Kritik sorunlar çözüm bekliyor
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı iki depremin üstünden bir hafta geçti. Yüz binlerce depremzede başka illere nakledilirken, geride kalanların karşılaştığı sorunlar katmerleşiyor. Bölgedeki en ciddi sorun ise ülkeyi yönetenler aksini söylese de yağma! Güvenlik sorununun yanı sıra depremzedeler, 'çadıra, ısıtıcıya ve özellikle seyyar tuvalete' acil ihtiyaç duyuyor.
13.02.2023 22:53:00





YENİ MESAJ / DEPREM BÖLGESİ
"Büyük Felaket" olarak nitelendirilen Kahramanmaraşlı depremlerin üzerinden bir hafta geçti. Dün de çok sayıda kişi enkaz altından sağ çıkarıldı. Umutlar azalsa da sürüyor. Kurtarma ekipleri özel cihazlarla çöken apartmanları tek tek tarıyor. tarama konusunda Çinli ekip ciddi gayret gösteriyor. Canlı belirtisi olan binalarda ise kurtarma çalışması yapılıyor. Şehirlerde bunlar yapılırken, köylere henüz ulaşılmadı. Köylerdeki kurtarma çalışmalarını ise köylüler gerçekleştirdi. Evlerin az katlı olması bu açıdan kolaylık da sağladı. Gelen bilgilere göre deprem bölgesindeki köylerde de çok sayıda can kaybı var!
Yağma sorun mu, evet sorun!
Deprem bölgesinde en ciddi sorun güvenlik... 'Yüzsüz tayvası' enkazlara girerek, hayatını yitirmiş depremzedelerin yüzüklerini çalacak kadar ileri gidebiliyor. Yüzsüz müteahhitler ve onlara izin veren belediye yetkililerin kaldığı noktadan görevi adeta onlar devralmış gibi bir tablo var ortada. Çok sayıda yağmacı yakalandı. Sosyal medyaya yansıyan ancak doğrulayamadığımız bazı görüntülere göre bazılarının cezası da ağır oluyor. Güvenlik güçleri enkazların başında 24 saat nöbet tutuyor. Adana'da deprem sürecinde ev, iş yeri ve araçlardan hırsızlık olaylarına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 32 şüpheli tutuklandı. Depremin bu boyutta yaşanmasının müsebbibi olan müteahhitler de tek tek enseleniyor.
Gaziantep'te depremde yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü olan inşaat mühendisi A.G. de Afyonkarahisar'da gözaltına alındı. Adıyaman'da depremde yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olan Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş da İstanbul'da yakalandı. Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi müteahhidi Mehmet Ertan Akay da tutuklandı.
BTP Lideri'nden anlamlı tepki
Ancak şu ana kadar bu müteahitlere inşaat izni veren belediyelerin imar dairelerinden hiç bir görevli göz altına alınmadı. BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, "Bütün günahı müteahhitlere yıkıp işin içinden sıyrılamazsınız" diyerek, bu duruma tepki gösterdi. Baş, Twitter paylaşımında, "Bütün günahı müteahhitlere yıkıp işin içinden sıyrılamazsınız. O binalara izin veren, ruhsat veren sizsiniz. Kaçak olanlarını imar affı ile affeden sizsiniz. SORUMLU SİZSİNİZ!" dedi.
Ana sorunlar yerli yerinde
Deprem bölgesinde özellikle barınma ve hijyen sıkıntısı önemli sorunlar olarak öne çıkıyor. Türk halkının müthiş dayanışması sayesinde yeme-içme, giyinme ve battaniye sorunu çözüldü ancak çadır meselesi ciddi seviyede. Deprem bölgesinin önemli bir bölümünde elektrik hala yok. Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta kanalizasyon sistemi ciddi zarar gördüğünden 'tuvalet' ciddi sorun olarak kendini gösteriyor. Bu sorun bölgede çalışma yapan arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra haberciler, güvenlik görevlileri için de ciddiyetini koruyor. Tuvalet sorununun çözülmemesinin salgın hastalıklara yol açabileceği belirtiliyor. Kapalı spor salonlarında ve okullarda kalanlar ise yatak bekliyor. Havaların gece sıfırın altında olması ısıtıcıya ihtiyacı artırıyor. Ancak birçok noktada elektriğin olmaması bu açıdan ciddi bir sorun.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.