logo
06 MAYIS 2025

Işıltılı cilt için sebze ve meyve

Uzman Diyetisyen Özlem Tay, parlak ve ışıltılı bir cildin anahtarının, sağlıklı bir beden ve doğru beslenme kurallarında saklı olduğunu belirterek, ışıltılı bir cilt için meyve ve sebzelerin sofralardan eksik edilmemesi önerisinde bulundu

31.10.2017 00:00:00
Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay, sağlıklı cilt için doğru beslenme kuralları ve cilde ışıltı katan besinler hakkında bilgi verdi. Vitaminlerin antioksidan etkilerinin özellikle doğru beslenme ile vücuda alındığında cilde oldukça yarar sağladığını belirten Tay, "Cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesinde önemli rol oynar. A, C, D, E vitaminlerinin eksikliği ise, cildin cansız, kuru veya fazla yağlı olmasına neden olur" dedi.

Cildin yaşlanmasını geciktirici vitaminler ve besin kaynaklarını sıralayan Tay, "A vitamini ve beta karotenler: Yaşlanmayı geciktirici etkileri için kullanılır. Sarı, turuncu ve yeşil renkli sebzeler, yumurta akı, ciğer, doğal tereyağı ve balık yağlarında bulunur. B vitamini türü olan niasin (B3 vitamini) akne tedavisinde kullanılır. Tavuk, balık, şamfıstığı, hindi ve tam tahıllı ürünlerde bulunur. C vitamini, iyi bir antioksidan vitaminidir. Yara tedavisi üzerinde etkilidir. Yüzeysel olarak ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde, cilt yanıklarının tedavisinde kullanılır. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü ve kuşburnu gibi meyveler; lahana, domates, karnabahar, kırmızıbiber ve yeşilbiber gibi sebzeler C vitamini açısından zengindir. E vitamini, iyi bir antioksidandır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar" diye konuştu.

 'Havuç nemlendiriciniz olsun'

Bitkilerin faydalarına ilişkin bilgi veren Diyetisyen Tay, şunları kaydetti:

"Maydanoz ve ısırganın içerdiği antioksidan ve C vitamini içeriğinin etkisiyle cildin genç kalmasını ve sıkılaşmasını sağlar. Papatyanın Yara iyileştirici özelliği bulunur. Ginseng, dolaşım problemlerine iyi gelir ve hücre içi metabolizmayı geliştirdiğinden, cilt için iyi bir tonik etkisi oluşturur. Cildi gençleştirir. Kekiğin sakinleştirici, antiseptik ve dezenfektan özellikleri vardır. Kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir. Kavunun içerdiği beta karoten sayesinde, kollajen hasarını en aza indirerek kırışıklıklara ve lekelere engel olur. Haftada 3 kez bir iki dilim kavun tüketimi, cildin pul pul dökülmesini engeller. Brokoli, A ve C vitamini içerir. Cilt kanseriyle savaşan moleküllere de sahiptir. Cildin elastikiyetini korur, çürükleri önler ve aynı zamanda akne tedavisine yardımcıdır. Havuç, A vitamini öncüsü olan beta karoten deposudur. Havuç ve turuncu renkli sebzeler, güneş koruması sağlar. Cilde elastikiyet kazandırır ve kurumayı önler. Ciltteki koyu renkli halkalar ve sivilceler için ıspanak, roka, karahindiba, marul ve maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler tercih edilmelidir. Salatalara keten tohumu eklemek, hem kabızlıktan hem de sivilceden kurtarır. Eğer akne sorunu varsa brokoli tüketmek faydalı olacaktır. Bir porsiyon zeytinyağı-sarımsak soslu brokoli salatası, cildin gençleşmesine, canlanmasına ve nemlenmesine yardımcı olur. Cilt kuruluğu ön planda ise; günde en az 10-12 su tüketimi önemlidir. Bunun yanında hakiki zeytinyağının beslenme programında önemli bir yeri bulunmaktadır. Salatalara bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklemek ya da yemekleri zeytinyağıyla pişirmek hem genel sağlık hem de cilt güzelliği için yararlıdır. Günde bir dilim kavun tüketme de cildin kurumasını önleyecektir. Cilt kırışıkları için, çilek, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, somon balığı, havuç, nar ve portakal tüketimine önem verilmelidir. İçerdikleri zengin antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak vücudu aynı zamanda kanserden de koruyan bu besinler, cilt yaşlanmasını geciktirir ve kırışıklıkları önler."

Sağlıklı cilt için 10 altın kural

Sağlıklı bir cilt için 10 altın kuralın bulunduğuna dikkat çeken Tay, şu önerilerde bulundu:

"Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmayın. Günde en az 10-12 bardak su tüketin. Sigara, alkol ve kafeinden uzak durun. Hayatınızdaki stres faktörleri ile mücadele etmeyi ve rahatlamayı öğrenin. Günde en az 30-45 dakika yürüyüş yapın, egzersize önem verin. Demir yönünden zengin besinler tüketmeye özen gösterin. Vitamin ve mineral yönünden dengeli ve yeterli beslenin. Kesinlikle güne kahvaltı yapmadan başlamayın. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketin."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor
Hüseyin Baş onları unutmadı
Çok kritikTrump sorusu
'Bir mutabakata mı varıldı?'
Özgür Özel'e saldırmıştı
Selçuk Tengioğlu tutuklandı
‘FETÖ artığı operasyon çocuklarının itibar suikastları bıktırdı artık’
Savcı, Ece Üner hakkında hapis istedi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel
'Mücadeleye devam edeceğiz'
Yarından itibaren geçerli olacak
Motorine indirim geliyor
10 gün önce kalbine stent takılmıştı
Prof. Dr. Ercan beyin kanaması geçirdi
İsrailli bakandan insanlık dışı çağrı
'Filistinli siviller öldürülmeli'
Conscience gemisindeki 6 Türk ülkeye döndü
İsrail İHA ile saldırmıştı
Özel'in ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Bakan Ali Yerlikaya bilgilendirdi
Pentagon, general ve amiral sayısını azaltacak
ABD'de, 'ordu'da tasarruf dönemi!
ABD ve İsrail Yemen'de çimento fabrikasını vurdu
2 kişi öldü, 42 kişi yaralandı
Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresi uzatıldı
Husilerin hava ablukası sonuç verdi
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor
Hüseyin Baş onları unutmadı
Çok kritikTrump sorusu
'Bir mutabakata mı varıldı?'
Özgür Özel'e saldırmıştı
Selçuk Tengioğlu tutuklandı
‘FETÖ artığı operasyon çocuklarının itibar suikastları bıktırdı artık’
Savcı, Ece Üner hakkında hapis istedi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel
'Mücadeleye devam edeceğiz'
Yarından itibaren geçerli olacak
Motorine indirim geliyor
10 gün önce kalbine stent takılmıştı
Prof. Dr. Ercan beyin kanaması geçirdi
İsrailli bakandan insanlık dışı çağrı
'Filistinli siviller öldürülmeli'
Conscience gemisindeki 6 Türk ülkeye döndü
İsrail İHA ile saldırmıştı
Özel'in ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Bakan Ali Yerlikaya bilgilendirdi
Pentagon, general ve amiral sayısını azaltacak
ABD'de, 'ordu'da tasarruf dönemi!
ABD ve İsrail Yemen'de çimento fabrikasını vurdu
2 kişi öldü, 42 kişi yaralandı
Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresi uzatıldı
Husilerin hava ablukası sonuç verdi
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.