Konutta yeni projelere start veriliyor
Konut satışlarındaki artışın Ağustos 2018'deki ekonomik dalgalanmada rafa kaldırılan yeni projelere start vermesi bekleniyor. Konut geliştiriciler salgının konuttan beklentileri değiştirdiğinde birleşiyor.
15.09.2020 17:39:00





AHMET SAFA TERZİ / DETAY HABER
Türkiye'de konut satışları Haziran ayından bu yana artışa geçti. Temmuz ayında aylık bazda konut satışı rekoru kırıldı. Konut geliştiriciler ise yaklaşık 2 yıl önce rafa kaldırdıkları yeni projelere başlama zamanının geldiğini düşünüyor. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konut satışlarında Haziran ayında başlayan artış trendine paralel olarak kredili satışlarda rekor artış yaşandığına işaret ederek, "Ağustos ayı itibariyle yatırımcı profiline yabancı yatırımcı da katıldı. Yabancı yatırımcı, satın alma için gerekli fiziksel koşulların oluşmasıyla harekete geçti. Kurdaki artış, uçuşların başlaması ve turizm sektöründeki hareketlilik, yabancı yatırımcı taleplerini satışa dönüştürdü. Konut geliştiriciler açısından son 3 aylık dönem, zorlu geçen Nisan ve Mayıs döneminin yaralarının sarıldığı ve projelerin satışlarının tamamlanmaya başlandığı bir dönem oldu. Sektörümüzde sıkça tartışılan arz - talep dengesinde ibre talep lehine döndü. Stokların erime hızındaki artışın yılsonuna kadar devam edeceğini düşünürsek, yeni konut ihtiyacı kaçınılmaz bir hal alacak diyebiliriz. İçerisinde bulunduğumuz dönem, önümüzdeki 2 yıllık planların yapıldığı, ötelenen projelerin yeniden masaya yatırıldığı bir dönem olacak" dedi.
Konutta aranan unsurlar değişti
Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da toplumun her kesiminden gelen bir taleple karşı karşıya olduklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Bu talebi kredili satışlardaki artışta çok net görüyoruz. Türk gayrimenkul sektörünü markajına alan ancak pandeminin yarattığı imkânsızlıklar nedeniyle beklemede kalan yabancı yatırımcı, gayrimenkul turuna çıktı. Ağustos ayında yabancı yatırımcı satışlarına yansıyan yüzde 8'lik artışı henüz başlangıç olarak görüyoruz. Yatırımcılar yatırım planlarını içerisinde bulunduğumuz dönemde olgunlaştırıyor. Önümüzdeki dönemde bu oranların çok üstünde rakamları göreceğiz. Mevcut projelerin satışları çok hızlı ilerliyor. Dolayısıyla sektörümüzün yeni konut ihtiyacı planlanandan çok daha önce oluşacak. Pandemi nedeniyle ötelenen projelerin çok daha erken yatırımcıyla buluşacağını söyleyebiliriz. İnşaat firmaları mevcut projelerin satışlarına devam ederken öte yandan yeni proje geliştirme ve arazi arayışı içerisindeler. Pandemi sektörümüze çok büyük bir değişim yarattı. Konutta aranan unsurlar değişiklik gösterdi. 2021 yılında bu değişime cevap verebilen projelerin kazançlı çıktığı bir dönem olacak."
Ertelenen talep satışa dönüştü
Bahaş Holding CEO'su Abdüssamet Bahadır ise ertelenen yatırım planlarının satışa dönüştüğü bir trend oluştuğunu kaydetti. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık da sektörde artan talebe yabancı yatırımcının da katıldığını vurgulayarak, "Artan talep, konut stokunun hacmini daralttı. Bu durum 2021 ve sonrası için yeni konut ihtiyacı yaratıyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.

















































































