İthal çakma ayakkabı furyası yaşanıyor
TASD Başkanı Berke İçten, yurt dışından ülkemize her yıl milyonlarca çift çakma ayakkabı getirildiğine işaret ederek, "Çakma üretim sadece sektöre değil ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Çakma ayakkabının devlete faturası ise 1 milyar dolar” dedi.
29.02.2024 00:13:00
HASAN PARLAK
HASAN PARLAK





Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından 70'incisi düzenlenen AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı başladı. Alanında Avrupa'nın en büyük organizasyonu olan AYMOD için çok sayıda alıcı İstanbul'a geldi. TASD Başkanı Berke İçten, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın da katıldığı açılışta yaptığı konuşmada Türkiye'nin yıllık 580 milyon çiftle dünyanın altıncı, Avrupa'nın en büyük ayakkabı üretim kapasitesine sahip olduğunu hatırlattı.
İhracat azalıyor
Sektörün fiyat tutturamadığı için 2023'te pazar kayıpları yaşadığını vurgulayan İçten, ihracattaki gerilemenin Ocak ayında da devam ettiğini bildirdi. Ocak ayını geçen yılın aynı dönemine göre adette yüzde 25, değer olarak yüzde 33 ekside tamamladıklarını bildiren İçten, şöyle devam etti: "AYMOD'u ayakkabı endüstrimizin ihracatında yeniden artış trendini yakalamak için bir fırsata dönüştürmek istiyoruz. Fuarımıza yerli ve yabancı 476 seçkin firma katılıyor. Katılımcılar arasında İtalya, Yunanistan ve Çin'in de aralarında bulunduğu 9 ülkeden 50 firma yer alıyor."
Çakma ayakkabı endişesi büyüyor
Ayakkabı endüstrisi ile ilgili güncel gelişmeleri de değerlendiren Berke İçten, kamuoyunda 'çakma' olarak adlandırılan taklit üretim nedeniyle kurallara uygun çalışan firmaların ve genel olarak sektörün büyük bir mağduriyet yaşadığının altını çizdi. Türkiye'de yıllık 150 milyon çiftin üzerinde çakma ayakkabı üretildiğini bildiren İçten, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşin bir de ithalat boyutu var. Yurt dışından ülkemize her yıl milyonlarca çift çakma ayakkabı getiriliyor. Çakma üretim sadece sektöre değil ülke ekonomisine de büyük zarar veriyor. Vergi ve SGK primi ödemeyen bu firmalar, çalışanlarına sigorta yaptırmadıkları ve sosyal haklarını vermedikleri için iş gücünü daha ucuza mal ediyorlar. Bu durum vergisini ödeyen, SGK primini yatıran, yani kurallara uygun çalışan firmalar için haksız rekabete yol açıyor. Vergi ve istihdam kayıplarını hesapladığımızda çakma ayakkabının Türkiye'ye yıllık maliyeti en az 30 milyar lirayı, bir başka ifade ile bir milyar doları buluyor. Bütün bunlara ilave olarak çakma üretim, ülkemizin ve ayakkabı endüstrimizin yurt dışındaki imajını olumsuz etkiliyor. Bu sorun, markalaşmak isteyen yerli firmalarımızın önünde de büyük bir engel oluşturuyor."
Düzenli bir fuar
Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen AYMOD, 2 Mart Cumartesi akşamına kadar açık kalacak. Fuardaki stantların son derece özenle hazırlanması dikkat çekiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.