Mesai 11 saat, yevmiye 110 lira!
Bursa'da şeftali bahçelerinde çalışan gündelikçiler 10-11 saat mesai yapıp, 100-110 lira alıyorlar. Kısaca kolay iş değil!
07.07.2021 16:36:00





Kış aylarında etkili olan soğuk hava ve dolu nedeniyle meyve tutumu azalan, lezzeti ve aromasıyla ünlü Bursa şeftalisinde rekolte büyük oranda düştü ancak fiyatı üreticiyi teselli etti. Türkiye'nin şeftali üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Bursa Ovası'nda 25 Haziran'da başlayan hasat sürüyor. Bursa şeftalisi ve 'tüysüz şeftali' olarak adlandırılan nektarinde geçen yıl 110 bin tonu aşan rekolte, bu sene 25-30 bin ton olarak tahmin ediliyor. Geçen yıl şeftalide kilogram başına 3-3.5 lira, nektarinde ise 4-4.5 lira olan fiyatlar ise artış gösterdi.
Fiyat iyi
Bursa Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Osman Özkan, "Bu sene kilogram başına 6 liradan aşağı fiyat yok, 6 ila 10 lira arasında seyrediyor. Çiftçi fiyatlardan memnun... Bu açıdan iyi bir sezon olacak" değerlendirmesinde bulundu. Özkan, bu sezon yurt dışından özellikle Rusya ve İngiltere'den yoğun talep geldiğini aktardı. Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamına Bursa şeftalisi ihraç edildiğini dile getiren Özkan, "Geçen hafta Rusya'ya, Ukrayna'ya ürün gitti, bu hafta İngiltere'ye gidiyor" ifadesini kullandı. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de Bursa şeftalisinin yüzde 15'inin Gürsu ilçesinde üretildiğini, hasadın çeşitlerine göre Ekim ayının ortalarına kadar periyotlar halinde devam edeceğini anlattı. Üreticilerden Halil Çelik ise meyvelerin toplanıp paketlenmesinin ardından hale ya da ihracatçıya verildiğini aktararak, "Bir işçinin yevmiyesi 100-110 lira. 07.00'de başlıyorlar, 10-11 saat çalışıyorlar. Önemli olan bu meyveden anlayıp toplayabilmek" dedi. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.