İhracatçının derdi büyük
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin beklenti anketine göre, ihracatçı firmaların yüzde 57.3'ü rekabetçi fiyat sunamamaktan, yüzde 32.5'i ise finansman sorunundan şikayetçi
14.08.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geçen yıl başlatılan ve firmaların üretimden istihdama, döviz kurlarından ihracata kadar beklentilerini içeren anket çalışmaları devam ediyor. Nisan - Haziran gerçekleşmeleri ve Temmuz - Eylül beklentilerini içeren “İhracatçı Eğilim Anketi 2012 İkinci Çeyrek” sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Anket sonuçlarına göre, ihracatçı firmaların yüzde 57.3'ü rekabetçi fiyat sunamamaktan, yüzde 32.5'i ise finansman sorunundan şikayetçi.
Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların karşılaştıkları sonuçlara dikkat çekerek, “Bizim dile getirdiğimiz rekabetçi fiyat ve finansman sorunu anketimizde de ön plana çıktı. Faizlerde yapılacak bir indirim ihracatın ve yatırımın finansmanı adına önemli bir gelişme olur. Kur sepetinin 2'nin altına inmesi bizim kırmızı çizgimizdi ve sepet kur şu anda 2'nin altında” dedi.
Kurdaki artışın yüzde 18 ile TEFE ve TÜFE ile doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, ihracatçıların karlılığındaki azalmaya vurgu yaptı.
Yatırımlarda öncelik Birinci Bölge'de
TİM anketinde ihracatçı firmalara ilk kez yeni teşvik paketi ve yatırım planlarıyla ilgili sorular da soruldu. Buna göre, ankete katılan 508 firmanın yüzde 20.7'si yatırım planladığını belirtti. Planlanan ortalama yatırım tutarı ise firma başına 5 milyon lira olarak hesaplandı. Yatırım planlanan bölgelerin başında yüzde 25.6 ile Birinci Bölge geldi. İkinci ve Üçüncü bölgede yatırım planlayan firmaların oranı ise yüzde 35 olarak kaldı. Sektörel bazda yatırımlar değerlendirildiğinde ise hazırgiyim-konfeksiyon ve tekstil hammadde sektörlerinin toplam yüzde 27 ile başı çektiği görüldü. Yatırım planlamasını değerlendiren Büyükekşi, 4 ayrı yatırım teşviği olduğunu hatırlatarak, “Bizim 6. bölgeye geziler düzenlememizin sebebi, bölgesel kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak istememiz” diye konuştu.
Girdi maliyetleri en büyük sorun
* TİM anketine toplam 508 firma katıldı.
* Firmalar, Nisan - Haziran döneminde üretimlerinin yüzde 42.2, ihracatlarının yüzde 44.9 ve kapasite kullanımlarının ise yüzde 34.1 arttığını söylerken, anılan dönemde en fazla artış, yüzde 64.5 ile girdi maliyetleri oldu.
* Yılın üçüncü çeyreğinde firmalar, üretimlerinin yüzde 35.3 , ihracatlarının ise yüzde 37.6 artacağını öngörüyor. En çok artış beklenen alan ise yine yüzde 42.6 ile girdi maliyetleri.
* Firmalar, yılın ikinci çeyreğinde hammadde ihtiyaçlarının yüzde 67.1'ini yurtiçinden karşıladı.
* Yılın ikinci çeyreğinde firmaların yüzde 34.1'i yeni pazarlara girdi.
* Yılın üçüncü çeyreğinde firmaların yüzde 40.9'u dış finansman talebinde bulunacağını belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.