İftarda meyve suyu, sahurda süt
Dr. Özgür Gel, sıcak yaz günlerine denk gelen ramazan dönemini en sağlıklı şekilde geçirmek için iftarda meyve suyu, sahurda ise süt içilmesini önerdi
29.07.2012 00:00:00
Dr. Özgür Gel, ramazan ayında yapılan yanlışlara dikkat çekerek doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu. Bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı be saat tok tuttuğunu belirten Gel, sahurda süt içilmesini önerdi. Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Gel, sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesini önerdi. Gel şunları söyledi:
"Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor. Sütün şekeri laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Sütün bileşimindeki yağ da midede uzun süre kalarak tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlıyor. Ayrıca ramazanda sıcak hava nedeniyle terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksiniminin karşılanmasına destek oluyor."
İftarda metabolizmanın ana isteğinin enerji kaynağına en kısa yoldan ulaşmak olduğunu belirten Dr. Özgür Gel, "Özellikle beyin ve sinir hücreleri glikoz formunda enerji ihtiyacı duyar. İftarda 15-16 saatlik bir açlıktan sonra düşen kan şekerimizin en kısa zamanda yükselmesine bir bardak meyve suyu yardımcı olur. Ayrıca, bir gün içerisinde almamız gereken 5 porsiyon meyve ihtiyacımızın da yaklaşık 2-3 porsiyonunun karşılanmasına destek olur" dedi.
Bu sene Temmuz ayında başlayan ramazan ayının hem uzun süre aç kalınan hem de sıcakların yoğun olduğu bir döneme denk geldiği için vücudumuzun sıvı dengesinin biraz daha önem kazandığına dikkat çeken Gel, iftarda meyve suyu tüketiminin oruç tutanlar için dengeli beslenmenin anahtarlarından biri olduğunu kaydetti. (İHA)
"Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor. Sütün şekeri laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Sütün bileşimindeki yağ da midede uzun süre kalarak tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlıyor. Ayrıca ramazanda sıcak hava nedeniyle terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksiniminin karşılanmasına destek oluyor."
İftarda metabolizmanın ana isteğinin enerji kaynağına en kısa yoldan ulaşmak olduğunu belirten Dr. Özgür Gel, "Özellikle beyin ve sinir hücreleri glikoz formunda enerji ihtiyacı duyar. İftarda 15-16 saatlik bir açlıktan sonra düşen kan şekerimizin en kısa zamanda yükselmesine bir bardak meyve suyu yardımcı olur. Ayrıca, bir gün içerisinde almamız gereken 5 porsiyon meyve ihtiyacımızın da yaklaşık 2-3 porsiyonunun karşılanmasına destek olur" dedi.
Bu sene Temmuz ayında başlayan ramazan ayının hem uzun süre aç kalınan hem de sıcakların yoğun olduğu bir döneme denk geldiği için vücudumuzun sıvı dengesinin biraz daha önem kazandığına dikkat çeken Gel, iftarda meyve suyu tüketiminin oruç tutanlar için dengeli beslenmenin anahtarlarından biri olduğunu kaydetti. (İHA)