İstanbul'da hülle Davos
2009'da İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e karşı 'one minute' çıkışı yaparak bir daha Davos toplantılarına katılmayacağını söyleyen Erdoğan çark ederek, İstanbul'daki ‘hülle' Davos'ta başrolde yer aldı
06.06.2012 00:00:00
YENİ MESAJ – İSTANBUL
29 Ocak 2009'da İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomi Forumu'nda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e karşı 'One Minute - Bir Dakika' çıkışı yaparak, "Davos benim için bitmiştir" restini çeken Erdoğan, 'hülle nikahı' yaparak Davos'la yeniden barıştı! Üstelik Erdoğan, 2008 yılından bu yana İstanbul'da düzenlenen ilk Dünya Ekonomi Forumu'na 7 önemli bakanıyla iştirak etti. Forumda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile AB Bakanı Egemen Bağış da yer aldı. Açılışı da Erdoğan yaptı.
Forum'un önceki günkü oturumlarına Tunus Başbakanı Hammadi Cibali, Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas konuşmacı olarak yer aldı. Forum'da Salı günü Enerji Koridoru, Avrupa Bütünleşmesinin Geleceği, Büyüme için Açık Sınırlar, Geçiş Sürecinde Rusya, Ortadoğu'ya İlham Kaynağı Olarak Türkiye, İslam Dünyasında Din, Toplum ve Devlet gibi konular tartışıldı. Çarşamba günkü tartışma başlıkları ise şöyleydi: Euro Bölgesi Bilmecesini Çözmek, Sosyal Güvenlik Sistemlerinin Yeniden Ele Alınması, "Euro, Dollar ve Yuan Senaryoları", Suriye'nin Geleceği.
"Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi"ne 70 farklı ülkeden toplam 1100 katılımcının kayıt yaptırdığı ilan edildi ancak katılımcı sayısı çok daha azdı.
Peki, ne konuşuldu?
Dünya Ekonomi Forumu'nda çok sayıda konuşma yapıldı. Başbakan Erdoğan, küreselleşen dünyada her ülkenin meselesinin de küresel olduğuna dikkati çekerek, "Dünya küreselleşirken, insani değerler de demokrasi de insan hak ve hürriyetleri de küreselleşmek zorundadır. Dünya küresel bir köye dönüşürken, artık vicdan da küreselleşmelidir. Bizim Türkiye olarak, bölgesel meselelerde inisiyatif almamız, bölgesel meselelerde kimi zaman sesimizi yükseltmemiz, asla ve asla birilerinin içişlerine karışmak değil, işte bu özen gerektiren hassasiyete dikkat çekmektir" dedi.
"Yeni Enerji Koridorları" başlıklı oturumda "tüm ülkelerin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi" gerektiği hatırlatıldı ve nükleer enerjinin elzem olduğuna işaret edildi. 'Genç İşsizler' konusunun ele alındığı oturumda ise "dünyada 75 milyon gencin işsiz olduğuna" işaret edilerek, iş dünyası ile hükümetlerin bu konuda kafa yormaları gerektiğine dikkat çekildi. 'Yolsuzluk' konusunun tartışıldığı oturumda ise "yolsuzlukla baş etmek için şeffaflığın, basın özgürlüğünün ve harekete geçen vatandaşın şart olduğu" dile getirildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.