Keşmir'de gerilim dorukta
Çin ve Hindistan arasındaki Himalayalardaki statüsü tartışmalı Keşmir bölgesinde 45 yıldır çatışmanın yaşanmadığı bölgede çıkan olaylarda 20 Hint askerin ölmesi üzerine iki ülke ilişkileri gerildi. Her iki ülke de yaşanan çatışma konusunda karşı tarafı sorumlu tutuyor
17.06.2020 17:57:00





Çin ve Hindistan ilişkileri, Himalayalarda statüsü tartışmalı Keşmir bölgesinde 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmnın ardında gerilimli bir döneme girdi. Her iki ülke de yaşanan çatışma konusunda birbirini suçluyor. Yaşanan çatışmada Çin henüz kendi kayıplarını açıklamış değil. Salı günü çıkan çatışma sırasında ateşli silah kullanılmadığı tarafların taşlar ve çivili sopalarla birbirine saldırdığı bildiriliyor. Keşmir'in Ladakh bölgesindeki sınırda en az 45 yıldır çatışma yaşanmıyordu. Hindistan Çin'in sınırdaki fiili durumu tek taraflı olarak değiştirmeye çalıştığını söylüyor. Çin ise Hint askerlerini kendi askerlerine saldırmakla suçluyor. İki ülkenin askeri yetkilileri arasında gerginliği yatıştırmaya yönelik görüşmeler devam ediyor.
Çatışma nasıl çıktı?
16 Haziran'da erken saatlerde Hint ordusu Keşmir bölgesi içindeki Ladakh'daki bir çatışmada 3 askerinin öldüğünü bildirdi. Daha sonra yapılan bir açıklamada da Hint ordusu tarafından yapılan açıklamada 17 askerin de "görev başında" ağır yaralandıkları ve yüksek irtifadaki bölgede sıfırın altındaki soğuğa maruz kalarak öldükleri, toplam can kaybının 20'ye çıktığı kaydedildi. Her iki taraf da çatışmada tek bir kurşun bile sıkılmadığında ısrarlı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı Çin'i geçen hafta üzerinde uzlaşılan Fiili Kontrol Sınırları anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Çin ise şimdiye kadar kayıplar konusunda bir açıklama yapmadı ama Hindistan askerlerini sınırı ihlal etmekle ve Çin tarafına geçmekle suçladı.
Gerginlik 70 yıl öncesine dayanıyor
Keşmir'de Hindistan, Pakistan ve Çin'in hak iddia ettiği bölgeler var. Hindistan ve Çin 3 bin 440 kilometrelik bir sınıra sahip ve bu sınır boyunca yer yer çözümlenmemiş egemenlik iddiaları var. Çin 1950'den bu yana, Hindistan ile İngiltere sömürgesi olduğu dönemde çizilmiş sınırları tanımayı reddediyor, Hindistan'ın Güney Tibet diye adlandırdığı Arunaçal Pradeş eyaletinin tamamında hak iddia ediyor. Ayrıca karşılıklı sınırın bir çok kısmında tarafların anlaşamadığı yerler var. Hindistan ve Çin geçmişte yalnızca bir kere, 1962'de savaşmış, Hindistan ağır bir yenilgi yaşamıştı. Çin'in Hindistan'ın kuzeydoğusuna girmesiyle başlayan savaşta iki taraftan toplam 2 binden fazla asker yaşamını yitirmişti. 4 bin 250 metre yükseklikteki dağlık bir coğrafyada bir ay kadar süren savaşın ardından ateşkes anlaşması imzalanmış ve iki ülke, savaş öncesi sınırlarına dönmüştü.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.