Köşe bucak eski İstanbul
İstanbul âşığı ve anadan doğma İstanbullu yazar Sermet Muhtar Alus’un, ilçe ilçe, semt semt, sokak sokak, köşe bucak İstanbul’u anlattığı makalelerinden oluşan ‘İstanbul Kazan Ben Kepçe’, Kırmızı Kedi etiketiyle okurlarıyla buluştu
07.03.2019 00:00:00





Bugün artık kaybolan, İstanbul'un gündelik hayatını bütün ayrıntılarıyla anlatan, yazdığı eserlerle bir dönemin geniş panoramasını çizen, İstanbul âşığı ve anadan doğma İstanbullu bir yazar Sermet Muhtar Alus.
28 Mayıs 1887'de İstanbul'da doğan Alus, 30'lu yıllar itibariyle Akşam, Vakit, Tan, Tasvir-i Efkâr, Vatan ve Yeni Sabah gibi gazetelerle birlikte Yenigün, Yeni Mecmua, Akbaba, Amcabey gibi dergilerin vazgeçilmez yazarıydı.
Akşam gazetesinde 30'lu yılların sonunda kaleme aldığı "İstanbul Kazan Ben Kepçe" başlığıyla kaleme aldığı yazı dizisinde Alus, bir ucundan girdiği şehrin diğer ucundan çıkıyor ve ilçe ilçe, semt semt, sokak sokak, köşe bucak Beyoğlu'ndan Sarıyer'e, Yeşilköy'den Adalar'a kadar bütün bir İstanbul'u anlatıyor. Üstelik sadece şehri değil, bugün alt komşunun üst komşuyu tanımadığı şehirde mahallelerin ünlü isimlerini, esnaflarını, ünlü yapılarını, hatta kabadayılarını bile anlatıyor. Sermet Muhtar Alus bir dönem İstanbul'unun kaydını tutuyor.
Türk kültür dünyasının iki önemli ismi
Kırmızı Kedi Sanat dizisi, Türk kültür dünyasının iki önemli ismini bir araya getiriyor.
Yaptığı inceleme ve araştırmalarıyla, ortaya koyduğu tezler ve tespitlerle sadece Türkiye'de değil tüm dünyada haklı bir üne sahip Orta Asya Türk sanatı, arkeolojisi ve ikonografisi uzmanı, sanat tarihçisi Emel Esin'in Mehmed Siyah Kalem üzerine kaleme aldığı iki uluslararası öneme sahip makalesi, "Cinlere Ayna Tutan Nakkaş" Mehmed Siyah Kalem kitabında bir araya geliyor.
Emel Esin, 1970'lerde ve 1980'de uluslararası yayınlarda sunduğu makaleleri; 'Türk Bahşi ve Ressam Muhammed Siyah Kalem' ve 'Muhammed Siyah Kalem ve İç Asya Türk Geleneği'ni bir araya getiren kitapta, hakkında rivayetlerden başka pek bir şey bilmediğimiz, bugüne kadar Mazhar Şevket İpşiroğlu'nun ortaya koyduğu çalışması dışında tam olarak anlayamadığımız Mehmed Siyah Kalem'in kimliğini, yaşadığı dönem ve coğrafyayı ve eserlerinde gizli ikonografiyi tüm detaylarıyla ortaya koyuyor.
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.