Hipertansiyon gençleri de pençesine alıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 1.5 milyardan fazla kişi hipertansiyon hastası. Ülkemizde de neredeyse her 3 kişiden 1’ine hipertansiyon tanısı konuyor. Üstelik yapılan son çalışmalar hipertansiyonun 20 yaş grubundaki gençlerde de yaygınlaştığını gösteriyor. Diyabette de durum farklı değil. Gençlerin hipertansiyon ve diyabetin pençesinden kurtulabilmeleri için evde yemek yemeleri ve abur cuburdan kaçınmaları gerekiyor.
25.05.2024 21:38:00
RUHİ SARI
RUHİ SARI





Atar damarlardaki kan basıncının çok yüksek olması anlamına gelen yüksek tansiyon (hipertansiyon) tüm dünyada ve Türkiye'de kalp hastalıklar için en yaygın risk faktörü olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada 1.5 milyardan fazla hipertansiyon hastası bulunuyor. Türkiye'de de neredeyse her 3 kişiden 1'ine hipertansiyon tanısı konuyor. Üstelik yapılan son çalışmalar hipertansiyonun 20 yaş grubundaki gençlerde de yaygınlaştığını gösteriyor. Tedavi edilmediğinde kalp krizinden inmeye, beyin kanamasından böbrek yetersizliğine kadar ciddi sonuçlara yol açabilen hipertansiyon çoğu zaman belirtisiz seyrediyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Karakuş, bu nedenle hiçbir yakınması olmasa da kan basıncının çocukluktan itibaren düzenli olarak ölçülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Hipertansiyonun önlenebilir bir hastalık olduğu ve her yaşta görülebildiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan çocuklarda, anne veya babasında hipertansiyon olan çocuklarda, yine kilolu veya obezite sorunu olan ve hareketsiz yaşam tarzına sahip gençlerde yılda en az bir kez kan basıncının kontrol edilmesi son derece önemlidir" diye konuştu.
Bu risk faktörleri ihmale gelmez
Karakuş, hipertansiyonun genç yaşlarda görülmesine yol açan etkenleri ise şöyle anlattı:
1. Aşırı tuz tüketmek: Fazla tuz içeren fast food tarzı gıdaların ve aşırı işlenmiş ürünlerin sık sık tüketilmesi hipertansiyonun daha erken yaşlarda görülmesine neden olabiliyor.
2. Obezite: Yapılan araştırmalar yüksek vücut kitle indeksi (> 25 kg/m2) veya geniş bel/kalça oranına (>0.85) sahip kişilerde hipertansiyon riskinin 3 kat artığını gösteriyor.
3. Hatalı beslenme alışkanlığı: Gençlerde görülen yüksek tansiyonun bir diğer önemli sebebi, sağlıksız beslenme ve çabuk tüketilen besinlere (fast food) kayan yeme alışkanlığı. Yapılan çalışmalar, bisküvi, çikolatalı gofret gibi işlenmiş besinlerin, doymuş veya trans yağ oranı yüksek yiyeceklerin, rafine şekerin ve yine gençlerin beslenmelerinde daha az meyve ve sebzeye yer vermelerinin hipertansiyondaki sayısal artışla bağlantılı olduğunu gösteriyor.
4. Hareketsiz yaşam: Gençlerde egzersiz eksikliği de hipertansiyon gelişimine yol açabilen bir başka önemli etkeni oluşturuyor.
5. Tütün ürünleri kullanmak: Hipertansiyonu olup sigara içenlerde riskli hipertansiyona yakalanma riski sigara içmeyenlere göre 5 kat daha fazla.
6. Alkol tüketimi: Araştırmalar hipertansiyon tanısı olan gençlerde yüzde 54 oranında alkol tüketimi olduğunu gösteriyor.
7. Anksiyete: Gözlemsel çalışmalara göre, genç yetişkinlerde anksiyete tanısı sonrasında hipertansiyon gelişme riski daha yüksek. Otonom mekanizmalardaki değişikliklere daha uzun süre maruz kalmayla açıklanan bu durum, hipertansiyon tanısı alan genç hastalarda anksiyetenin erken tespitine ve yönetimine dikkat çekiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.