logo
19 NİSAN 2025

MİT tırları davasında Erdem Gül için hapis cezası istendi

Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilciliği yaptığı dönemde FETÖ'nün MİT tırlarının durdurulması olayıyla ilgili haber ve görüntülerin yayınlanmasına ilişkin "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan yargılanan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

30.11.2023 15:31:00
AA/Haber Merkezi
MİT tırları davasında Erdem Gül için hapis cezası istendi
MİT tırları davasında Erdem Gül için hapis cezası istendi
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Erdem Gül ve avukatları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, FETÖ'nün sözde yöneticilerinden firari Emre Uslu'nun talimatıyla örgüt mensuplarınca 1 Ocak 2014'te Hatay Kırıkhan'da, 19 Ocak 2014'te ise Adana Ceyhan'da, MİT mensuplarının sorumluluklarında olan tırların durdurulduğu hatırlatıldı.

Söz konusu tırlardaki malzemelerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu halde tırların aranmaya çalışıldığına işaret edilen mütalaada, FETÖ yöneticilerinin talimatlarıyla durdurulan tırlara ait malzemelerin kamera kaydı ve fotoğrafının örgüt mensuplarınca çekildiği anlatıldı.

Bu görüntülere yargı mensupları ile emniyet güçlerinden başka kimsenin erişim izni olmadığına vurgu yapılan mütalaada, Adana ve İstanbul Cumhuriyet başsavcılıklarının talebi ile sulh ceza hakimliklerince 29 Mayıs 2014'te söz konusu haberlere içerik erişimin engellenmesi kararı verildiği ifade edildi.

Mütalaada, örgüt mensuplarının söz konusu bilgi, belge ve görüntülerin ulusal güvenlik ve devlet sırrı kapsamında kalmasına ve yayın yasağı olmasına rağmen yayınlayarak ifşa ettiği belirtilerek, Basın Kanunu'nda yer alan "Basın özgürlüğünün kullanılması, ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak başkalarının şöhret ve haklarının, toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabileceği"ne yönelik ifadelere işaret edildi.

Konuyla ilgili daha önceden yayın yasağı konulduğunun belirtildiği aktarılan mütalaada, sanık Gül tarafından yapılan haberin gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında bulunmadığı anlatıldı.

Mütalaada, söz konusu operasyonun FETÖ tarafından gerçekleştirdiğinin medyada yayınlandığına dikkati çekilerek, bu operasyonun FETÖ tarafından yapıldığının bilinmemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu kaydedildi.

Sahte ihbarlarla durdurulan tırlardan hukuka aykırı şekilde alınan numunelerin incelenmek üzere Ankara Merkez Jandarma Kriminal Laboratuvarına götürülerek "kriminal rapor" düzenlendiği belirtilen mütalaada, bu yöntemle adli soruşturma yürütülüyormuş görüntüsü adı altında, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini uluslararası terörle ilişkilendirerek görevini kısmen veya tamamen yapamaz hale getirmek, Türkiye'yi teröre destek veren ülkelerden biri olduğu imajı oluşturarak Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılatmak istendiğine vurgu yapıldı.

Mütalaada, söz konusu haberin 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden önce yayınlanmasıyla hükümeti yıpratarak görevini yapamaz hale getirip seçimleri kaybetmesinin amaçlanması kastıyla hareket eden FETÖ'nün faaliyeti olduğu aktarılarak, sanığın bu görüntüleri örgütün amaç ve stratejileri doğrultusunda hiçbir kamu yararı olmadığı halde yayınladığı belirtildi.
Savcılık mütalaasında sanığın bu nedenle "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmada söz alan sanık ve avukatları mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Gül ve avukatlarına süre vererek duruşmayı erteledi.

Erdem Gül: Gazetecilik suç değildir

Erdem Gül, duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine "Bir tek kelime söyleyeceğim gazetecilik suç değildir" dedi.

Davanın geçmişi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamada Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

"Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraat eden Gül'ün "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan ise dosyası ayrılmıştı.

Yargıtay, 9 Mart 2018'de yerel mahkemenin kararı üzerindeki incelemesini tamamlayarak bozma hükmü kurdu. Can Dündar'ın da sanık olarak yer aldığı dosyalara ilişkin yapılan yeniden yargılamada mahkeme 7 Mayıs 2018'de Erdem Gül'ün dosyası ayırmıştı.

Mahkeme, "casusluk" suçunun işlendiği sabit olmadığı gerekçesiyle 16 Temmuz 2018'de Gül'ün beraatine karar verirken 15 Mayıs 2019'da "örgüte yardım" suçundan görülen davada da Gül hakkında düşme hükmü kurmuştu.

Yargıtay'ın yeniden bozma kararı verdiği dosya, tekrar yerel mahkemeye gönderilmişti.

Bunun üzerine 13 Eylül 2023'te yeniden görülen davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Enis Berberoğlu'nun, milletvekili seçilerek dokunulmazlığını kazandığı gerekçesiyle hakkındaki yargılamanın durmasına karar vermişti.

Mahkeme, sanık Erdem Gül'ün dosyasının ise ayrılmasına hükmetmişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İsrail Gazze’de yine sivillere saldırdı
En az 7 ölü, çok sayıda yaralı
TESK: Enflasyona bağlı kira artışları stopajı artırdı
"Kira stopajı tamamen kaldırılmalı"
ABD Yemen'in kentlerini vurdu
Liman saldırısında ölü sayısı 80'e çıktı
ABD'de federal yargıçtan Rümeysa Öztürk kararı
Vermont'a nakledilecek
ABD Suriye'den kaç asker çekeceğini açıkladı
'Asker sayımızı binin altına indireceğiz'
Galatasaray hata yapmadı
Bodrumspor engelini 2 gol ile geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan
'Özgürlüklerimizi kimse elimizden alamaz'
5 kişi tutuklandı, 7 kişiye adli kontrol tedbiri
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı tutuklandı
Süper Lig’de yabancı futbolcu sayısı değişiyor
İşte Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklama
İBB soruşturmasında tahliye
Kültür AŞ Genel Müdürü ev hapsine alındı
ABD’nin katliamına sessiz kalmadılar
Yemen’den İsrail’e balistik füze saldırısı
Resmen mafya ülkesi olduk!
Van'da mağazaya silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı
AB'nin bu kararı Türkiye'yi kızdıracak
'Ellere var da bize yok mu' dedirtecek...
İsrail'in İran'a saldırı planına Trump'tan yeşil ışık
'Reddetmiyorum, ama acelem yok'
173,2 milyar dolar
İşte kısa vadeli borç miktarı
İsrail Gazze’de yine sivillere saldırdı
En az 7 ölü, çok sayıda yaralı
TESK: Enflasyona bağlı kira artışları stopajı artırdı
"Kira stopajı tamamen kaldırılmalı"
ABD Yemen'in kentlerini vurdu
Liman saldırısında ölü sayısı 80'e çıktı
ABD'de federal yargıçtan Rümeysa Öztürk kararı
Vermont'a nakledilecek
ABD Suriye'den kaç asker çekeceğini açıkladı
'Asker sayımızı binin altına indireceğiz'
Galatasaray hata yapmadı
Bodrumspor engelini 2 gol ile geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan
'Özgürlüklerimizi kimse elimizden alamaz'
5 kişi tutuklandı, 7 kişiye adli kontrol tedbiri
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı tutuklandı
Süper Lig’de yabancı futbolcu sayısı değişiyor
İşte Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklama
İBB soruşturmasında tahliye
Kültür AŞ Genel Müdürü ev hapsine alındı
ABD’nin katliamına sessiz kalmadılar
Yemen’den İsrail’e balistik füze saldırısı
Resmen mafya ülkesi olduk!
Van'da mağazaya silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı
AB'nin bu kararı Türkiye'yi kızdıracak
'Ellere var da bize yok mu' dedirtecek...
İsrail'in İran'a saldırı planına Trump'tan yeşil ışık
'Reddetmiyorum, ama acelem yok'
173,2 milyar dolar
İşte kısa vadeli borç miktarı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.