logo
01 ŞUBAT 2026

Milli eğitimde sınavlar amaç haline gelmemelidir

27.04.2012 00:00:00
Dünkü yazımızda milli eğitimin birinci hedefinin Türk gençlerine tarihine medeniyetine uygun bir Türk kimliği kazandırmak olduğunu belirttik. Bugün milli eğitim nasıl olmalıdır konusuna devam ediyoruz.
İkinci olarak, milli eğitim gençliğe bilgi, tecrübe ve kabiliyet kazandırmalıdır.
Bilgi tamamen ezbere dayalı değil, uygulamalı ve pratik olmalıdır, tecrübeye ve kabiliyete dönüşmelidir. Bugünkü eğitim sistemi, öğrencilerin sürekli olarak sınavlara hazırlık yapması şeklindedir. Sınavlar, bilgi, tecrübe ve kabiliyet için bir vasıta olması gerekirken, maalesef milli eğitimin temel hedefi haline gelmiştir.

Öğrenciler sınavdan sınava koşuyor
Siyasi irade ne zaman milli eğitimde bir değişikliğe gideceğini söylese bu hep sınav sistemlerinde değişiklik olarak zuhur etmiştir. Halbuki eğitimin içi boştur ve bu konuda hiçbir iyileşme yapılmamaktadır. Örneğin makine mühendisi olacak bir genç, ilkokulda, ortaokulda, lisede ve de üniversitede bırakın torna makinesine dokunmayı, tornavidaya dahi dokunamamaktadır. Kendi özel çabası olanlar müstesna…
Eğitim sistemimiz eğitmeye, öğretmeye değil, eğitemediğimiz, öğretemediğimiz gençlerimizi sürekli sınava tabi tutmaya dayalı hale gelmiştir.
Eğitimi pratik hale getirmek, bilgiyi tecrübeye ve kabiliyete dönüştürmek, laboratuarları geliştirmek ister, gençlerin pratiklik kazanacağı deneyleri artırmak ister, bunlar imkan ve bütçe gerektirir. Ve üç kuruşun hesabını yapan, milli eğitimi bir yük gören, milli eğitimde kemer sıkmayı maharet gören bir siyasi iradenin bunları gerçekleştirebilmesi asla mümkün değildir.
Ve üçüncü olarak da milli eğitim gençlerimizi meslek sahibi yapmalıdır.
Bugün siyasi irade, “biz her gence iş bulmak zorunda değiliz” mantığıyla hareket etmektedir ve dolayısıyla gençlerin meslek sahibi olmasını kendi meselesi olarak görmemektedir. Peki, bu mesele kimin meselesi olmalıdır? Geleceğimizin teminatı olması gereken gençliğin meslek sahibi olması da siyasilerimizin meselesi değilse, o zaman siyasi iradenin meselesi nedir?

Milli eğitimde “saldım çayıra Mevlam kayıra” mantığı
Bir gencin hayata ve o hayatta ayakta kalmasını sağlayacak bir mesleğe sahip olması okuldan mezun olduktan sonra düşünülmesi gereken bir mevzu değildir. Ama maalesef mevcut sistemde genç “bir okuyayım da mezun olunca nasıl olsa bir iş bulurum” deme durumunda bırakılıyor. Gencin olumsuz ekonomik şartlar sebebiyle geleceğe dair hiçbir umudu bulunmuyor.
Halbuki mesleki eğitim, temel eğitimden hemen sonra başlaması gereken ve gençlerin kabiliyetlerine göre şekillenmesi gereken bir eğitimdir. Gerek lisede gerekse üniversitede gençler hangi branşlara yöneldiyse –ki bu kabiliyetlere göre belirlenmelidir- o sahada hem eğitim ve öğretimini tamamlamalıdır hem de öğrendiklerini pratik olarak uygulayabileceği ortamlarda bulunmalıdır.
Fakat siz gençleri ne kadar teorik ve de pratik eğitim verirseniz verin, ekonomik şartlar düzeltilip de gençlere iş ortamı oluşturulmadığı müddetçe yine de sağlıklı bir netice almak mümkün olmayacaktır.
Prof. Dr. Haydar Baş’ın Sosyal Devlet-Milli Devlet tezi bir taraftan gençliğin eğitim ve öğretiminin önündeki maddi manevi bütün engelleri ortadan kaldırırken, Milli Ekonomi Modeli’nin tüketimi teşvik eden sosyal projeleriyle de üreticiye geniş pazar imkanları sunmaktadır. Üretimin canlanması kalifiye eleman ihtiyacının artması anlamına gelmektedir.
Dolayısıyla eğitimli elemanlara ihtiyaç duyuldukça, milli eğitimin mesleki hedefi daha mantıklı bir zemine oturacaktır.
Yarın milli eğitim bahsine devam ediyoruz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Erciyes'e sömestir bereketi
Rekor sayıda turist ziyaret etti
Kahramanmaraş'ta asırlık evler hâlâ ayakta
Depremlere de yıllara da meydan okuyorlar
Dev kayalar yola düştü
Araçlar ezilmekten son anda kurtuldu
CHP lideri Özel'den ilginç çıkış
"CHP 47 yıldır ikinci parti"
Tatil cennetinde korku dolu anlar
Rüzgar tekneleri kıyıya savurdu!
Beklenen yağış başladı
Edirne beyaz gelinliğini giydi
BTP İstanbul sahada
Ümraniye ve Bakırköy'de yoğun çalışma
Boğaz ağrısına iyi gelen şifalı besinler
Üstelik hiçbir yan etkisi de yok
Epstein ile yazışmalar istifa ettirdi
Ulusal Güvenlik Danışmanı istifa etti
Bulgar levası ile alışveriş sona erdi
Sınır ticaretinde euro dönemi
İranlı yetkiliden sert çıkış
Avrupa orduları da terör örgütü...
Sel felaketi zararı korkunç boyuta
Mersin felaketi yaşadı
Kayıp kadın 11 gündür bulunamadı
Arama çalışmaları sürüyor
Affın ve Arınmanın Gecesi
Yarın Berat Kandili
Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı
8 ölü, 26 yaralı
Erciyes'e sömestir bereketi
Rekor sayıda turist ziyaret etti
Kahramanmaraş'ta asırlık evler hâlâ ayakta
Depremlere de yıllara da meydan okuyorlar
Dev kayalar yola düştü
Araçlar ezilmekten son anda kurtuldu
CHP lideri Özel'den ilginç çıkış
"CHP 47 yıldır ikinci parti"
Tatil cennetinde korku dolu anlar
Rüzgar tekneleri kıyıya savurdu!
Beklenen yağış başladı
Edirne beyaz gelinliğini giydi
BTP İstanbul sahada
Ümraniye ve Bakırköy'de yoğun çalışma
Boğaz ağrısına iyi gelen şifalı besinler
Üstelik hiçbir yan etkisi de yok
Epstein ile yazışmalar istifa ettirdi
Ulusal Güvenlik Danışmanı istifa etti
Bulgar levası ile alışveriş sona erdi
Sınır ticaretinde euro dönemi
İranlı yetkiliden sert çıkış
Avrupa orduları da terör örgütü...
Sel felaketi zararı korkunç boyuta
Mersin felaketi yaşadı
Kayıp kadın 11 gündür bulunamadı
Arama çalışmaları sürüyor
Affın ve Arınmanın Gecesi
Yarın Berat Kandili
Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı
8 ölü, 26 yaralı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.