Makinede yerli payı yüzde 80
Türkiye'de ihracatı sırtlayan ana sektörlerden biri olan makine sanayinde yerli payı yüzde 80'lere ulaşıyor. Ancak sektör 2023 yılındaki 100 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmakta zorlanıyor
04.08.2012 00:00:00
RECEP BAHAR - İSTANBUL
Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye'de makine sektörünün yüzde 80 yerli malı kullanarak üretim yaptığına işaret ederek, "Üretim açısından Avrupa'da altıncı, ihracat açısından dünyada 29. sırada olanTürk makine sektörü kendi ülkesinde yeterli ilgiyi görmeden dünyada kalitesini ispatladı" dedi. İstanbul'da gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Dalgakıran, Türk makine sektörünü ihracat, kalite gibi çeşitli yönleri konusunda açıklamalarda bulundu.
Avrupa'da ciddi bir kriz olduğunu, dünyada ise büyüme rakamlarının gerilediğine işaret eden Dalgakıran, "Verilere mukayeseli yaklaşmak lazım. Başkalarının ihracat oranları düşerken yüzde 1'lik büyüme bile iyidir. Makine sektöründe Çin, Tayvan, Güney Kore ile rekabet ediyorduk. Avrupa'da kriz derinleşince buradaki üreticiler de ciddi fiyat kırmaya yöneldiler. Şimdi İtalya ve İspanya ile de rekabet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Avrupa'ya ihracatımız düşmedi
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yönelik genel ihracatının azalmakta olduğunu hatırlatan Adnan Dalgakıran, buna rağmen AB ülkelerine yönelik makine ihracatının azalmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Genel olarak 2012'nin ilk 6 ayında makine ihracatı yüzde 10 arttı. Krize rağmen Avrupa'daki pazar payımızı koruyoruz. Elektronik ve kimya sektörleri de ihracata pozitif katkıda bulundu. İhracattaki artıştan ötürü makine kapasite kullanım oranı geçen senenin üzerindedir. Sektör genel sanayiden de daha yüksek oranda büyüyor."
Hedefi tutturamıyoruz
Makine sektörü olarak 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin 100 milyar dolarlık bölümünü karşılamak için yola çıktıklarını ifade eden Dalgakıran, "Bunun için ihracatı her sene yüzde 17 - 18 arttırmak zorundayız. Bunu tutturmakta zorlanıyoruz. 2012 yılının ilk 6 ayında 6 milyar dolarlık ihracat yaptık" dedi. Sektörün kalite konusunda önemli atılımlar yaptığına dikkatleri çeken Dalgakıran, "Ar-Ge merkezleri kuruluyor ancak toplam kalitede sorun var. Herkes kaliteli üretim yapmıyor. Bizde de merdiven altı üretim var..."
Adnan Dalgakıran, Çin ile rekabet konusunda ise "Çin kalite sorunu aşamıyor" dedi. Dalgakıran, Türkiye'de en büyük sorununun ise insanların birlikte iş yapma kültürünün eksik olması olduğuna işaret ederek, "Biz 3 kişi bir araya gelerek iş yapmakta zorlanıyoruz. Aileler parçalanıyor, ortaklıklar yıkılıyor. Makine mühendislerinin sadece yüzde 5'i sanayide çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Dalgakıran, Makine Tanıtım Grubu'nun ise kapanmadığını ancak kampanya sürekliliğinde sorunları olduğunu dile getirdi.
Üretim teklifi geliyor
Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, ABD ve Avrupa'dan kendilerine üretim talepleri geldiğini de açıklayarak, şunları söyledi: “ABD ve Avrupalı firmalar Çin'de üretim yaptırıyorlar. Ancak Çin mallarında kalite yükseldikçe, fiyat artıyor. Ayrıca Çin yeni bir strateji belirleyerek, ihracatını yavaşlattı, iç pazara yöneldi. Çin artık avantaj olmaktan çıkıyor. Bu aslında Türk makine sektörü için önemli bir fırsat. Özellikle dolar - euro paritesi, Çinli firmaların ihracattan uzaklaşmasına neden oluyor.” İkinci el makine ithalatına izin verilmesi konusuna da değinen Adnan Dalgakıran, “Dünya teknolojik ürünler üretirken, bizim ithalatını serbest bırakarak, ikinci el makinayı talep etmemiz, çok sağlıklı bir şey değil. Biz zaten Türkiye'de üretilmeyen makinaların ithalatına karışmıyoruz. Türkiye'nin ikinci el teknoloji çöplüğü haline getirilip onlarla kalkınma çabası içerisinde olmaya karşıyız” dedi.
Yeni nesil teşviklere ihtiyaç var
Uygulamaya konan yeni Teşvik Sistemi konusunda görüşlerini aktaran Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, bu konuda şunları kaydetti: "Türkiye katma değerli ürünlerin üretimini nerede olursa olsun desteklemeli. Bu üretim de ancak gelişmiş bölgelerde yapılabilir. Bu yeni teşvik mevzuatında yer alıyor. Bu arada 50 milyon dolarlık taban yatırım değerini fazla buluyorum. Yeni teşvik sistemi dünyaya iyi tanıtılırsa iyi yatırım gelir. Makine sektörüne önümüzdeki 5 yıl içinde 30-40 milyar dolarlık yatırımın geleceği kanaatindeyim. AB ülkelerinde 800 milyar dolarlık makine üretime var. Almanya'da 6 bin tane makine üreticisi var. Bunların bir bölümü Türkiye'ye çekilebilir." Yeni nesil bir teşvik sisteminin gerekli olduğunu vurgulayan Dalgakıran, "Kaliteli, ölçek ekonomisine uygun, katma değeri yüksek ve verimli üretime destek verilmelidir. Batıda teşvikin dinamikleri bu unsurlar üzerine kuruluyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.