Doç. Dr. Selçuk Can ve Diyetisyen Tuğçe Aytulu, şişmanlık sorunu olan kişilerin, ramazan ayını bir perhiz fırsatı olarak gördüklerine dikkat çekerek, "Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak, metabolizma hızını yavaşlatarak, alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum, kilo artışına sebep olur" dedi.
Aşırı durgunluk şişmanlatıyor
Doç. Dr. Selçuk Can, ramazan ayında kişilerin hareketsiz kalmaya meyilli olduğunu ve kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemediklerini belirterek, bu durumun da şişmanlamaya yol açtığını bildirdi. Diyetisyen Tuğçe Aytulu da, ramazan ayında sağlıklı insanların bile, uzun süren açlığın ardından aşırı biçimde yemek yediği için ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını vurguladı.
Hamur işi yiyeceklerin
hazmı zor
İftarda özellikle 'iftariye' adı altında yenen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlıların, yüksek kalorili olmaları sebebiyle oruç tutanlarda kilo artışına sebep olduğunu ifade eden Diyetisyen Aytulu, kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olabildiğini söyledi. Aytulu, "Oysa, iftarda yavaş ve az miktarda yiyip, bir kaç saat sonra öğün takviye olabilir" diye konuştu.
Sahurda bol su için
Diyetisyen Tuğçe Aytulu, ramazan ayında yemek saatlerinin değişmesine rağmen dengeli ve yeterli beslenmenin mümkün olduğunu da belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: "Ramazan ayında da normal zamanlarda olduğu gibi azar azar ve sık beslenilmelidir. Gece tüketilen besinler, uykuda metabolizma hızı düştüğü için daha kolay yağa çevrilirler. Bu yüzden ramazanda sahura mutlaka kalkılmalı, öğün sayısı arttırılmalı, öğünlerde tüketilen besinlerin miktarı ve kalorisi normal zamandakine benzer olmalıdır. Bunun yanında günlük 2,5 litre su ve sıvı tüketilmelidir. Geceleyin ve sahurda bol su içilmeli, kahve ve gazozlu içecekler tüketilmemelidir. Kızartmalar, hamurlu yiyecekler ve tatlılardan uzak durulması önem kazanmaktadır".
Uyumadan sahur yapmak bir hatadır
Bu tavsiyelere uyulmaması halinde, kişilerde kan şekeri düşüklüğü, vücudun susuz kalması ve su - tuz dengesinin bozulması hadiselerine yol açacağını, bunların da halsizlik, işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi belirtilere sebep olacağını vurgulayan Doç. Dr. Selçuk Can, Ramazan ayında sağlık yönünden yapılan bir diğer hatanın da 'uyku uyumamak' olduğunu kaydetti. Bu durumun, vücudun dinlenememesine bağlı olarak ertesi gün baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol açabileceğini bildiren Doç. Can, "Ramazanda sahura kadar uyanık kalmamalı, günde 8 saat uyku uyunmalıdır" dedi.
Aşırı durgunluk şişmanlatıyor
Doç. Dr. Selçuk Can, ramazan ayında kişilerin hareketsiz kalmaya meyilli olduğunu ve kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemediklerini belirterek, bu durumun da şişmanlamaya yol açtığını bildirdi. Diyetisyen Tuğçe Aytulu da, ramazan ayında sağlıklı insanların bile, uzun süren açlığın ardından aşırı biçimde yemek yediği için ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını vurguladı.
Hamur işi yiyeceklerin
hazmı zor
İftarda özellikle 'iftariye' adı altında yenen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlıların, yüksek kalorili olmaları sebebiyle oruç tutanlarda kilo artışına sebep olduğunu ifade eden Diyetisyen Aytulu, kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olabildiğini söyledi. Aytulu, "Oysa, iftarda yavaş ve az miktarda yiyip, bir kaç saat sonra öğün takviye olabilir" diye konuştu.
Sahurda bol su için
Diyetisyen Tuğçe Aytulu, ramazan ayında yemek saatlerinin değişmesine rağmen dengeli ve yeterli beslenmenin mümkün olduğunu da belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: "Ramazan ayında da normal zamanlarda olduğu gibi azar azar ve sık beslenilmelidir. Gece tüketilen besinler, uykuda metabolizma hızı düştüğü için daha kolay yağa çevrilirler. Bu yüzden ramazanda sahura mutlaka kalkılmalı, öğün sayısı arttırılmalı, öğünlerde tüketilen besinlerin miktarı ve kalorisi normal zamandakine benzer olmalıdır. Bunun yanında günlük 2,5 litre su ve sıvı tüketilmelidir. Geceleyin ve sahurda bol su içilmeli, kahve ve gazozlu içecekler tüketilmemelidir. Kızartmalar, hamurlu yiyecekler ve tatlılardan uzak durulması önem kazanmaktadır".
Uyumadan sahur yapmak bir hatadır
Bu tavsiyelere uyulmaması halinde, kişilerde kan şekeri düşüklüğü, vücudun susuz kalması ve su - tuz dengesinin bozulması hadiselerine yol açacağını, bunların da halsizlik, işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi belirtilere sebep olacağını vurgulayan Doç. Dr. Selçuk Can, Ramazan ayında sağlık yönünden yapılan bir diğer hatanın da 'uyku uyumamak' olduğunu kaydetti. Bu durumun, vücudun dinlenememesine bağlı olarak ertesi gün baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol açabileceğini bildiren Doç. Can, "Ramazanda sahura kadar uyanık kalmamalı, günde 8 saat uyku uyunmalıdır" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.