Niğde Milletvekili Gürer, 1 Ocak 2024'ten bu yana 19.6 milyar TL tutarındaki borcun bankalar tarafından icra takibine alındığını açıkladı
Yılbaşında yaklaşık 192 milyar TL olan bankaların icra takibindeki borç tutarının mayıs sonunda 211.4 milyar TL’ye yükseldiğini kaydeden Niğde Milletvekili Gürer, 1 Ocak 2024'ten bu yana 19.6 milyar TL tutarındaki borcun bankalar tarafından icra takibine alındığını söyledi
Haber Merkezi





Yeni dönemde değişen bir şey yok
Gürer, 5 Haziran 2023 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devralan Mehmet Şimşek'in o günden bugüne kadar geçen süreçteki bankacılık verileri üzerinden uyguladığı politikaları değerlendirdi. Gürer, "5 Haziran 2023 ve 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında bankaların zamanında ödenmediği için icra takibine aldığı borç tutarı 45 milyar TL, KOBİ'lerin borcu 753 milyar TL, tarım sektörünün borcu 206 milyar TL, tüketici kredisi borcu 313 milyar TL, kredi kartı borcu 1 trilyon 35 milyar TL ve takipteki tüketici kredisi ve bireysel kredi kartı borç tutarı ise 31 milyar TL arttı. Yani yeni dönem diye sunulan süreçte de olan yine vatandaşa oldu. Borçlar artmaya devam etti" diye konuştu.
İcradaki borçlar artışta
Bankaların zamanında tahsil edemediği için icra takibine aldığı borç tutarının da arttığını belirten Ömer Fethi Gürer, "24 Mayıs'ta 209 milyar 415 milyon TL olan takipteki borç tutarı bir haftada 1 milyar 628 milyon TL artarak 211 milyar 43 milyon TL'ye yükseldi. Yılbaşında bu rakam 191 milyar 983 milyon TL'ydi. Yılbaşından bu yana 19 milyar 60 milyon TL tutarındaki borç tahsil edilemeyip bankalar tarafından icra takibine alınmıştır" dedi.
Tarım sektörü de hızla borçlanıyor
Tarım sektörünün hem yanlış ekonomik politikalardan hem de AKP'nin yıllardır yanlışlarla dolu tarım politikalarından darbe üstüne darbe yediğini belirten Gürer, "Tarım sektörünün borcu yılbaşından bu yana 61 milyar 377 milyon TL, 24 Mayıs-31 Mayıs aralığında ise 18 milyar 16 milyon TL arttı. Tarım sektörünün şu an 669 milyar 671 milyon TL bankalara borcu bulunurken çiftçilerimizin diğer şahıslara olan borçlarıyla beraber toplam 700 milyar TL'nin üzerine borçları bulunuyor. Tarlalar ipotekli. Çiftçilerimizin zamanında ödeyemediği için icra takibine alınan borçları ise yılbaşında 2 milyar 130 milyon iken bu rakam 24 Mayıs'ta 2 milyar 177 milyon TL'ye, 31 Mayıs'ta ise 2 milyar 446 milyon TL'ye yükseldi. Çiftçilerimizin icra takibine alınan borçlarının tutarı yılbaşından bu yana 316 milyon TL, bir haftada ise 269 milyon TL arttı. TMO düşük alım fiyatı vermesi de çiftçiyi kaygılandırıyor" ifadelerini kullandı. Gürer, bankacılık verilerine bakıldığında vatandaşın borçla yaşamak zorunda bırakıldığını ve her geçen gün bankalara olan borçlarının arttığını belirterek, "Tüketici kredi tutarı yılbaşından bu yana 170 milyar TL artarak 1 trilyon 686 milyon TL seviyesine yükseldi. 24 Mayıs haftasına göre de, yani bir haftada, 20 milyar TL tüketici kredi tutarında artış yaşandı. Bireysel kredi kartı borcu da bir haftada 1 trilyon 409 milyar TL'den 45 milyar TL artarak 1 trilyon 454 milyar TL'ye yükseldi. Vatandaşın gelir gider dengesi bozuldu. Gelirinin alım gücü düşmesi, borçlanmaları da artırdı" dedi.




















































































