İsraf ettiğimiz gıdayla 25 milyon doyar
Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde israf büyük boyutlarda. Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor. Tarladan sofraya gıda israfı, gelişmiş ülkelerde yüzde 40'ı buluyor. Türkiye'de ise bu konuda yapılmış net bir çalışma yok.
23.01.2017 00:00:00
YENİ MESAJ/ANKARA
Türkiye'de öne çıkan 60 bitkisel üründe 110.7 milyon tonluk üretimin, 9.4 milyon tonu daha sofraya ulaşmadan zayi oluyor. Ülkemizde her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Türkiye gibi çok ekmek tüketen bir ülkede bu rakam 5 milyon nüfusun ekmek ihtiyacını karşılayabilir. Tarladan sofraya gıda israfı gelişmiş ülkelerde yüzde 40'ı buluyor.
Türkiye'de sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor. Türkiye'de tarladan sofraya gıda israfının yüzde 25-30'larda kaldığını kabul etsek bile israf edilen gıdayla 20-25 milyon insan açlıktan kurtarılabilir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapılan araştırmalara göre tür ve çeşitlere göre değişmekle birlikte yaş sebze ve meyvedeki kayıp oranının yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değiştiğine dikkati çekti.
En yüksek kayıp nerede?
Meyve ve sebzelerde derim sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 kayıp meydana geldiğinin görüldüğünü belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Nihai tüketiciye ulaşmadan, üretimde, kullanımda ve piyasada kaybedilen ürün kayıp oranlarından yapılacak tahminlere göre, 2016-2017 döneminde buğdayda 2 milyon 81 bin tonu, domateste 1 milyon 537 bin tonu bulacak. Yapılan tahmine göre, şeker pancarında 642 bin, arpada 563 bin, karpuzda 487 bin, mısırda 378 bin, üzümde 328 bin, elmada 322 bin, biberde 268 bin, yaş çayda 238 bin, kavunda 230 bin, patateste 223 bin, hıyarda 207 bin, portakalda 187 bin, kuru soğanda 187 bin ton ürün kaybedilecek."
Bayraktar, kayıpların önlenmesi için üreticilerin üretim sırasında yanlış uygulamalar yapmaması, ürünü doğru zamanda hasat etmesi, ürünü güneşten koruması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'de öne çıkan 60 bitkisel üründe 110.7 milyon tonluk üretimin, 9.4 milyon tonu daha sofraya ulaşmadan zayi oluyor. Ülkemizde her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Türkiye gibi çok ekmek tüketen bir ülkede bu rakam 5 milyon nüfusun ekmek ihtiyacını karşılayabilir. Tarladan sofraya gıda israfı gelişmiş ülkelerde yüzde 40'ı buluyor.
Türkiye'de sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor. Türkiye'de tarladan sofraya gıda israfının yüzde 25-30'larda kaldığını kabul etsek bile israf edilen gıdayla 20-25 milyon insan açlıktan kurtarılabilir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapılan araştırmalara göre tür ve çeşitlere göre değişmekle birlikte yaş sebze ve meyvedeki kayıp oranının yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değiştiğine dikkati çekti.
En yüksek kayıp nerede?
Meyve ve sebzelerde derim sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 kayıp meydana geldiğinin görüldüğünü belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Nihai tüketiciye ulaşmadan, üretimde, kullanımda ve piyasada kaybedilen ürün kayıp oranlarından yapılacak tahminlere göre, 2016-2017 döneminde buğdayda 2 milyon 81 bin tonu, domateste 1 milyon 537 bin tonu bulacak. Yapılan tahmine göre, şeker pancarında 642 bin, arpada 563 bin, karpuzda 487 bin, mısırda 378 bin, üzümde 328 bin, elmada 322 bin, biberde 268 bin, yaş çayda 238 bin, kavunda 230 bin, patateste 223 bin, hıyarda 207 bin, portakalda 187 bin, kuru soğanda 187 bin ton ürün kaybedilecek."
Bayraktar, kayıpların önlenmesi için üreticilerin üretim sırasında yanlış uygulamalar yapmaması, ürünü doğru zamanda hasat etmesi, ürünü güneşten koruması gerektiğini kaydetti.