Maden sahalarımız özel sektöre teslim
Türkiye'de Temmuz 2019'dan bu yana toplamda 2 bin 685 nokta maden ihalesine çıkarılarak, yerli ve yabancı özel sektörün kullanımına açıldı. Maden ihalesine çıkarılan alanların büyüklüğü 17 bin kilometrekareyi geçiyor!
06.09.2020 17:25:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
TEMA Vakfı, Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Türkiye genelinde çıkılan maden ihalelerine dikkat çekti. 2019 Temmuz ayından bu yana 2 bin 685 noktaya maden ihalesine çıkıldığını ve ihaleye çıkarılan alanların toplamının Kayseri ilinden (yaklaşık 17 bin kilometrekare, Türkiye'nin 46'da biri!) daha büyük bir alana denk geldiğini belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; "Madencilik faaliyetlerinden kanunlarla korunan tek bir doğa koruma alanının olmadığı ülkemizde ihaleler, doğa, tarım ve yaşam alanlarını tehlike altına atıyor" dedi.
Hiçbir kural yok
İhale alanlarının büyük bölümünü korunan alan, birinci sınıf tarım alanı, büyük ova, mera ve içme suyu havzası gibi Türkiye'nin bugünü ve geleceği için canlı tür çeşitliliğinin, tarımsal üretimin ve içme suyu ihtiyacının teminatı olan alanlardan oluşması dikkat çekiyor. Tespit edilebilen rakamlara göre sadece geçen bir yılda Sivas'ta 135, Kütahya'da 106, Maraş ve Antalya'da 86, Afyon'da 69, Muğla'da 64, Elazığ ve Uşak'ta ise 56 alanda maden ihalesine çıkıldı. MAPEG ihalelerinin büyük bölümünü kömür ve metalik madenciliğin yapıldığı 4. Grup madencilik ruhsatları oluşturuyor. Her iki tür madencilik faaliyeti de geniş alanlarda doğal alan, toprak ve su yıkımına neden olan ve kontrolü zor olup kirlilik yaratan uygulamaları içeriyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.