Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantarın şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanı olduğu ortaya çıktı. Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Boztok, EÜ Ziraat Fakültesi'nce yürütülen 'İyi Tarım Uygulamaları' seminerinde katılımcılara mantar yetiştiriciliği ve özellikleri hakkında bilgi verdi. Mantarın insan sağlığını koruyucu B kompleks vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7) ve C vitamini yönünden zengin bir besin maddesi olduğunu belirten Prof. Dr. Boztok, yüksek oranda folik asit ihtiva ettiğinden anemi olgularının iyileştirilmesinde de kullanıldığını belirtti. Mantarın proteininin hazım olabilme değerinin yüzde 72- 83 arasında olduğunu ve bu proteinin insanın beslenmesi için gerekli hemen hemen bütün aminoasitleri içerdiğini belirten Prof. Dr. Boztok, "Mantar, özellikle bu yönüyle diğer sebze türleri arasında en yüksek besin değerine sahiptir" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.