Prof. Dr. Haydar Baş, "İmam Ali" eserinde Hz. Ali'nin Mushafı hakkında şu bilgileri veriyor:
"Hz. Ali, Resûlullah'ın cenaze ve defin işinin sona ermesinin ardından evine çekilmiş ve Kur'an ayetlerini toplayıp nüzul sırasına göre tertip etmekle meşgul olmuştur.
İmam Câfer-i Sâdık bu konuda şöyle diyor:
"Resûlullah, Ali'ye dedi ki, 'Ey Ali! Kur'an yatağımın arkasında mushafta, ipek levhalarda ve kâğıtlarda yazılıdır. Yahudilerin Tevrat'ı kaybetmeleri gibi onları kaybetmeyin.' Bunun üzerine Ali onları sarı bir örtü içine koyup topladı." (el-Menakıb, İbn-i Şehraşub, s.2, 41; Fethu'l-Bari, c.10, s.386; el-İtkan, Suyuti, c.1, s.51).
Şeyh Müfid şöyle yazıyor:
"Mü'minlerin Emiri, Kur'an'ı baştan sona bir araya getirdi, yapması gerekeni yaptı. Mekkî ayetleri Medenî ayetlerden önce yazmak suretiyle her ayeti olması gereken yerde yazmıştı." (Şeyh Müfid, el-Mesail'us-Serviye, s. 79)
Mushafın özellikleri:
1- Sûreler nüzul sırasına göre belirlenmiştir.
2- Hükmü kaldırılmamış ayetler hükmü kaldırılanlardan önce getirilmiştir.
3- Ayetler hiçbir değişikliğe uğramadan, dikkatle yazılmıştır.
4- Her ayet, harf harf aynen Peygamber'in okuduğu gibi yazılmıştır.
5- Ayetler, Peygamber'in imlası, Ali'nin hattı ile yazılmıştır.
6- Ayetlerin tefsiri, Allah tarafından nâzil olduğu kadar yazılmıştır.
7- Ayetlerin tevili (asıl mânâ ve yorumları) onda zikrolunmuştur.
8- Ayetlerin indirilmesinin nerede, ne zaman, ne maksatla oluğu, ayetten kimlerin kastedildiği, bütün özellikleri zikredilmiştir. Bu özellikler Ayetlerin Tenzili diye adlandırılmıştır.
9- Ehl-i Hak ve ehl-i bâtılın kimler olduğu, ayrıca Muhacirler'den ve Ensar'dan bazı kimselerin veya münafıkların işlediği suçlar da bu kitapta yazılmıştır. Görüldüğü gibi, bu Mushaf aynı zamanda bir tefsir kitabı niteliğinde idi ve ayetleri izah eden çok sayıda hadisi de içermekteydi.
Camia:
Muhammed b. Müslim'den şöyle rivayet edilmiştir:
İmam Muhammed Bâkır şöyle buyurdu: "Bizim yanımızda Ali'nin kitaplarından yetmiş arşın uzunluğunda bir sahife var, biz bu sahifede yazılanları izler ve onun sınırlarından dışarı çıkmayız."
Ben, "Bu sahifenin konusu nedir? Acaba bütün ilimleri mi içeriyor, yoksa talak ve miras gibi insanların konuştuğu şeylerin açıklaması mı var?" diye sordum.
İmam, "Ali, bu sahifede bütün ilimleri, yargı ve mirasla ilgili her şeyi yazmıştır, eğer hükümet bize ulaşırsa, her şeyi onda bulur, ona göre davranırız" buyurdu. (Besairu'd-Derecat, s. 143).
İmam Câfer-i Sâdık'tan ise şöyle rivayet edilmiştir:
"Vallahi bizim yanımızda uzunluğu yetmiş arşın olan bir sahife var, bu sahifede insanların ihtiyaç duyduğu her şey kayıtlıdır, hatta küçük bir tırmalamanın diyeti bile… Belirtilen bu kitabı Resulüllah imla etmiş, Ali de yazmıştır." (Besairu'd-Derecat, s.145).
Besairu'd-Derecat'da ve Usul-i Kafi'de Ebu Bâsir'den şöyle rivayet edilmiştir:
"İmam Câfer-i Sâdık'ın huzuruna vardım. 'Fedanız olayım, size bir sorum var' dedim.
İmam, 'Ne istersen sorabilirsin' dedi.
Ben, 'İnsanlar Resûlullah'ın Ali'ye her birinden bin kapı açılan bin ilim öğrettiğini söylüyorlar' dedim.
İmam, 'Ey Ebu Muhammed! Camia bizim yanımızdadır. Diğerleri Camia'nın ne olduğunu ne bilirler!' buyurdu.
Ben, 'Camia nedir?' diye sordum.
İmam, 'Resûlullah'ın mübarek dudaklarından çıkan imlasıyla Ali'nin kendi eliyle yazdığı Resûlullah'ın zırasıyla (zıra yaklaşık yarım metre uzunluğunda bir ölçü birimidir) yetmiş zıra uzunluğunda bir sahifedir. Onda bütün helal ve haramlar ve halkın ihtiyaç duyduğu her şey, hatta tırmalamanın diyeti bile kaydedilmiştir' buyurdu." (Usul-i Kafi, c.1, s.239; Besairu'd-Derecat, s.151, 152; El-Vafi, c.2, s.133).
Yine aynı kaynaklarda, Ebu Şeybe'den şöyle nakledilmiştir:
İmam Câfer Sâdık'ın şöyle buyurduğunu duydum:
"Resûlullah'ın imlası ve Ali'nin hattıyla yazılmış olan Camia karşısında İbn-i Şibrime'nin bilgisi apaçık bir sapıklıktır. Camia kimseye söz bırakmamıştır. Onda helal ve haram ilmi vardır. Kıyas taraftarları kıyasla ilme ulaşmak isterler. Ama hedeften uzaklaşmaktan başka bir şey elde edemezler. Allah'ın dinine kıyasla ulaşılmaz." (Usul-i Kafi, c.1, s.57; Besairu'd-Derecat, s.146, 149, 150; El-Vafi, c.1, s.58)."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Gökhan Demir / diğer yazıları
- ABD ve İsrail’i gölgede bıraktılar… / 28.10.2024
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020