Önce test, sonra hasat
Avrupa Birliği coğrafi İşaret belgesi ile sofraların ve tezgâhların aranan ürünü olan Malatya'nın sarı altını, kayısı da hasat dönemi başladı. Ancak bu yıl bir farklılık göze çarpıyor. Başka illerden gelen mevsimlik işçiler, Covid 19 testinden sonra bahçelerde çalışmaya başlıyor.
30.06.2020 17:47:00





Malatya'da yaklaşık 8 milyon ağaç ile binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısı, Türkiye'nin Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olarak bu yıl da ağızları tatlandıracak. Geride kalan 2019 yılında 110 ülkeye 99 bin 666 ton kuru kayısı ihracatı ile 253 milyon 500 bin dolar gelir getiren kayısı, Malatya'nın en büyük döviz kaynaklarından biri durumunda.
Hedef 20 bin ton ihracat
Kendine özgü aroma ve kalibresi ile tercih edilen Malatya kayısısında bu sezon üreticiler 'koronavirüs salgını ve aşırı sıcaklar' nedeniyle zorlu bir hasat dönemi geçiriyor. İl dışından gelen mevsimlik işçiler tarafından dallarından özenle toplanan yaş kayısılar, talebe göre yurt dışına taze kayısı olarak ihraç ediliyor. Bu yıl 20 bin ton yaş kayısının yaş olarak yurt dışına ihraç edilmesi beklenilirken, ilk sevkiyatın ise Almanya'ya yapıldığı belirtildi. Yazıhan ilçesine bağlı Göyük Mahallesinde kayısı hasadını yerinde inceleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, toplanan ürünlerin fabrikaya yollandığını, oradan da ilk pazarları olan Almanya'ya soğuk zincir ile gönderildiğini dile getirdi.
Hasat süresi 45 gün sürecek
Bu yıl hem yaş hem de kuru kayısıda çok verimli bir yıl beklediklerini dile getiren Özcan, Malatya kayısısının dünyanın dört bir yanına pazarlayabilecekleri bir yıl geçirmeyi ümit ettiklerini söyledi. Şu anda kentte 800'lü rakımlı bölgelerde kayısı hasadının bitmek üzere olduğunu ifade eden Özcan, bu sürecin bin 700'lü rakımlı bölgelere kadar süreceğini ifade etti. Yaklaşık 45 günlük bir süreçte hasadı yapılan kayısının Türkiye ve dünyanın dört bir yanına tüketicilerin damak tadına sunacaklarını ifade eden Özcan, bu yılki yaş kayısı ihracatı hedefinin ise 20 bin ton olarak belirlendiğini söyledi. Dünyanın birçok ülkesinde Malatya kayısısına talebin çok fazla olduğunu belirten Özcan, bu yılın üreticiler açısından bereketli bir yıl olmasını diledi. Üretici Ferit Öztürk ise "Bu sene fiyattan memnunuz. Daha iyi olmasını istiyoruz. Şu anki maliyetler yüksek, bu fiyatlar bizi memnun ediyor. Bundan sonra da üreticilerimiz üretimine dikkat ederek daha kaliteli daha sağlıklı ürünler yetiştirecektir" dedi. Bu yıl salgın nedeniyle ek tedbirler de alındığını ifade eden Öztürk, kayısı hasadına gelen mevsimlik işçilerin Covid 19 testinden geçirildiğini ve çalışma süresince de tüm kurallara uyulduğunu dile getirdi. İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.