‘O sürçtüğünde Allah elinden tutar’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Cömert insanın hatalarını bağışlayın. Zira o sürçtüğü zaman Allah elinden tutar”
29.11.2019 19:44:00





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Cömert kimse Allah'a, insanlara ve cennete yakındır." (Bihar, 73/308/37).
Aziz ve Celil olan Allah, Musa'ya (a.s) şöyle vahyetmiştir: "Samiri'yi öldürme, şüphesiz o cömerttir." (el-Kafi, 4/41/13).
Resûlullah (s.a.a), Adiyy b. Hatem-i Tai'ye şöyle buyurmuştur: "Baban cömert olduğu için şiddetli azabı def edildi." (Bihar, 71/354/16).
Bir grup esiri Allah Resûlü'nün (s.a.a) huzuruna getirdiler. Peygamber (s.a.v), Müminlerin Emiri'ne (a.s) boyunlarını vurmasını emretti. Sonra da onlardan birinin ayırt edilmesini ve öldürülmemesini istedi. O şahıs, "Neden beni dostlarımdan ayırdın, oysa günahlarımız eşittir" deyince Peygamber (s.a.a) şöyle buyurdu: "Aziz ve Celil olan Allah bana senin kabilenin cömerdi olduğunu ve öldürmememi vahyetti." O şahıs şöyle dedi: "O halde ben de şehadet ediyorum ki, Allah'tan başka ilah yoktur ve sen Allah'ın elçisisin." (el-İhtisas, 253).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Cömert cahil, cimri abitten daha üstündür." (Bihar, 78/228/103).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Günaha bulaşmış cömert bir genç, Aziz ve Celil olan Allah katında cimri yaşlı abitten daha sevimlidir." (a.g.e. 73/307/34).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Güzel ahlaklı cömert genç Allah nezdinde kötü ahlaklı, cimri, yaşlı abitten daha sevimlidir." (Kenz'ul-Ummal, 16061).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Cömert insanın hatalarını bağışlayın. Zira o sürçtüğü zaman Allah elinden tutar." (a.g.e. 16212).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Cömert insan, kendi yiyeceğinden yesinler diye insanların yiyeceğinden yer. Cimri insan ise, insanlar kendi yiyeceğinden yemesin diye onların yiyeceğinden yemez." (Bihar, 71/352/8).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Cömert insanın yemeği ilaçtır. Cimri insanın yemeği ise hastalıktır." (a.g.e. s. 357/22).
İmam Askeri (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz cömertliğin bir sınırı vardır, ondan yukarı gidildi mi israf olur." (Bihar, 69/407/115).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Cömert ol ama savurgan olma. İktisatlı ol ama sıkı tutucu olma." (Nehc'ul-Belağa, 33. Hikmet).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Malını yersiz yere harcayan savurgan kimse cömert değildir. Aksine cömert Aziz ve Celil olan Allah'ın kendisine farz kıldığı malındaki zekatı ve diğer hakları ödeyen kimsedir." (Bihar, 71/352/9). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
'AŞAĞIDAKİ VİDEOLAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR'
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.