Merhabalar,
Kapalı mekanlarda çokça kaldığımız bu günlerde birlikte çok güzel bir hobi geliştirmek ister misiniz? Bilgisayar programlamanın ne kadar kolay ve eğlenceli olduğunu belki de keşfedeceğiz beraber. Yaşımız yahut mesleğimiz ne olursa olsun hepimiz kodlama yapabiliriz. Şöyle diyelim, muhakeme yeteneği olan ve dijital dünyayı cep telefonundan takip edebilen her birey kesinlikle kodlama öğrenebilir, program yazabilir.
Bilgisayar konusunda bugüne kadar kafanız farklı terimlerle karışmış olabilir ancak bu yazı dizimizde birlikte ilerledikçe gerçekten de bu işlerin öyle çok da karışık olmadığını göreceksiniz. Hiç bilmeyenlere yönelik bir anlatım kullanmaya gayret edeceğim ancak umarım bu alanda halihazırda tecrübesi olan okurlarımız da bir fayda görür. Her koşulda eleştirileriniz yahut fikirleriniz olursa email yoluyla bana ulaşabilirsiniz.
Yazılarımızı uygulayabilmek için size gerekli olan tek şey bir internet bağlantısı. Bu şekilde ister cep telefonunuzdan ister bilgisayarınızdan online olarak kod yazıp sonuçlarını görebileceksiniz.
Kodlama serüvenimiz için seçtiğimiz dil Python (payton diye okuyabiliriz). Programlama dillerini değerlendirdiğimizde Python gerçekten de çok özel bir yere sahip. Öğrenilmesinin çok kolay olması bugün Python'u en popüler dil haline getirmiş durumda. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz "bilgi çağında" bilgiyi çok güzel işleyen iç mekanizmalarının olması da Pythonu yapay zeka ve "makina öğrenmesi" alanlarında parlayan yıldız haline getirmiş durumda.
Şimdii… Şöyle ilerleyeceğiz. Ben her yazıda size konuyu vereceğim tamam. Ama konu içinde kodlar olacak. Ne demek kodlar? Bilgisayarın/ telefonun anlayacağı kelimeler bunlar. Örnek:
print("elma")
Evet içinde bizim de kullandığımız kelimeler ya da sayılar da olacak ama elbette ki Python'a özel bazı kelimeler olacak. İşte siz bunları öğrendikçe denemek zorundasınız. Yani uygulamalısınız…
Burada bir etkileşim olmalı. Bunu bir etki - tepki gibi görebiliriz. Yani biz bilgisayara "şunu" yap diyeceğiz, o da yapacak ve sonucunu göreceğiz. Hangi kodun hangi sonucu verdiğini görebilmek için kullanabileceğimiz bir sürü internet sayfası var. Ben size 3 tane seçtim. Aşağıdakilerden herhangi birine yukarıdaki kodu yazıp ilk Python dersinizi rahatlıkla bitirebilirsiniz:
Cep telefonuna göre anlatıyorum. Kodu yazdıktan sonra sonucu görmek için :
-
programiz.com
sayfasını kullanırsanız aşağıda mavi "Run" tuşuna basmanız gerekiyor -
repl.it
sayfasında ise ekranı biraz kaydırınca yeşil bir üçgen var, ona basmanız lazım -
tutorialspoint.com
sitesinde ise kod yazılan yerin sağ üst köşesinden "Execute" demeniz gerekiyor.
Henüz kendi programlama dilimiz ve ona ait sayfamız olmadığı için biraz ingilizceye dalmak zorunda kalıyoruz mecburen. İnşallah ileride bunlar da olur.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın. "elma" yazmadan sonraki derse gelmeyin.
M. Nahit Taşpınar
mnahit@gmail.com
- Python 117 - Numpy 2 / 11.07.2021
- Python 116 - Pythonu online ve kütüphaneleriyle birlikte kullanmak / 04.07.2021
- Python 115 - Pythonda Kütüphaneler ve NumPy / 27.06.2021
- Python 114 - Alıştırmalar / 20.06.2021
- Python 113 - String İşlemleri / 13.06.2021
- Python 112 - For ve While döngüleri / 30.05.2021
- Python 111 - Özet / 23.05.2021
- Python 110 - Fonksiyonlar / 29.03.2021
- Python 109 - Slicing / 28.02.2021