logo
24 OCAK 2026

İsrail'in petrolünü taşıyoruz

15.07.2006 00:00:00
Petrol ve Boru Hatları konusunda yaşanan gelişmeler BOP kapsamındadır. Hatta BOP'un hedefinin ne olduğu böylece açığa çıkmaktadır. A.ERİMHAN'ın yazısı

 

 

                   BTC: Türkiye İsrail'in Petrolünü Taşıyor

Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı ile ilgili olarak dün 3 aykırı ve önemli noktanın altını çizmiştik. Hatırlayalım:1-Dünyayı yönetenlerin uğruna milyonlarca insanın ölümüne sebebiyet verdikleri petrolün kontrolünde Türkiye'yi söz sahibi  yapacaklarını zannediyorsanız bu saflığa yapacak hiçbir şey yoktur.2-Ceyhan'ın Rotterdam olduğu filan yoktur, Rotterdam olan İsrail limanlarıdır.3-Hükumet ile İsrail arasında Ceyhan'da toplanan petrolün İsrail'e taşınması için gereken imzalar atılmıştır.

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim... Madde1- Afganistan ve Irak savaşları ile birlikte petrol noktalarına olan ABD-İsrail hakimiyeti %100 'lük bir orana kavuşturuluyor. Ortadoğu ve Kafkasya'da 1 litre petrol dahi bu denetimin dışında bırakılmak istenmiyor. Buna bağlı olarak petrolü kontrol etmenin -sahip olmak birinci adımı- ikinci aşaması olarak petrolü güvenilir limanlara ulaştıracak boru hatlarını tesis etmek gerekiyor.

Madde 2- İsrail-ABD ortaklığı petrolü avuçlarına alacak projeleri tek tek hayata geçiriyorlar. Bunun için bir yandan yeni hatlar inşa ettirirken (Bakü-Ceyhan gibi) diğer yandan işletim dışı hatlarıda aktif hale geçiriyorlar.İkinci Dünya Paylaşım Savaşı sonlarında, Suudi petrollerini Akdeniz'e taşımak için, ABD ordusunun inanılmaz desteği ile yapılan Trans-Arabistan (TAP) petrol boru hattı, uzun süredir kapalı. Bir ucu Lübnan'a, bir ucu da İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nden Hayfa'ya giden bu hattın onarılarak yeniden hayata geçirilmesi çalışmalarına başlandı bile. Bu hat, günde 2 milyon varil Suudi petrolünü İsrail'in Hayfa limanına taşıyacak.Bu hatta, Irak güneyindeki dev petrol sahalarını bağlayacak ve günlük kapasitesi 1 milyon varil olacak eklenti (Rumeyla-Hayfa petrol boru hattı, RHP) boru hattının da kısa sürede tamamlanması ile Trans-Arabistan (TAP) hattı, Hayfa'ya günde toplam 3 milyon varil Güney Irak ve Suudi petrolü taşıyabilecek(Semra Kanat) Açılışa hazır boru hatları bununlada sınırlı değil!Yıllar önce İran tarafından yapılan ve İsrail'in Kızıl Deniz'deki Eylat limanından, Akdeniz'deki Aşkelon limanına İran petrolünü taşıyan Trans-İsrail (TİP) petrol boru hattı, yine uzun süredir kullanım dışı idi. İsrail son iki yıldır bu hattın kapasitesini günlük 3 milyon varile çıkartarak, pompa yönünü terse çevirdi. Yani TİP petrol boru hattı artık, İsrail'in Akdeniz limanı Aşkelon'dan Kızıl Deniz limanı Eylat'a, Ceyhan-Aşkelon (CAP) petrol boru hattı ile gelecek Hazar ve Rus petrollerini taşımaya hazır.(Semra Kanat)Dahası da var:Kerkük-Hayfa (KHP) ve Musul-Hayfa (MHP) petrol boru hatları 55 yıldır çalışır durumda değil. ABD'nin Irak'ı işgali ile yeniden gündeme gelen boru hatlarında, Ağustos 2003 tarihinde ABD'nin onayı ile, İsrail tarafından çalışmalara, tahrip olmuş yerlerinin onarımına başlandı. Hatta İsrail, bu işler için Türk müteahhit şirketlerine de başvurdu. Bu petrol boru hatları tamir edildiğinde, İsrail'in Hayfa limanına günde 5 milyon varil petrol taşıyacaklar.

Madde 3- Yeni boru hatlarının inşası ve eskilerinin faliyete geçirilmesi konusunda Rusya'da ikna edilmiş gözüküyor. Rusya pastaya dahil olma karşılığında belli rezervlerini kaldırmış durumda. Mesela bu kapsamda Gazprom Türkiye'de petrol dağıtımına dahil oluyor. Yine mesela Rusya BTC petrol boru hattına artık karşı çıkmıyor. Hatta Putin'in açıklamalarına göre BTC'de işbirliği bile öneriliyor. Zaten Putin'in 28-29 Nisan 2005, Erdoğan'ın 1-2 Mayıs 2005 tarihlerindeki İsrail temaslarında bu konu görüşülmüştü. Aynı konu Erdoğan ve Putin'in 17-18 Temmuz 2005'te Soçi'deki görüşmelerinde de gündeme gelmişti. Daha sonra Enerji Bakanı Hilmi Güler'in İsrail seyahati ile de iyice pekiştirilmişti. Rusya, dolması mümkün görülmeyen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattını kendi petrolü ile dolduracak.11 Ekim 2005'te Hilmi Güler  ile İsrailli bakanın yaptıkları ortak basın toplantısının bir diğer konusu da, Rus petrollerinin ve Rusya'dan geçen Kazak petrollerinin bir kısmının Samsun-Ceyhan arasında yapılacak ve günlük kapasitesi 2 milyon varil olacak bir boru hattına (SCP) verilmesindeki görüş birliği idi.

Madde 4- Petrol ve Boru Hatları konusunda yaşanan gelişmeler BOP kapsamındadır. Hatta BOP'un hedefinin ne olduğu da böylece açığa çıkmaktadır.

Madde5- Tüm bu boru hatları sadece petrol taşımıyorlar. Geldikleri, geçtikleri ülkelere, gerisin geriye ABD-İsrail politikaları pompalıyorlar. Bu boru hatları, bu yolla pompalanan siyasal iktidarlarla imzalanan "BTC Ev Sahibi Antlaşması" gibi antlaşmalarla çok açık ortaya konduğu gibi, sadece petrol taşımak amacıyla yapılmıyor. Bunlar ülkemiz ve ülkemiz gibi konumunu kavrayamamış, politikalarını oluşturamamış ülkelerde bağımsız birer devlet oluşturuyorlar. Coğrafyaları ve ulusların kaderini değiştiriyorlar. (semra kanat)Madde6- ve Sonuç- Bu yarıştan Türkiye'nin payına düşen İsrail'in petrolünü taşımaktan ibarettir. Taşeronluğa devam...

AHMET ERİMHAN / aerimhan@yenimesaj.com.tr
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Dışişleri Bakanı Fidan, gündemi değerlendirdi
"YPG'ye karşı hızlı ilerleyiş sürpriz olmadı"
Balıkesir'de 5 büyüklüğünde deprem
İstanbul'da da hissedildi
Devlet Bahçeli'den mahkemenin Ahmet Özer kararına tepki
Bu karar 'Terörsüz Türkiye' gaye ve gayretiyle taban tabana zıtlık taşımaktadır
Onuachu gol ile döndü
Trabzonspor Kasımpaşa'yı 2-1 yendi
Eski Esenyurt Belediye Başkanı
Ahmet Özer'e 6 yıl 3 ay hapis cezası
Minguzzi'nin annesi isyan etti
'Hakkımı helal etmiyorum'
BTP lideri Hüseyin Baş gündemi değerlendirdi
"PKK Kürtlerin temsilcisi değildir"
Trump'tan İran'a tehdit
ABD filosu Körfez'e ilerliyor
İsrail’de, Ergin Ataman'a çirkin saldırı
Ergin Ataman: 'Bu spor değil'
2025 verileri açıklandı
Geçen yıl 33 bin şirket kapandı
Rusya, ABD ve Ukrayna heyetleri, bugün bir araya gelecek
Açıklama Kremlin'den geldi
AB Konseyi Başkanı Antonio Costa:
'AB, ABD'ye karşı çıkarlarını korumaya hazır'
Suriye, Rakka'daki SDG'lileri Kobani'ye sevk ediyor
Çekilme süreci 800 SDG'li unsuru kapsıyor
Antalya Kumluca'da sağanak yağış, felakete dönüştü
Mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı
Barış adı altında çöktüler... Gazze artık Filistinlilerin değil
ABD'den 'Yeni Gazze' planı... Filistinlilerin mülkiyet hakkı yok
Dışişleri Bakanı Fidan, gündemi değerlendirdi
"YPG'ye karşı hızlı ilerleyiş sürpriz olmadı"
Balıkesir'de 5 büyüklüğünde deprem
İstanbul'da da hissedildi
Devlet Bahçeli'den mahkemenin Ahmet Özer kararına tepki
Bu karar 'Terörsüz Türkiye' gaye ve gayretiyle taban tabana zıtlık taşımaktadır
Onuachu gol ile döndü
Trabzonspor Kasımpaşa'yı 2-1 yendi
Eski Esenyurt Belediye Başkanı
Ahmet Özer'e 6 yıl 3 ay hapis cezası
Minguzzi'nin annesi isyan etti
'Hakkımı helal etmiyorum'
BTP lideri Hüseyin Baş gündemi değerlendirdi
"PKK Kürtlerin temsilcisi değildir"
Trump'tan İran'a tehdit
ABD filosu Körfez'e ilerliyor
İsrail’de, Ergin Ataman'a çirkin saldırı
Ergin Ataman: 'Bu spor değil'
2025 verileri açıklandı
Geçen yıl 33 bin şirket kapandı
Rusya, ABD ve Ukrayna heyetleri, bugün bir araya gelecek
Açıklama Kremlin'den geldi
AB Konseyi Başkanı Antonio Costa:
'AB, ABD'ye karşı çıkarlarını korumaya hazır'
Suriye, Rakka'daki SDG'lileri Kobani'ye sevk ediyor
Çekilme süreci 800 SDG'li unsuru kapsıyor
Antalya Kumluca'da sağanak yağış, felakete dönüştü
Mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı
Barış adı altında çöktüler... Gazze artık Filistinlilerin değil
ABD'den 'Yeni Gazze' planı... Filistinlilerin mülkiyet hakkı yok
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.