İki üniversiteden yüz yüze eğitim inadı
Türkiye'de sadece iki üniversite pandemi sürecinde yüz yüze eğitim ve sınav yapmaya başladı. Ankara'da Atılım Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi, vakalara rağmen yüz yüze eğitimde ısrar ediyor. Her iki eğitim kurumu da vakıf üniversitesi.
02.12.2020 07:03:00





Ankara'da Atılım Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim bir arada gerçekleşiyor, sınavlar ise tamamen yüz yüze yapılıyor. Üniversite yetkilileri, üniversitelerde uzaktan eğitim sürecinde yaşanan eğitim kaybının ciddi sonuçlar doğurduğunu, online sınavlarda güvenliğin sağlanamadığını ifade etti. Öğrenciler ise hem kendileri hem de aileleri açısından kaygılı olduklarını dile getirdi. 20 yaş altına sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 18 Kasım'daki İçişleri Bakanlığı genelgesinde, "Yüz yüze eğitime devam eden ve bu durumunu belgeleyen üniversite öğrencileri" istisna kapsamına alınmıştı. Atılım Üniversitesi öğrencileri, üniversitenin şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre uzak olması nedeniyle çoğu öğrencinin toplu ulaşım kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Bir mühendislik son sınıf öğrencisi, 6 dersinin tamamının yüz yüze eğitimle yapıldığını ve her gün üç araç değiştirerek okula geldiğini anlatarak, şunları söyledi: "Derse girdiğim sınıflar 16-20 kişilik ama sınav olduğu zaman bu sayıyı 50'yi geçiyor. Bir gün önce yan yana ders işlediğim arkadaşlarım, bir gün sonra hastalanıp okula gelmemeye başlıyor. Temaslı olsa bile bunu saklayıp derslere gelmeye devam edenler oluyor, çünkü son sınıfta laboratuvar dersleri sınıfta işleniyorsa gelmek zorundasınız. Hem derslerde hem sınavlarda pencereler açık olmak zorunda. Bu yüzden montla oturuyoruz ama fayda etmiyor. Maskeyle dersi dinlemek çok zor, bir de soğuk… Sınavda ellerinizin donduğunu düşünün. Ne kadar kat kat giyinseniz de değişmiyor. Sabah burası maksimum 3 derece oluyor."
Öğrenciler endişeli
Bir başka son sınıf öğrencisi, "Bir hocamız virüs kaptığı için şu an okula gelemiyor. Geçen hafta kötüleştiği için online dersi de yapamadı. Okul yönetimi tarafından atılan mailde hocanın virüsü okuldan değil dışarıdan kaptığı söylendi" diye anlattı. Mamak'ta ailesiyle birlikte yaşayan bir öğrenci ise metro ve otobüs kullanarak okula 45 dakikada gelebildiğini ifade ederek, "Bana yazık değil mi? Sağlığımdan endişe ediyorum. Ne zaman pozitif olacağımı ya da taşıyıcı olup olmadığımı bilmiyorum. 65 yaş üzeri anneannem ile beraber yaşıyorum. Okula gidip gelerek onları tehlikeye atmak istemiyorum. Pozitif ya da temaslı olduğu halde semptom göstermediği için bunu saklayarak okula gelmeye devam eden öğrenciler var" dedi. Başka bir üçüncü sınıf öğrencisi ise sınavlarda sosyal mesafenin sağlanamadığından şikâyet etti. Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ise az sayıda öğrencinin kayıt olduğu yüzde 10'luk bir dilimdeki derslerin sadece yüz yüze yapıldığını, geri kalanların ise hem online, hem de yüz yüze takip edilebildiğini söyledi.
Bir nesil eğitim alamıyor
Üçtuğ, sınavlar haricinde okula gelen öğrenci sayısının yüzde 10-15'i geçmediğini ve kampüsteki günlük vaka sayısının 9-15 arasında değiştiğini belirtti. Üçtuğ, şunları söyledi: "Geçen dönem öğrenciler için hiçbir şey öğrenmeden geçti ve üniversite eğitimlerinin 8'de 1'i gitti. Salgın hem bu dönem hem de bahar döneminde de devam edecek. Bu durumda eğitimin 8'de 3'ü gitmiş olacak. Ülke olarak bir neslin eğitiminin yüzde 40'ını çöpe atmış durumundayız. Bütün sistemler bu risk altında çalışırken neden eğitim feda ediliyor? Kaldı ki biz, uçaklar ve iş yerleri ne kadar önlem alıyorsa kampüsümüzde daha fazla önlem alıyoruz." Öğrencilerin hepsi, özellikle sınav zamanlarında okul girişinde yoğunluk olduğu için HES kodu kontrolünün yapılmadığını ifade etti.
Bilkent'te durum
Öğrenci ve çalışan sayısının yaklaşık 15 bin olduğu Bilkent Üniversitesi'nde bütün stüdyo ve laboratuvar derslerinin yüz yüze yapılıyor, sınavların tamamı yüz yüze gerçekleşiyor. Bir öğrenci şunları söyledi: "Sınav döneminde Türkiye'nin her yerinden 10 bin öğrenci uçaklara, trenlere binip okula geldi ve sınavları verdikten sonra memleketlerine döndü. Aynı günlerde kampüs içerisinde sefer yapan minibüslerin içi tamamen doldu, hatta ayakta giden öğrenciler bile oldu. Bilkent'in bize attığı bilgilendirme maillerine göre, sınav döneminden önce haftalık 20 vaka çıkıyorsa ve 10'u öğrenciyse, sınav dönemi sonrası bu sayı haftalık 50-60 kişiye çıktı ve bunların 35-40'ı öğrenciydi. En önemlisi, bu kararları veren rektörlük yetkilileri odalarından çıkıp öğrencilerle yüz yüze görüşmüyor, derslere girmiyor." Bilkent Rektör Yardımcısı Orhan Aytür, "20 Kasım verilerimize göre kampüste hali hazırda takip edilmekte olan 50 vaka bulunuyor. Bunların 6'sı akademik personel, 35'i ise öğrenci. 4 bin 500 kapasiteli Bilkent yurtlarında şu an hali hazırda 3 bin 300 öğrenci kalıyor. Kampüste günlük Covid-19 pozitif öğrenci sayısı 5'i geçmiyor." BBC
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.