NATO için Karadeniz'in önemi daha da arttı
NATO Savunma Koleji (NDC) Komutanı Fransız Korgeneral Olivier Rittimann, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası NATO ülkeleri arasında dayanışmanın arttığına işaret ederek, “Türkiye'nin coğrafi konumu, NATO'nun son derece yoğun şekilde ilgilendiği bir yerde, özellikle de bugünlerde Ukrayna'da olup bitenler itibarıyla. Karadeniz çok önemli. Aynı şekilde Orta Doğu da” dedi.
04.03.2022 16:51:00





NATO Savunma Koleji (NDC) Komutanı Fransız Korgeneral Olivier Rittimann, Türkiye'nin, NATO'nun ikinci büyük silahlı kuvvetlerine sahip olması dışında Ukrayna'da yaşananlar itibarıyla coğrafi konumuyla da ittifakın yoğun önem verdiği bir yerde olduğunu söyledi. İttifakın eğitim kurumu olarak 1951'de Paris'te kurulan NATO Savunma Koleji, Fransa'nın 1966'da o dönem askeri kanattan ayrılması sonrasında faaliyetlerini İtalya'nın başkenti Roma'da sürdürmeye başladı. Anadolu Ajansı'na konuşan Rittimann, Türkiye'nin NATO'nun en büyük destekçilerinden biri olduğuna işaret ederek, "NATO içindeki en büyük ikinci silahlı kuvvete sahip. Türkiye'nin coğrafi konumu, NATO'nun son derece yoğun şekilde ilgilendiği bir yerde, özellikle de bugünlerde Ukrayna'da olup bitenler itibarıyla. Karadeniz çok önemli. Aynı şekilde Orta Doğu da. Dolayısıyla Türkiye, NATO'da çok önemli bir müttefik" ifadesini kullandı.
Putin bizi birleştirdi
Kolejde en güncel konunun Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olduğunu dile getiren Rittimann, "Son 20-25 yıldır krizlere müdahale operasyonları üzerinde çalışıyorduk ancak 2014 sonrasında Rusya'nın uluslararası sahnede gittikçe önem kazanması sonrasında bu çalışmalar, savunma ve caydırıcılık üzerine döndü. Son günlerde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edişiyle de bunun önemini görmüş olduk. Şu an burada kolejde de en sıcak ve en önemli konu da bu. Bence Başkan Putin'in Rusya'da yapmaya çalıştığı şey aksine NATO'nun birlikteliğini ve bağlılığını daha da güçlendirdi. Şu anda Rusya'nın, Avrupa ve bütün bölge için bir tehdit oluşturduğu kanıtlanmış oldu. Bu sebeple NATO müttefikleri arasındaki bağlılık ve dayanışma daha da güçlendi" değerlendirmesinde bulundu.
Genişlemeye NATO karar verir
Rusya ve Çin'in, yakın zamanda NATO'nun genişlemesine karşı olduklarını ilan ettikleri hatırlatılan Rittimann, "Genişleme, öncelikle eğer NATO bunu istiyorsa, NATO'nun kendi içinde karar vermesi gereken bir konu. Sonra da NATO üyesi olmakla ilgilenen ülkeyi bağlayan bir durum. Buna kesinlikle, Rusya, Çin veya bir başkası karar veremez, kimsenin Ukrayna üye olabilir ya da olamaz diyebileceği bir şey değil bu. Bu, gerçekten 30 üye ülkenin ve başvuran ülkenin kendi aralarında tartışması gereken bir konudur. Başkasının işi değildir" diye konuştu. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.