‘Körlüklerin en kötüsü kalp körlüğüdür’
Resûlullah (s.a.a) buyurdu ki: “En kötü rivayet, yalan rivayettir. İşlerin en kötüsü bidattır. Körlüklerin en kötüsü kalp körlüğüdür. Pişmanlıkların en kötüsü kıyamet gününün pişmanlığıdır. Kazançların en kötüsü faizdir. Yiyeceklerin en kötüsü ise yetim malını haksız yere yemektir”





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Erkeğin en kötü huyu kendisini tahammülsüz kılan cimrilik ve kalbini parçalayan korkudur." (Sunen-i Ebi Davud, 2511).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Nefislerin huyların en kötüsü zulümdür." (Gurer'ul Hikem, 5753).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Gazap her kötülüğün anahtarıdır." (Bihar, 73/263/4).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Aziz ve Celil olan Allah, kötülükler için kilitler karar kılmış bu kilitlerin anahtarını ise içki kılmıştır ve yalan içkiden daha kötüdür." (a.g.e., 72/236/3).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kötülükle sonuçlanan huylar şunlardır: Yalan, cimrilik, zulüm ve cehalet." (Gurer'ul Hikem, 2005).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "En kötü rivayet, yalan rivayettir. İşlerin en kötüsü bidattır. Körlüklerin en kötüsü kalp körlüğüdür. Pişmanlıkların en kötüsü kıyamet gününün pişmanlığıdır. Kazançların en kötüsü faizdir. Yiyeceklerin en kötüsü ise yetim malını haksız yere yemektir." (Bihar, 77/115/8).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kötü arkadaşla oturup kalkmak kötülüklerin toplamıdır." (Gurer'ul Hikem, 4774).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Fırsatlara aldanmak ve amele güvenmek kötülüklerin toplamıdır." (a.g.e., 4771).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnatçılık ve fazla cedelleşmek kötülüklerin toplamıdır." (a.g.e., 4795).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İblis şeytanlarına şöyle dedi: Et, sarhoş edici maddeler ve kadınlardan ayrılmayın. Şüphesiz ben, bunlar dışında kötülüklerin toplandığı başka bir şeyi bulamıyorum." (Bihar, 62/293).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kötülük her insanın tabiatında gizlidir. Eğer insan ona galip gelirse içinde kalır. Eğer galip gelmezse ortaya çıkar." (Gurer'ul Hikem, 2190).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Nefsini faziletleri kabule zorla. Zira rezaletler üzere yoğrulmuşsun." (a.g.e., 2477).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Güzel iş için kendinizi sıkıntıya düşürün ve bu yolda nefislerinizle savaşın. Zira insan kötülük üzere yaratılmıştır." (Tenbih'ul Havatir, 2/120).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanın nefsi kötü edep üzere yaratılmıştır. Kul, güzel edepleri kazanmakla görevlidir. Nefis doğal olarak muhalefet meydanına koşar ve kul kötü isteklerini defetmeye çalışır. O halde nefsinin dizginlerini salıverirse fesadına ortak olur. Ve her kim de nefsine isteklerinde yardımcı olursa kendini öldürmede nefsine ortak olur." (Mustedrek'ul Vesail, 11/138/12642). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL