İyi baklavanın unu da, yağı da farklı
Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Dinçerler, kaliteli baklavanın üretildiği Urfa yağının kilosunun 30 TL, özel baklavalık unun çuvalının 170 TL olduğuna işaret ederek, "Oysa nebati yağın kilosu ise 3 lira. Ekmeklik unun çuvalı ise 50 lira" dedi
01.07.2015 00:00:00
Ramazan'ın olmazsa olmazı baklavanın nasıl bazı satış noktalarında 8-10 TL'ye satıldığını Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler anlattı. Dinçerler, baklava yapımında kullanılan malzemelerin önemine vurgu yaparak, kaliteli baklavanın kilosu 40-50 liraya satılırken, markasız üretilen baklavanın ise 10 liraya dahi bulunabildiğini belirtti. Yer fıstığı ve bezelye hilesiGörüntü itibariyle baklavaya benzeyen, sadece tadı ile anlaşılabilecek baklavalarda Antep fıstığı yerine bezelye; ceviz yerine ise yer fıstığı kullanıldığını dile getiren Dinçerler, Antep fıstığının kilosunun 90, cevizin 40 lira olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Gerçek baklavada kilosu 30 TL olan özel Urfa tereyağı kullanılır. Oysa nebati yağın kilosu ise 3 lira. İyi baklavada çuvalı 170 TL olan özel baklavalık un kullanılırken, isimsiz baklava firmaları çuvalı 50 lira olan ekmeklik un kullanıyor. Merdiven altı firmalar baklavada mısır nişastası kullanıyor; gerçek baklavacılar ise buğday nişastası ile üretim yapıyor." Dinçerler, usta ellerde yapılmayan baklavanın sağlığı tehdit ettiğini vurgulayarak, "Baklavayı ıslatmak için kullanılan mısır şurubu ve şerbet harmanlanınca baklavada şekerlenmeyi de önlüyor. Fakat yanlış harmanlanması ve mısır şurubunun fazla kullanılması boğaz ve midede kaynama yapar" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.


































































































