Hong Kong diken üstünde
İngiltere'nin eski sömürgesi Hong Kong'un özerk yönetim koşuluyla Çin'e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen gösterilerde, protestocular ve polis arasında çatışma çıktı. Bazı protestocular metal el arabası ve çubuklar kullanarak hükümet binasına girmeye çalıştı, binanın camları kırıldı





SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemelerin gündeme gelmesiyle başlayan protestolar devam ediyor. Protestolarda ilk kez şiddet olayları yaşandı.
Hong Kong'un Çin'e devredilmesinin 22. yıl dönümü dolayısıyla planlanan yürüyüş öncesinde, şehrin farklı noktalarında göstericilerle polis arasında çatışmalar çıktı.
Sabah saatlerinde yıl dönümü kutlamalarının merkezi Hong Kong Toplantı Sergi Salonu'na yürümek isteyen protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Admiralty ve Van Çai bölgeleri arasında ilerleyen gruba, 200 kadar polis göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu.
Bu arada Yasama Meclisi önünde oturma eylemini sürdüren protestocular, binanın giriş bölümünün camlarını kırdı. Şiddet olayları, geleneksel yıl dönümü yürüyüşünün gecikmeli başlamasına ve rotasının değişmesine sebep oldu.
Göstericiler pes etmiyor
Polis, göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak binlerce göstericiyi dağıtmaya çalışsa da sokaklara çıkanların sayısı gittikçe artıyor. Olaylarda 13 polisin ise muhtemelen lavabo açıcı sıvı bir malzemeye maruz kalmalarının ardından hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Protestocuların camları kırmaya çalıştığı sırada 100 kadar çevik kuvvet polisi de çatlayan camın arkasında siper aldı.
Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz kolonisi. Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'in hâkimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor. Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle son birkaç haftadır gösteriler düzenleniyor.
Reuters haber ajansına konuşan 24 yaşındaki protestocu Çen, barışçıl gösterilerin son yıllarda işe yaramadığını gördükleri için insanların daha aktif bir hale geldiğini söyledi.
2014 yılındaki Şemsiye Devrimi olarak isimlendirilen öğrenci gösterileri sırasında aktif bir şekilde katılım sağlayan Nathan Law, göstericilerin temel amacının Çin'deki merkezi hükümetin söylemini değiştirmek olduğunu aktardı. Çin'in desteklediği Hong Kong lideri Carrie Lam'e tepki gösteren binlerce kişi son üç haftadır sokaklardaydı.
ABD nin renkli devrimleri devam ediyor, Çin de yumuşak güç kullanılarak Suriye de sert güç ile Türkiye de ise her iki şekilde...