Dünyada üretim artış hızı, talep artış hızının gerisinde kalan nadir gıda ürünleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağı, altın çağını yaşıyor. Türkiye'de de son yıllarda yeni zeytin plantasyonları geniş alanlara yayılıyor. Türk halkının zeytin üreticiliğine çok önem vermeye başlamasını fırsat bilen bazı çıkar çevrelerinin, Türkiye'ye adaptasyonu yapılmamış, yağ ve salamura zeytincilik için uygun olmayan bazı türleri ithal ederek, üreticilere satma yarışına girdikleri öne sürüldü. Aynı zamanda zeytin üreticisi olan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Emin Demirci, zeytin üreticilerini doğru tür zeytin fidanı temin etmeleri ve bahçelerine dikmeleri konusunda uyarıda bulunarak, "AQUINA adlı zeytin çeşidine ait fidan ithal edildiğini duyuyoruz. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'ne göre yurtdışında bu isimle tescil edilmiş zeytin çeşidine ait literatür bilgisine rastlanılmamıştır. Bugün dikilecek zeytin bahçelerinden, 4-5 sene sonra mahsül alınacaktır. 4-5 sene sonra hayal kırıklığına uğramamak, telafisi olmayan zararlarla karşılaşmamak için çok dikkatli olunmalı ve konu hakkında uzmanlardan bilgi alınmalıdır" dedi.Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, ARBEQUINA ve FRONTOIO çeşitlerine ait fidanlarında ithal edildiğini dile getiren Demirci, "Bu çeşitler çok eski yıllarda ülkemize getirilmiş ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü koleksiyon bahçesinde mevcuttur" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.