Kayısının kralını Avrupalı yiyor
Malatya'da 44 bin dönüm arazide üretilen 6 bin ton civarındaki organik kayısının büyük bölümü Avrupa'ya ihraç ediliyor.
26.07.2021 10:57:00





Malatya'da 44 bin dönüm arazide üretilen 6 bin ton civarındaki organik kayısının büyük bölümü Avrupa'ya ihraç ediliyor. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Malatya'da her yıl organik tarım yapan üretici sayısının arttığını söyledi. Solmaz, organik tarımda normal tarıma göre üretimin düşük, maliyetin yüksek olduğunu aktardı.
Organik üretilen kayısıların diğer kayısılara göre daha yüksek rakamdan alıcı bulduğunu vurgulayan Solmaz, şöyle konuştu: "Avrupa ülkelerinin organik kayısıya olan ilgisi ve talebi nedeniyle ilk yıllarda birkaç kişi olan organik kayısı üreticisi şu anda 800'ü aştı. Organik kayısının neredeyse tamamı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Devletimizin eliyle bunu paketleyip hijyenik bir şekilde Avrupa'ya sunarsak fiyatlar daha da yükselir, çiftçilerimiz bundan daha fazla faydalanır. Organik kayısının piyasadaki en yakın rakibi gün kurusu denen ve doğal olarak güneşte kurutulan kayısı. Bu kayısı 30 liradan alıcı buluyor, organik kayısının kilogramı ise şu anda 40-42 lira." Üretici Haydar Cengiz, yaklaşık 15 senedir organik tarım yaptığını, ağırlıklı olarak hayvan gübresi kullandıklarını belirtti. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.