Konutta umutlar Arap dünyasında
Zor bir yıl geçiren Türk konut sektörü, çıkışı Arap dünyasında arıyor. Bu yıl 23-24 Mart’ta İstanbul’da düzenlenecek 13. Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi’nde konut sektörünün en büyük kozu, “250 bin dolarlık ev al, vatandaşlık da yanında” olacak
06.03.2019 00:00:00





Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla geçen yıl 18 Eylül'de Resmi Gazete'de yayınlanan "Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1. maddesinin 'b' bendi uyarınca yabancılara 1 milyon dolarlık konut alımında sağlanan vatandaşlık hakkının 250 bin dolara indirilmesi, Türk konut sektörü için kurtarıcı oldu. Nitekim bu yıl 23-24 Mart tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek 13. Gayrimenkul Fuarı ve Arap-Türk Zirvesi'ne katılacak Türk konut müteahhitleri de özellikle 'vatandaşlık hakkı' üzerinden yabancılara satış yapmaya çalışacak. Zirveyi düzenleyen Junior Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, 20'den fazla ülkenin katılacağı fuarda iki gün içinde 250 milyon dolarlık satış hedefi koyduklarını ifade ederek, "Sıkışık olan Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi. Fuara Türkiye'den 60'dan fazla firmanın yaklaşık 400 proje ile katılması bekleniyor. Vatandaşlık hakkının kolaylaşmasının Türk emlak piyasasına olan ilgiyi artırdığını kaydeden Öztunalı, "Körfez sermayesinin Türkiye'ye büyük bir ilgi duyuyor. Bunu özellikle yurtdışında daha da net bir şekilde görebiliyorsunuz" diye konuştu.
Pasaport için gelenler var
Arap-Türk İş Adamları ve Yatırımcılar Derneği Başkanı İsmail Altın da Türk vatandaşlığını edinmenin kolaylaşması sonucunda 2017'de 24 bin adet olan yabancı konut alımının 2018'de 40 bine ulaştığını ifade etti. Altın, rakamın bu yıl 50 bine doğru çıkabileceğini savundu. Irak, İran, Filistin, Cezayir ve Pakistan gibi ülkelerin ağırlıklı olarak pasaport alımı için geldiğini belirten Altın, bu ülkelerle birlikte son dönemde Pakistan, Hindistan ve Güney Afrika'dan da alıcılar görmeye başladıklarını söyledi. Daha önce Türkiye'de bu ülke alıcıları ile karşılaşmadıklarının altını çizen Altın, "Özellikle Hindistan ve Pakistan'ı çok önemsiyoruz ve Türkiye'deki pazarın yükseleceğinin en önemli sinyali olarak değerlendiriyoruz. Dünyadaki diğer metropoller ile karşılaştırıldığında İstanbul çok ucuz kaldı. Bu farkın bir süre sonunda kapanacağını düşünüyorum. Bunun yanında Cezayir'den de büyük bir ilgi var. En son orada çıktığımız reklamın ardından 2 ayda 7 bin 500 başvuru geldi ve reklamı durdurmak durumunda kaldık. Eğer ülkeden para çıkarmalar kolaylaşırsa önümüzdeki dönemde çok fazla Cezayirli alımı göreceğiz" dedi. Yabancılar İstanbul'un yanı sıra Karadeniz'deki iller, Çeşme, Bodrum ve Antalya'dan konut alıyor.
Yabancıya satışta hileli yollar kapandı
Öte yandan yabancıya konut satışında dikkat çeken bir düzenleme yapıldı. 4 Mart itibariyle yürürlüğe giren uygulamaya göre yabancıların alım ve satım işlerinde 'değerleme raporu' şart koşuldu. Söz konusu raporun yetkili gayrimenkul değerleme şirketinden alınması gerekiyor. Daha önce uygulamada 150 bin dolarlık bir daire 250 bin dolara satılmış gibi gösterilerek, yabancıların vatandaşlık alması sağlanıyordu. Yeni uygulamayla ülkeye gelen döviz de kontrol edilecek.
RECEP BAHAR / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.