‘İstemek, rızkı bereketsiz kılar’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “İstemek, konuşanın dilini zayıflatır ve cesur insanın kalbini kırar. Hür ve aziz insanı zelil kul makamına düşürür, yüzsuyunu döker ve rızkı bereketsiz kılar”
29.10.2019 00:00:00





Kur'an'da buyurulur ki: "(İnfaklarınızı) Allah yolunda mahsur kalanlara, yeryüzünde dolaşamayanlara, hayâlarından dolayı, kendilerini tanımayanların zengin saydıkları yoksullara verin. Onları yüzlerinden tanırsın, insanlardan yüzsüzlük ederek bir şey istemezler. İnfak ettiğiniz iyi bir şeyi Allah şüphesiz bilir." (Bakara, 273).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey Ebuzer! Bir şey istemekten sakın, şüphesiz bu dünyada hazır bir zillet ve hızlandırdığın bir fakirliktir, kıyamet günü ise uzun süren bir hesabı vardır." (el-El-Fakih, 4/375/5762).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İstemek, konuşanın dilini zayıflatır ve cesur insanın kalbini kırar. Hür ve aziz insanı zelil kul makamına düşürür, yüzsuyunu döker ve rızkı bereketsiz kılar." (Gurer'ul-Hikem, 2110).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanlardan ihtiyaçlarını dilemek, izzeti yok eder ve utanmayı giderir. İnsanların elinde olan şeylerden ümidini kesmek ise müminlerin izzetidir, tamah ise mevcut fakirliktir." (Bihar, 96/158/37).
İmam Zeyn'ul-Âbidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanlardan ihtiyacını dilemek hayat için zillettir, utanmayı giderir, vakarı düşürür, bu hazır bir fakirliktir. İnsanlardan ihtiyacını az talep etmek ise hazır zenginliktir." (Tuhef'ul-Ukul, 279).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanlardan bir şey dilemek zillet halkasıdır. İzzetli insandan izzetini giderir ve soylu insanın soyluluğunu yok eder." (Gurer'ul-Hikem, 2129).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'a yakınlaşmak, O'ndan bir şey dilemekle ve insanlara yakınlaşmak ise onlardan bir şeyi dilemeyi terk etmekledir." (Nehc'ul-Belağa, 396. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ölüme evet, aşağılığa hayır, az istemeye evet, ona buna el uzatmaya hayır!" (a.g.e. 1801).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Benim taraftarlarım açlıktan ölse dahi köpek gibi ulumayan, karga gibi tamaha kapılmayan ve insanlara el uzatmayan kimselerdir." ((Bihar, 78/28/95).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Taraftarlarımız açlıktan ölse dahi insanlara ihtiyaç elini uzatmaz." (Vesail'uş-Şia, 6/309/15).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah her kimi İslam'a hidayet eder ve ona Kur'an'ı öğretir, sonra buna rağmen insanlara el uzatırsa alnının üzerine, 'Kıyamete kadar fakirdir' yazılır." (Tenbih'ul-Havatir, 1/9). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.