İhracatta zorluklar kapıya dayandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Temmuz ayı ihracat verilerine göre, Türkiye bu yıl ihracatta 7 ay üst üste rekor kırdı. İhracat verilerini ve gündemi değerlendiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların yönetilmesi zor bir döneme girdiğine işaret ederek, "Malumlarınız olduğu üzere ABD, Avrupa ve Asya Merkez Bankaları parasal sıkılaşma hamlelerine devam ediyor. Ayrıca Ukrayna savaşının etkileriyle ortaya çıkan enerji krizi endişeleri daha da artırdı. Önemli pazarlarımızda ve küresel ticarette daralma beklentisi ortaya çıkmış durumda" dedi.
05.08.2022 00:39:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini Konya Ticaret Odası'nda düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Bu yılın ilk 6 ayında aylık ihracat rekorlarına imza atan ihracat ailesi, Kurban Bayramında 9 günlük tatile rağmen Temmuz ayında da seriyi bozmadı. Temmuz ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13.4 artışla 18.6 milyar dolar oldu. Böylelikle tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı ihracat rakamına ulaşıldı. Temmuz ayı ile birlikte son 23 ayın 21'inde aylık ihracat rekoru kırılmış oldu. Yılın ilk 7 ayında 144 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise ihracatta 248 milyar doları aşma başarısını gösterdi.
Bu yıl 250 milyar dolar aşılacak
İhracat verilerini değerlendiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bu performansın Kurban Bayramı tatili nedeniyle yıl bazında iş günü sayısının en az olduğu bir dönemde kaydedildiğine işaret ederek, "İlk 7 ayda toplam ihracat 144 milyar doları, son 12 ayda ise 248 milyar doları aştı. Yılın ikinci yarısına geçmemizle beraber ihracat projeksiyonlarımız daha da netleşti. Geldiğimiz noktada görüyoruz ki yıllık ihracat hedefimiz olan 250 milyar doları aşarak, 2022'de çok önemli bir eşiği arkamızda bırakacağız" diye konuştu.
Kimya sektörü yine zirvede
Temmuz ayında sektörlerin ihracat performanslarıyla ilgili bilgiler veren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "Tam 17 sektörümüz ihracatını artırdı. Bu ay ilk 5 sektörümüz sırasıyla; 2.9 milyar dolar ile Kimya, 2 milyar dolar ile Otomotiv, 1.6 milyar dolar ihracatla Hazır Giyim, 1.6 milyar dolarla Çelik ve 1 milyar dolar ihracatla Elektrik-Elektronik sektörlerimiz oldu. Özellikle Kimya sektöründe yaşanan yüzde 54'lük artış, sektörümüzü bu ay zirveye taşıdı" dedi.
Diyarbakır rekor kırdı
Gültepe, en çok en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilin sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Ankara olduğunu bildirdi. Diyarbakır'ın ise tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdiğine dikkati çeken TİM Başkanı, şöyle devam etti:
"Bu şehirlerimizin haricinde ihracat artışıyla dikkat çeken diğer illerimiz ise Adana, Samsun, Şırnak ve Konya oldu. Konya merkezli firmalarımız da bu ay ihracatlarını yüzde 14 artırarak 240 milyon dolar seviyesine ulaştırdı. Konya, en çok ihracat yapan 12. ilimiz... İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Rusya, Bulgaristan ve Güney Afrika'ya ihracatımızda önemli yükselişler var. Ayrıca aralarında Bulgaristan, Gürcistan ve Litvanya'nın da bulunduğu 5 ülkeye ihracatta bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştık."
Zorluklar kapıyı çalıyor
Konuşmasında ihracatçıların yönetilmesi zor bir döneme girdiğine işaret eden Gültepe, "Malumlarınız olduğu üzere ABD, Avrupa ve Asya Merkez Bankaları parasal sıkılaşma hamlelerine devam ediyor. Ayrıca Ukrayna savaşının etkileriyle ortaya çıkan enerji krizi endişeleri daha da artırdı. Önemli pazarlarımızda ve küresel ticarette daralma beklentisi ortaya çıkmış durumda. Özellikle en büyük pazarımız olan Avrupa'da yaşanması muhtemel bir talep daralması, bölgeye ihracat yapan tüm ülkeleri etkileyecek bir süreci tetikleyecek. Bu şartlar altında Uzak Ülkeler Stratejisi çok daha fazla önem kazanmış, ihracatçılarımızın yükselen yeni pazarlara odaklanması gerekliliği hasıl olmuştur. Mevcut riskler karşısında, Eximbank ve TCMB kaynaklarının ihracatçılarımız için önemini bir kez daha gördük. Yükselen ihracatımızla beraber ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçları artmakta, finansal kaynakların da bu ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Türk ihracatçısı, sadece bölgesel değil, küresel bir tedarikçidir" şeklinde konuştu.
İhracat kilogram değeri artıyor
Birim ihracat değerinin yüzde 20 artışla 1.47 dolara yükseldiğini vurgulayan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şu değerlendirmelerde bulundu: "Doların Euro karşısındaki yükselişi Temmuz ayında da devam etti. Euro/Dolar paritesi, geçtiğimiz yıl Ocak-Temmuz döneminde 1.20 iken bu yıl ortalama 1.08'e düştü. Hatta Temmuz ayı içerisinde 1'in altına geriledi. Euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşün ihracata etkisi Temmuz'da negatif yönlü 1.2 milyar dolar oldu. Paritenin ihracat rakamlarımıza olumsuz etkisi 7 ayda 7 milyar dolara yaklaştı. Parite geçtiğimiz yılki seviyesini muhafaza edebilseydi, bugün ihracatımız son 12 ayda 255 milyar doları aşacaktı."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.