O ülkede Müslümanlar hedefte
ABD başkanlık seçimleri için yarışan işadamı Donald Trump, Müslüman karşıtı söylemlerini giderek artırıyor. Bu durup dururken ortaya çıkan bir durum değil. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Raporu'na göre 11 Eylül olaylarının ardından ABD'de Müslümanlara karşı işlenen nefret suçları 10 kat arttı
11.12.2015 00:00:00
Kasım 2016'da yapılacak ABD başkanlık seçimleri için Cumhuriyet Parti'den seçim yarışına katılan işadamı Donald Trump, Müslüman karşıtı söylemlerini giderek artırıyor. Yaptığı ilk açıklama ile Müslümanların ülkeye girişini yasaklama çağırısında bulunan Trump, geçtiğimiz günlerde başkan seçilmesi durumunda ABD'deki camileri kapatacağını söylemişti. 11 Eylül saldırılarının ardından kendi uluslarının güvenliği karşısında potansiyel bir tehdit olarak görülmeye başlanan Amerikalı Müslümanlar bir kez daha ayrımcı tavırla karşı karşıya. Öyle ki bu tavır Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarında da ciddi artışa neden oluyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları'ndan çıkan Doç. Dr. Selçuk Şirin imzalı 'Amerikalı Müslüman Gençler' kitabında yer alan FBI (Federal Soruşturma Bürosu) Raporu bunu doğrular nitelikte. Rapora göre 11 Eylül olaylarının ardından yalnız ABD'de Müslümanlara karşı işlenen nefret suçları 10 kat arttı. Akademik yaşamını New York Üniversitesi'nde sürdüren Doç. Dr. Selçuk Şirin, 'Teröre Karşı Savaş' ve 'Vatanseverlik Yasası' ile Amerikalı Müslümanların bir gecede 'öteki olarak gösterilir' hale geldiğine de dikkat çekiyor. Selçuk Şirin, "Yaptığımız saha araştırmalarında her beş gençten dördü Müslüman olduğu için Amerika'da baskı yaşadığını ifade ediyordu. Bu çok yüksek bir rakam... Maalesef bu rakam hem gençlerde hem de çocuklarda aynı çıkıyor. İslamofobi her ayrımcılık gibi sahte bir öteki yaratıyor ve bütün kötülükleri o ötekinin üstüne yüklüyor sonra da sana dönüp hadi senin böyle berbat biri olmadığını ispatla diyor."
11 Eylül tabloyu değiştirdi
Öte yandan 11 Eylül öncesinde Amerikalı Müslümanlar için ABD'de yaşam, zaten zehirleyici toplumsal temsillerle damgalanmış durumdaydı. Ama İkiz Kuleler vurulduğunda iki kültürel kimlik, yani Müslüman ve Amerikalı kimlikleri halk arasında, medyada, okullarda ve alışveriş merkezlerinde, arabaların tamponlarına yapıştırılan etiketlerde ve giysilerde yeniden icat edildi. ABD'li Müslümanlarla ilgili diğer dikkat çeken noktalar ise şöyle:
* ABD'li Müslümanlar 100 farklı ülkeden Amerika'ya göç etti. Bir dizi farklı dinsel mezheplere bağlıdırlar ve bazıları İslam'ın gerekliliklerini uygulasa da büyük bir çoğunluğu kendisini 'sadece Müslüman' olarak görmekte.
* Amerikalı Müslümanlarla ilgili pek çok mesele gibi sayıları da politik bir tartışma konusu. ABD Nüfus Sayım Bürosu yasa gereği dini mensubiyete dair herhangi bir veri toplamadığı için ABD'deki Müslümanların gerçek sayısına dair bilgi yok. Bu zorluklar nedeniyle ABD'deki Müslümanların sayısına ilişkin tahminler 2 ila 8 milyon arasında değişiyor. Amerikan İslam İlişkileri Konseyi ABD nüfusunun yüzde 2.3'ünün (yaklaşık 7 milyon) Müslüman olduğunu ifade etmekte.
* Müslümanların çoğu (hem Afrika kökenli Amerikalılar hem de göçmen Müslümanlar) New York, Los Angeles, Detroit ve Chicago gibi metropollerde yaşamakta. Aslında ABD'deki camilerin beşte dördü metropollerde yer alır. Müslümanların yüzde 20'si California'da, yüzde 15'i New York'ta ve geri kalanı da Illionis, New Jersey, Indiana, Michigan, Virginia, Texas, Ohio ve Maryland gibi eyaletlerde yaşamakta.
Eğitimli ve zengin
* Araştırmalar Amerikalı Müslümanların son derece iyi eğitimli olduğunu ortaya koyuyor. Kısmen profesyonellerin ABD'ye göçü ve son 40 yıl boyunca ABD'ye gelen uluslararası öğrenci akışı nedeniyle, Amerikalı Müslümanlar bugün ABD'deki en eğitimli gruplardan biridir. Araştırmaya göre Amerikalı Müslümanların yaklaşık üçte ikisi (yüzde 66) en az üniversite mezunu. ABD ortalaması ise yüzde 28.
* Amerikalı Müslümanlar ABD'deki belirli toplumsal gruplardan çok daha zengin... Araştırmaya göre sorulara cevap verenlerin üçte biri gelirlerinin 75 bin dolar veya daha fazla, yüzde 20'si 50 bin ila 75 bin dolar arasında olduğunu belirtti. Amerikalı Müslümanların yarısı yılda 50 bin dolar kazanmakta. Araştırmanın yapıldığı yıl ABD gelir ortalaması 42 bin dolardı.
* Amerikalı Müslümanların mesleki statüleri, Müslümanların çoğunun orta sınıf statüsünde olduğunu ortaya koyuyor. Yetişkinlerin yüzde 23'ü profesyonel/teknik işlerde, yüzde 10'u yönetim pozisyonlarında ve yüzde 9'u tıp alanlarında çalışıyor. Amerikalı Müslümanların çoğunluğunun ya bireysel ya da emeklilik planları kapsamında kendi birikimleri ve kendi evleri var.
* Afrika kökenli Amerikalı Müslümanların çoğu bu dini sonradan seçmişler. Amerikalı Müslüman nüfusun yüzde 25'ini temsil etmeleri nedeniyle ABD'deki en geniş yerli Müslüman grubunu oluşturuyorlar. ABD'de yakın zamanda din değiştirerek İslam'ı seçmiş olanların üçte biri siyahî.
* Araştırmalara göre, ABD'de Şiiler ve Sünniler arasında açık bir düşmanlık bulunmuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.