Koronavirüs belirtileri nasıl başlıyor?
Koornavirüs artık Türkiye'nin de gerçeği... Her gece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı veriler, ülkemizde vaka sayısının katlanarak arttığını oryaya koyuyor. Peki, koronavirüs hangi aşamaları izliyor?





Dünyada ve ülkemizde bir salgın halini alan koronavirüsle mücadelede en önemli konunun doğru bilgilendirme olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yetkili isimlerin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, çok farklı konuşmalar ve bilgiler arasında kafası karışanlar için Sağlık Bakanlığı'nın rehberleri kapsamında doğru bilgilendirme yapmanın önemine dikkat çekti.
Koronavirüste kuluçka dönemi 2 gün kadar kısa 14 gün kadar uzun olabileceğine dikkat çeken Dr. Songül Özer, birinci ve en önemli kuralın el yıkamak olduğunu söyledi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Özer; "El yıkamada da bir sınır var: burada önemli olan her dakika el yıkamak değildir.
Kapalı bir yere girdik, otobüse bindik evimize geldiğimizde elimizi normal su ve normal sabunla yıkayalım" uyarısında bulunuyor. Özer'e göre koronavirüs bulaştığı insanda şu sırayı izliyor:
• Koronavirüs grip gibi belirtilerle başlıyor.
• Bu belirtiler burun akıntısı, kuru öksürük, hafif bir baş ağrısı gibi olabiliyor.
• En önemli belirti 38 dereceyi aşan ve çok uzun süren bir ateş.
• Sonra kuru öksürük.
• Akabinde süratle gelişen tipik olan solunum sıkıntısı bulgusu, nefes alamama.
Gripten farkı
Koronavirüsün gripten en tipik farkının hastanın çok daha hızlı kötüleşmesi olduğuna işaret eden Özer, "Gripte kas-eklem ağrısı, halsizlik, yatağa düşme belirtisi çoktur ama grip çok nadiren zatürre yapar ama bu koronavirüs başlangıçta çok hafif oluyor, sonrasında derhal zatürre yapıyor" dedi. Özer, bulaşmaya ilişkin olarak da, "Kan yoluyla, idrar yoluyla, yediğimiz içtiğimiz gıdalar yoluyla bulaşmıyor, bu kesinleşti. Mutlaka virüs taşıyan solunum çıktılarının hapşırık veya öksürükle dışarıya saçılması lazım.
Bunlarla sağlam kişiyle aramızda bir metreden daha yakın bir mesafe olduğunda ya onun direkt yüzüne karşı hapşırıp öksürmemiz lazım ya da bizim solunum salgılarımızın cansız bir yüzeye bulaşması ve o yüzeyin temizlenmeden bir başka kişinin çıplak eliyle değmesi ve elini de yıkamadan ağzına, gözüne, burnuna değmesi gerekiyor. Yani mutlaka bir solunum salgısı, virüs taşıyan bir solunum salgısı olması gerekiyor" dedi.
Önlemler basamak basamak
Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarının önemine dikkat çeken Dr. Songül Özer, "Alınan tedbirlerin hepsinin neden bir arada yapılmadığı ile ilgili soru işaretleri var. Şunu belirtmek isterim ki pandemi ile mücadelede önlemler basamak basamak alınır. Vakaları izliyoruz, hastalığın gelişimine bakıyoruz, tedbir seviyesini bir derece daha sıkılaştırıyoruz.
Bu basamak halinde olmazsa bu sefer sosyal hayat sıfırlanır. Panik yapmayın deyip diğer yandan bütün önemleri tek bir anda alırsak çok fazla paniğe neden olursunuz. Tedbirli olmak, izlemek, tedbiri sıkılaştırmak biz uzmanların işidir" dedi.
EYÜP KABİL