
* Karaciğer büyümüş mü?
Yüzeyinde beyaz noktalar görünüyor mu?
* Akciğerlerde aşırı şişlik veya peynirimsi bir görünüm var mı?
* Dalak normalden 3-5 kat daha büyük mü?
* Bağırsaklarda aşırı derecede gaz veya kan oturmaları mevcut mu?
* Bu şekildeki sorulardan herhangi birine "evet" denilmesi durumunda, derhal en yakın veteriner hekime başvurulması gerekiyor.
* Açıklamada, kesimden sonra etin buzdolabında muhafaza süresinin 5-6 günü geçmemesi, bu sürenin kıymada daha kısa olduğu belirtilerek, "Uzun süreli muhafaza için et derin dondurucularda eksi 18 derecede muhafaza edilmelidir" denildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.