logo
03 OCAK 2026


Nedir bu yeni anayasa ısrarı?

15.09.2023 00:00:00 / Güncelleme: 15.09.2023 00:07:30

Hükümet, dönüp dolaşıp sanki ülkemizin en büyük problemiymiş gibi anayasa değişikliğini gündeme getirip duruyor. 

Sürekli tekrarladıkları gerekçe, anayasanın 1980 darbesinden sonra yazılması, bu sebeple en büyük suçlamaları "darbe anayasası" şeklinde.

Anayasayı sürekli gündeme getiren hükümetin, ne hikmetse yine 80 darbesi sonrasında getirilen, 21 yıldır da nimetlerinden doya doya yararlandıkları "seçim barajı"nı tamamen kaldırmamaları ise dikkat çekici.

1980 sonrası yazılan anayasa, onlara göre "darbe anayasası" oluyor da, neden seçim barajı, "darbe seçim barajı" olmuyor? Lütfedip yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürdüler, o da milletin menfaati için değil, küçük ortağı Meclis'e sokabilmek için.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa konusunu 12 Eylül tarihinde, 1980 darbesinin yıldönümünde Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde gündeme getirdi.

Burada organize edilen "1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu"na katılan Erdoğan, 1982 Anayasasının birçok kez değiştirildiğinden de bahsetti: 

"Tabii 12 Eylül yönetiminin ülkemizin kalbine sapladığı en büyük hançer, üzerinde hala konuştuğumuz, tartıştığımız 1982 darbe anayasasıdır. Her ne kadar 1987'den itibaren 23 kez değiştirilmiş, hatta 2017'de tarihi bir yönetim sistemi değişikliğine gidilmiş olsa da elimizdeki metin hala bir darbe anayasasıdır."

Sayın Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi, özellikle de AKP iktidarı döneminde anayasada birçok değişiklikler yapıldı. Kendilerince gerekli gördükleri her maddeye dokundular, değiştirdiler. Hatta parlamenter sistemi devre dışı bırakıp, yetkilerin tek kişide toplandığı başkanlık sistemine dahi geçiş yaptılar.

Cumhurbaşkanı'nın konuşmasında vurguladığı, "milletin çeşitliliğini ve zenginliğini yansıtan" ifadesi ise dikkatlerden kaçmadı. Halbuki Türkiye'de millet çeşitliliği değil, tek bir millet var, o da Lozan Antlaşması'nda da tescil ettirilen Türk milleti. Türk milleti şemsiyesi altında farklı etnik kökenlere sahip halklar vardır ama Atatürk'ün dediği gibi "Ne mutlu Türk'ün diyene" anlayışı bizi bir ve beraber kılar, tek bilek tek yürek yapar. Üniter yapımızın var olması ve korunması, Türk milletini bu stratejik coğrafyada kıyamete kadar tutacak en önemli unsurdur. 

1982 Anayasasının bu birlikteliği perçinleyen "başlangıç" bölümünde şöyle ifade edilir:

"Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk'ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve O'nun inkılâp ve ilkeleri doğrultusunda…"

"Hiçbir faaliyetin Türk millî menfaatlerinin, Türk varlığının, Devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihî ve manevî değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve lâiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı…"

"Genel Esaslar" bölümünde ise ilk 4 madde çok önemlidir:

MADDE 1: Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

MADDE 4: Anayasanın 1'inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Milletin çeşitliliğini yansıtan bir anayasa hedefliyoruz" sözlerine sosyal medya hesabından, "Çeşitli millet, çeşitli devlet, çeşitli bayrak, çeşitli vatan' anayasanızı kabul etmeyeceğiz" paylaşımıyla cevap verdi. Yayımladığı videosunda da şunları söyledi:

"Siz bugüne kadar bir şey yaptınız da bu anayasa size engel mi oldu? Neyi hayata geçirmek istediniz de sizin önünüzde durabilen bir güç oldu? Anayasanın zaten bütün maddelerini değiştiniz. Peki, yeni değişikliği ne için istiyorsunuz? Size çok önemli bir tehlikeden bahsedeyim. Yeni anayasa isteği şu sebepten olabilir; bizim anayasamızda değişemeyecek 3 tane madde vardır. Bunun teminatı da anayasanın 4. maddesidir. Bu 4. madde, 'İlk 3 madde değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez' der. Şimdi bu maddeyi değişirsen bu ülke Cumhuriyet olmaktan çıkıyor, bu millet Türk olmaktan çıkıyor, bu bayrak ay yıldız bayrak olmaktan çıkıyor, o başkent Ankara olmaktan çıkıyor, bu dil Türkçe olmaktan çıkıyor. Anayasada bugüne kadar değişemediğin sadece 3 madde var, acaba onu mu değişmek istiyorsun? Ben size bir öneride bulunayım; bu ülkede anayasayı değişmeyelim ana kasayı değişelim her şey çözülsün."

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Venezuela: ABD, sivil ve askeri tesislere saldırdı
"Saldırının amacı petrol ve madenler"
Malatya'da heyecanlı dakikalar
Meteorun düşme anı kamerada
İsrail'in "STK" kararına BM'den tepki
"Derin endişe duyuyoruz"
Somali'nin BM temsilcisinden "Somaliland" açıklaması
"Somaliland fikri tamamen yıkım amaçlı"
İran'dan ABD'nin tehdidine cevap
"İran'ın her türlü saldırıya vereceği karşılık hızlı olacak"
Almanya'da 100 milyon euroluk banka soygunu
En çok mağdur olanlar Türklerin de aralarında olduğu göçmen kökenliler
Dünya nüfusu 8,2 milyarı aştı
16 ülkenin nüfusu 100 milyonun üzerinde
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyon
Yakalanan 147 şüpheliden 67'si tutuklandı
Küçükçekmece'de silahlı saldırı: 2 ölü, 1 yaralı
Ölenlerden birinin olayla ilgisinin olmadığı öğrenildi
Halit Yukay'ın ölümüne ilişkin davada gelişme
Kıvanç Tatlıtuğ tanık olarak dinlenecek
İTO, fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı
En çok artan yüzde 51.95 ile antiseptik ürünler
Biga'ya deprem uyarısı
"Deprem aktivitesi çok yüksek"
Trump'tan İran'a tehdit
'Müdahaleye hazırız'
Protestolar kanlı çatışmaya dönüştü
İran'daki eylemler yayılıyor
İsviçre'de ölü sayısı 47'ye yükseldi
Ülke 5 gün ulusal yas ilan etti
Venezuela: ABD, sivil ve askeri tesislere saldırdı
"Saldırının amacı petrol ve madenler"
Malatya'da heyecanlı dakikalar
Meteorun düşme anı kamerada
İsrail'in "STK" kararına BM'den tepki
"Derin endişe duyuyoruz"
Somali'nin BM temsilcisinden "Somaliland" açıklaması
"Somaliland fikri tamamen yıkım amaçlı"
İran'dan ABD'nin tehdidine cevap
"İran'ın her türlü saldırıya vereceği karşılık hızlı olacak"
Almanya'da 100 milyon euroluk banka soygunu
En çok mağdur olanlar Türklerin de aralarında olduğu göçmen kökenliler
Dünya nüfusu 8,2 milyarı aştı
16 ülkenin nüfusu 100 milyonun üzerinde
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyon
Yakalanan 147 şüpheliden 67'si tutuklandı
Küçükçekmece'de silahlı saldırı: 2 ölü, 1 yaralı
Ölenlerden birinin olayla ilgisinin olmadığı öğrenildi
Halit Yukay'ın ölümüne ilişkin davada gelişme
Kıvanç Tatlıtuğ tanık olarak dinlenecek
İTO, fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı
En çok artan yüzde 51.95 ile antiseptik ürünler
Biga'ya deprem uyarısı
"Deprem aktivitesi çok yüksek"
Trump'tan İran'a tehdit
'Müdahaleye hazırız'
Protestolar kanlı çatışmaya dönüştü
İran'daki eylemler yayılıyor
İsviçre'de ölü sayısı 47'ye yükseldi
Ülke 5 gün ulusal yas ilan etti
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.