İhracatçıların gözü Avrupa'nın normalleşmesinde
Türkiye’nin ihracatı koronavirüs salgını sürecinde hem Nisan, hem de Mayıs ayında yaklaşık yüzde 40 geriledi. Binlerce şirket, özellikle Avrupa ülkelerinin normalleşmesini ve ihracat kanallarının tekrar açılmasını bekliyor. Ticaretin canlanması için ise gözler en büyük pazar konumundaki Avrupa ekonomilerinde.
04.06.2020 13:10:00





Türkiye ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından olan turizmden sonra ihracatta da koronavirüs salgını nedeniyle tarihi düşük seviyeler görüldü. Özellikle ana ihracat pazarı Avrupa'da talebin giderek zayıflaması, Türkiye'de milyonlarca kişinin istihdam edildiği ihracatçı şirketleri zorluyor. Nisan ayında yüzde 41 düşen ihracat, Mayıs ayında da yüzde 40.9 geriledi. Binlerce Türk şirketi, ihracatta yeniden canlanma için Avrupa ülkelerine gözlerini dikmiş durumda. İhracatçılar ve ekonomistlere göre başta Almanya olmak üzere AB ekonomileri iyileşmeden, Türkiye'nin ihracat gelirlerini artırması mümkün gözükmüyor.
AB'ye ihracat sert düştü
Ticaret Bakanlığı'nın Mayıs ayı verilerine göre, ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40.88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar oldu. Böylelikle Nisan ayından sonra Mayıs ayında da ihracatta sert düşüş kaydedildi. Yılbaşından bu yana ihracattaki gerileme oranı ise yüzde 20 oldu. İhracattaki düşüş, en çok Avrupa Birliği ülkelerinde kendini gösterdi. Türkiye'nin bir numaralı ihracat pazarı olan Avrupa'ya yapılan satışlardaki kayıp bazı ülkelerde yüzde 60'ı aştı. AB'ye ihracatta en büyük kayıp yüzde 65 ile İspanya'da yaşanırken, İspanya'yı yüzde 56 kayıpla İtalya, yüzde 45 kayıpla Fransa izledi. Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülke olan Almanya'da ise ihracat düşüşü yüzde 41.8 olarak gerçekleşti. Mayıs ayı ihracatı ile birlikte, Türkiye'nin en büyük pazarı olan Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı son 2 ayda yüzde 50'den yüzde 45.4 seviyesine gerilemiş oldu.
En büyük kayıp otomotiv sektöründe
İhracatı en çok gerileyen sektörler arasında otomotiv, makine ve hazır giyim gibi Türkiye için stratejik önemde olan sektörler yer alıyor. Türkiye'de salgın sonrası dönemde ihracatı en çok düşen sektörün otomotiv sektörü olduğunu dile getiren Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, bunda sektör ihracatının yüzde 75'inin salgının şiddetli yaşandığı Avrupa ülkelerine gerçekleşmesinin etkisi olduğunu söyledi. Çelik, "Mayıs ayında otomotiv firmalarımız üretime tekrar başladılar. Haziran ile birlikte biraz daha iyi rakamlar görebiliriz. Ancak sektörün tam kapasite üretime başlaması eylül ayını bulacaktır" diye konuştu. Çelik'e göre işlerin düzelmesinde belirleyici olacak faktörün Avrupa Birliği ülkelerinde ikinci bir salgın dalgası yaşanıp yaşanmaması olduğunu söyledi. Nisan ayında AB pazarının neredeyse tamamen durduğuna işaret eden Çelik, "İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık'ta yüzde 97'ye varan oranlarda daralma yaşandı. Fransa pazarı da yüzde 90 daraldı. Mayıs ve Haziran ayları bir miktar daha iyi olacaktır ancak toparlanma zaman alacak" dedi.
Küçülme sürecek
Türkiye'de milyonlarca çalışanı istihdam eden hazır giyim sektörü de Nisan'da yüzde 61, Mayıs'ta ise yüzde 48.2 ihracat kaybı yaşadı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektör olarak ihracatlarının yüzde 70'e yakınını AB ülkelerine yaptıklarını belirterek, son dönemde toparlanma sinyallerinin arttığını, buna karşın Eylül ayına kadar küçülmenin devam edeceğini belirtti. Gültepe, "Ekonomilerin küçülmesi ve milyonlarca insanın işsiz kalması tüm dünyada talep daralmasını da beraberinde getirecek. Bu nedenle ihracatımızın bu yıl geçen yıla göre yüzde 20-25 daralacağını tahmin ediyoruz" dedi. DW
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.