İmamoğlu, Melen Barajı’nda dönen dolapları anlattı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir sosyal medya programında, İstanbul'un su sorununu kalıcı olarak çözmesi beklenen Melen Barajı’yla ilgili soruya, 1 milyar liraya mal olan barajın tamiratının 500 milyon lira tutacağının hesaplandığı bilgisini verdi. İmamoğlu, “Şu anda her şey dört dörtlük olsa, İstanbul’a Melen Barajı’nın su sağlaması 5 yıl” dedi.
06.10.2020 10:02:00





İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir sosyal medya yayınında, İstanbul'un karşı karşıya kalma ihtimali giderek artan 'susuzluk' sorununa değindi. Zira İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı 6 Ekim itibariyle yüzde 35.36'ya geriledi. Yağmur ve kar yağmadığı takdirde megakentin sadece 110 günlük suyu var!
İBB Başkanı, İstanbul'un su ihtiyacına çare olması beklenen Melen Projesi'ne ilişkin şunları söyledi: " Aşama aşama anlatmak zorundayım. Seçim alanlarında 'Biz, İstanbul'un su sorununu en az 30 yıl çözdük' diye açıklamalar yapıldı. Biz seçim çalışmalarında bu konuda kalkıp da tek bir laf etmedik. Seçimden sonra, ilk 18 günlük dönemimde en fazla İSKİ'ye gittim. Çünkü su sorununu derinden hissediyorum. Su demek, hayat demek. Su yoksa, gerisi boş; insanı yaşatamazsınız. İnsanı yaşatamıyorsanız zaten siz orada durmayın. Onun için biz Kanal'a karşıyız, tartışıyoruz. Geçen sene yaz dönemiydi. Kuraklık oldu. Sayın Cumhurbaşkanı kalktı, 'Arkadaş İstanbul'u neredeyse susuz bırakacak. Biz, bu konuya müdahale edeceğiz' dedi. Bu konuda hemen toplantılarımızı yaptık. Hemen atladım, Melen'e gittim. Hiç durmadım. Kimseye de bir açıklama yapmadım. Melen, bitmiş görünüyor. Koca 125 metrelik yükseklikteki gövdede, kocaman çatlaklar, boylu boyunca… Ve altta, taşıyıcı noktalarında burkulmalar… Bunun sebebini sorunca, dediler ki; yanlış proje tercih edildi. Firmanın elinde kağıt; 'DSİ'yi uyarmamıza rağmen, bize bunu yap dediler' dedi. Ve yapılmış. Bakın, o firmaya ceza bile kesemiyorlar. Günün sonunda DSİ ile görüşme yaptı Genel Müdür'ümüz. Ne cevap aldık? Cevap şu: '2021'in yatırım planına alınmadığı için, tamiratı ve tadilatı için ihaleye çıkamıyoruz.' Bu ana kadar ben, sesimi hiç çıkarmadım. Bu sefer meydana çıktım. Dedim ki; "Bizi suçluyorsunuz ama, bir; Melen'i bitirmemişsiniz kardeşim. Melen'in mevcut durumu bu. İki; daha kötüsü, Melen'i tamir bile etmiyorsunuz. Tamir etmek için yatırım planına Melen'i almamışsınız." Biz bunu duyurduktan sonra, teşekkür ederiz, kimin kulağına geldiyse, Sayın Cumhurbaşkanı belki müdahale etti, bilemiyorum; yatırım planına alındı. O koca barajın tamirat projesi ne kadar biliyor musunuz? 500 milyon lira. Yani 1 milyara o baraj yapıldı; 500 milyon liraya tamirat ihalesi yapıldı. İhale yapıldı Şubat ayında. Daha yeni saha teslimi yapıldı; müteahhit işe başlayacak.
1 ay İSKİ Genel Müdür randevu istedi: "Biz, bu projeyi gelip yerinde dinlemek istiyoruz. Nasıl bir tamirat yapacaksınız? Biz, ne zaman barajı teslim alacağız?" Bu arada bu baraj, İstanbul halkının. Kanun gereği, 'DSİ, barajı yapar, parasını İBB'den alır, sahibi İBB olur'" diye kanun var. Ta rahmetli Özal döneminde çıkarılmış bir kanun. 1 ay yalvardı bizim İSKİ Genel Müdürü Raif Bey, DSİ Genel Müdürü dönemedi. 'Gelirim' diyemedi. 'Yetkili yollarım' diyemedi. En son Tarım Bakanı'na ben mektup yazdım, dilekçe gönderdim. Dedim ki; 'Şu tarihte biz oraya gidiyoruz. DSİ Genel Müdürü ya da bir yetkilinin, bize gelip bilgi vermesini arzu ediyoruz.' Neredeyse bizim arkadaşlarımızı şantiyeye almamaya meyillilerdi. Biz gelince açtılar, içeri girdik. Daha vahim bir durum var: Henüz başlanmamış. Ben, müteahhidin olaya vakıf olduğunu şu anda düşünmüyorum. Mevcut tadilat projesinin yeterli olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü bunu bana söyleyenler, bir kısım bilim insanı.
Melen'den su 5 yıl sonra gelir
Şu anda her şey dört dörtlük olsa, İstanbul'a Melen Barajı'nın su sağlaması, 5 yıl. 3 yıl zaten işin bitim süresi var. Ardından bunun dolma süresi var; 5 yıl. Bakın, 2 yıl kurak bir sezon vardı. Bizim, bu İstanbul'a çare bulmamız lazım. Çünkü, üçüncü kurak sezondan sonra sıkıntı başlayabiliyor. 2 pompa istasyonuyla Melen'den İstanbul'a su basılıyor. Üçüncü pompa istasyonu için hemen ihaleye çıkma kararı aldık. Bir yıl sürecek. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren 3 pompa, mevcut Melen'in kendi su akarından İstanbul'a su basma şansına sahip. Bu, ciddi bir rakam. Neredeyse İstanbul'un baraj olduktan sonra basılacak suyun yarısından daha fazla. Burada şu dezavantaj var; baraj olduğunda enerji elde edeceksiniz. Elde ettiğiniz enerjiyle bastığınız suyla, daha ucuz suyu İstanbul'a göndermiş olacaksınız. Şimdi daha pahalı bir enerji maliyetiyle suyu basacağız. Çünkü, mevcut Melen Barajı'nın ne olacağı belli değil. Uzaktan izliyoruz. Arkadaşlarıma, "İhtarname çekin" dedim. Süreci takip ediyoruz. Koca İBB, İstanbul halkı oraya giderken, tek bir DSİ yetkilisinin gelmemesi, buna Sayın Bakan'ın cevap vermemesi, susması vatandaş nezdinde cezalandırılacak. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza buradan havale ediyorum bu hareketi yapanları. Bu konuda açıklama dahi yapılmadı." HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.