LİBYA'DA OYUN İÇİNDE OYUN
Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin Türkiye ve Katar'ın yanı sıra son dönemde kısmen ABD'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin petrol deposu Sirte'yi alması halinde Libya'ya doğrudan müdahale edebileceklerini açıklaması sonrası Libya'da işler karıştı. ABD'nin bölgedeki stratejik müttefiki Sisi'yi bu çıkışından ötürü uyarmaması dikkat çekiyor.
21.06.2020 21:30:00





RECEP BAHAR / HABER ANALİZ
Libya'da küresel ve bölgesel güçlerin müdahil olduğu 'iç savaş' giderek karmaşık bir hal alıyor. Cepheler şimdiden kuruldu... Mısır, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nu destekliyor. Bunlardan Fransa ve Rusya devlet nezdinde Hafter'e açık açık desteğini belirtmedi ancak savaş meydanında ve diplomatik cephede yaşananlar fiili durumun her iki ülkenin Hafter'in arkasında olduğunu gözler önüne seriyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin karşısına Akdeniz'de Fransa çıkıyor; Türk diplomasisi Suriye'de olduğu gibi Libya konusunda Rusya ile müzakere masasının karşı noktalarında yer alıyor.
Sahadaki kritik soru
Buna karşılık Libya'da Birleşmiş Milletler'in desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) yanında açıkça iki ülke yer alıyor: Türkiye ve Katar... Türk yetkililer son dönemde ABD Başkanı Trump'ın UMH'ye destek verdiğini, Türkiye ile ABD'nin Libya'da birlikte çalıştığını belirtiyor. Bilinen bir gerçek şu ki ABD, Rusya'nın Libya'da güç kazanmasını istemiyor. Libya'da güç kazanan bir Rusya, Afrika'da Çin ile birlikte ABD'nin çıkarlarına çomak sokacaktır. Ancak bir şeyler ters gidiyor. Soru şu: UMH'ye destek verdiği söylenen ABD, neden stratejik müttefikleri konumundaki Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'yi Libya'da engellemiyor? Neden bu ülkelerin Libya'da Rusya ile aynı fotoğrafta yer almasına müsaade ediyor? Oysa Başkan Trump, Mayıs 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Suudi Kralı Selman ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile 'aynı küreye el dokunarak' poz vermişti. ABD isterse bir günde Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'ye Libya'dan el çektirebilir. Hele hele her yıl ABD'den 3 milyar dolardan fazla askeri yardım alan Mısır, böyle bir talebin karşısında duramaz. Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'yi besleyen, Libya'da sürekli mevzi değiştiren böyle bir ABD ile birlikte hareket etmek ne kadar mantıklı?
Hava üssünde kritik mesaj
İşte böylesi bir konjonktürde Mısır Devlet Başkanı El Sisi'nin ülkesinin Libya sınırına yakın bir hava üssünü ziyaretinde Libya'ya müdahale edebileceğini ifade etmesi dikkat çekiyor. General Halife Hafter'i desteklediklerini açıkça belirten Sisi, UMH Birlikleri'nin Sirte'ye girmesinin Mısır için kırmızı çizgi olduğunu ifade etti. Sisi, "Libya halkı bizden müdahale talebinde bulunursa, bu Mısır ile Libya'nın, güvenlik ve istikrar konularında ortak çıkarları olduğunu dünyaya gösteren bir işarettir" dedi. Türkiye ise Sirte kentine yaklaşan Ulusal Mutabakat Hükümeti birliklerine verdiği desteğin artarak devam edeceğini bildirdi ve sürdürülebilir bir ateşkes için Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablusgarp'a 450 kilometre uzaklıktaki Sirte'den çekilmesi gerektiğini ifade etti. UMH, General Hafter'in kontrolündeki Sirte'ye Haziran ayı başında Türkiye'nin de desteğiyle operasyon başlatmıştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.