logo
14 MART 2025

Milletin egemenliği gitti sermaye egemenliği geldi

BTP Genel Başkan Yardımcısı Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ünal Emiroğlu, "Hem Lozan, hem de Anayasa ve Medeni Kanun hükümleri Prof. Dr. Haydar Baş'ın 'Lozan Antlaşması Türkiye'nin tapu senedidir' tezini desteklemektedir" dedi

29.10.2015 00:00:00
YENİ MESAJ / İSTANBUL

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ünal Emiroğlu, Türkiye'nin sahip olduğu yer altı kaynakları konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu. Lozan Antlaşması'nda Türkiye'nin sahip olduğu kaynakları 2023 yılına kadar kullanamayacağı dair söylemlerin büyük bir aldatmaca olduğunu ve Lozan'da hiçbir yasak olmadığını güçlü bir şekilde ortaya koyan ve "Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir" diyen Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın bu tezini Anayasa maddeleriyle destekleyen Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ünal Emiroğlu, "Hem Lozan, hem de Anayasa ve Medeni Kanun hükümleri Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın tezini desteklemektedir" dedi. "Tabii servetler ve kaynaklar devletin hüküm ve tasarrufundadır. Anayasa'nın 168. maddesinde yazılı olan hüküm budur" diyen Prof. Dr. Ünal Emiroğlu şunları söyledi: "Yine Anayasa'nın 6. maddesine göre, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet bu egemenliği yetkili organları eliyle kullanır. Anayasa çerçevesindeki bu organlar da, yasama (TBMM), yürütme (Hükûmet) ve yargıdır (Bağımsız Mahkemeler). Hatta mahkeme kararlarında yer alan "Türk Ulusu adına karar veren" şeklindeki başlık, yargı erkinin Türk Milleti adına kullanıldığının göstergesidir. Yine aynı madde hükmüne göre, egemenliğin kullanılması hiçbir suretle hiçbir kişiye, zümreye ve sınıfa bırakılamaz."


Madenlerin gerçek sahibi millettir

Anayasa'nın 8. maddesinde "Hükûmet, yetkisini Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanır" ibaresinin yer aldığını söyleyen BTP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Emiroğlu, "Devletin organları yasama, yürütme ve yargı başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar ve de herkes, Anayasa'ya tabidir. Anayasa'nın 11. maddesindeki  "Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü" ilkesinin gereğidir bu. Devletin şekli, organları, işleyişi, örgütlenmesi ve temel hak ve özgürlükleri kapsayan Anayasa'nın dışında bir başka temel yasa var ki kişiyi, deyim yerindeyse, beşikten mezara en geniş yönüyle izleyen Türk Medeni Kanunu'dur. Bu yasa 1926 yılında yürürlüğe girmiştir. Medeni Kanunun (MK) 641. maddesinde, "yararı kamuya ait devlet malları devlete aittir" yazılıdır. Yasanın yeni metninde aynı hüküm 715. maddesinde yer almaktadır. Görülüyor ki, Türk hukukunun hem Anayasasında, hem Medeni Kanunu'nda yani iki temel belgesinde kamu yararına olan mallar, tabii servet kapsamındaki madenler de buna dâhildir, devletin hüküm ve tasarrufundadır; asıl sahibi millettir. Ülkenin doğal kaynaklarına sahip olma, millet egemenliğinin sonucudur."


Lozan'da yasak yok

"Millet egemenliğini devlet eliyle kullanır. Devlet aldığı yetkiyi anayasa ve kanunlara uygun biçimde kullanmak zorundadır" diyen BTP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ünal Emiroğlu şunları söyledi: "Yetki kötüye kullanılır, millet yararına değil de sermaye sınıfının menfaatine kullanırsa anayasal suç işlemiş olur ve milletin yetkiyi geri alma hakkı doğar. AKP hükûmeti gerçek dışı bir yaklaşımla Lozan Antlaşması'nı bahane ederek madenleri yabancı sermaye tasarrufuna bırakmıştır. Oysa Lozan'da böyle bir sınırlama ve yasak yoktur. Madenlerin sahibi Türk Milletidir. Sınırlama olsaydı, Lozan İsviçre'dedir ve Medeni Kanun'umuzun kaynak ülkesidir. Lozan'dan hemen üç yıl sonra yürürlüğe giren Medeni Kanun'da doğal kaynaklarımızın devlete ait olduğu hükmü vardır. Anayasa'nın 174 ve 176. maddelerinde belirtildiği üzere 'Medeni Kanun, Atatürk inkılâplarının ayrılmaz parçası olup Anayasa'nın koruması altındadır.' Hem Lozan, hem de Anayasa ve Medeni Kanun hükümleri Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın tezini desteklemektedir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
AB misilleme yapmıştı
Trump yüzde 200 gümrük vergisi ile 'gördüm' dedi
ABD’deki Yahudiler Trump Tower'ı işgal etti
'Özgür bir Filistin için savaşmayı asla bırakmayacağız'
Tur penaltılarla kaçtı
Fenerbahçe turu hak etti
İsrail, Batı Şeria'da pek çok noktaya baskın düzenledi
Çocukları gozaltına alıp darbetti
ABD'de kaçak göçmenler "Blackwater"a mı bırakılacak?
Kurucusu, Trump hükümetine teklif sundu
İsrail basınından 'ateşkes' iddiası
"Witkoff yeni bir teklif sundu"
Ukrayna lideri Zelenskiy
"Putin ateşkesi reddetmeye hazırlanıyor"
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’ın ve Peygamberin, hayat verecek emirleri
Ateşkese şartlı evet
Putin: Tekliflere katılıyoruz ancak...
Zam teklifi komisyondan geçti
Bayram ikramiyesi 4 bin lira
İsrail Şam'a saldırdı
Hava saldırısı düzenledi
BİSAM şubat verilerini paylaştı
Türkiye'de yoksulluk derinleşiyor
Rusya, Kursk bölgesindeki en büyük kenti geri aldı
Putin bölgeyi ziyaret etmişti
İmamoğlu, Kastamonu'dan seslendi
'Bu bir demokrasi devrimidir'
Ülkemizin nüfus yapısı değişti
Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor
AB misilleme yapmıştı
Trump yüzde 200 gümrük vergisi ile 'gördüm' dedi
ABD’deki Yahudiler Trump Tower'ı işgal etti
'Özgür bir Filistin için savaşmayı asla bırakmayacağız'
Tur penaltılarla kaçtı
Fenerbahçe turu hak etti
İsrail, Batı Şeria'da pek çok noktaya baskın düzenledi
Çocukları gozaltına alıp darbetti
ABD'de kaçak göçmenler "Blackwater"a mı bırakılacak?
Kurucusu, Trump hükümetine teklif sundu
İsrail basınından 'ateşkes' iddiası
"Witkoff yeni bir teklif sundu"
Ukrayna lideri Zelenskiy
"Putin ateşkesi reddetmeye hazırlanıyor"
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’ın ve Peygamberin, hayat verecek emirleri
Ateşkese şartlı evet
Putin: Tekliflere katılıyoruz ancak...
Zam teklifi komisyondan geçti
Bayram ikramiyesi 4 bin lira
İsrail Şam'a saldırdı
Hava saldırısı düzenledi
BİSAM şubat verilerini paylaştı
Türkiye'de yoksulluk derinleşiyor
Rusya, Kursk bölgesindeki en büyük kenti geri aldı
Putin bölgeyi ziyaret etmişti
İmamoğlu, Kastamonu'dan seslendi
'Bu bir demokrasi devrimidir'
Ülkemizin nüfus yapısı değişti
Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.